2024.VI.23. EB, Skócia – Magyarország: 0-1

CSOBOTH 100. PERCES GÓLJÁVAL NYERT ÉS CSOPORTHARMADIK A MAGYAR VÁLOGATOTT

A súlyosan megsérülő Varga Barnabásért is küzdöttek a mieink.
A magyar labdarúgó-válogatott Csoboth Kevin 100. percben szerzett góljával 1–0-ra legyőzte Skóciát az Európa-bajnokságon. Marco Rossi együttese ezzel az A-csoport harmadik helyén végzett és megőrizte esélyét a továbbjutásra.

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG A-CSOPORT, 3. FORDULÓ

SKÓCIA — MAGYARORSZÁG 0-1 (0-0)
Stuttgart, 54.000 néző.
vezette: Facundo Tello (asszisztensek: Chade, Brailovsky – argentinok; tartalékjv.: Eskas – norvég; VAR: Alejandro Hernández – spanyol)

SKÓCIA: Gunn — Ralston (McLean, 83.), Hendry, Hanley, McKenna, Robertson (Morgan, 89.) — McGinn (Amstrong, 76.), Gilmour (Christie, 83.), McGregor, McTominay — Ché Adams (Shankland, 76.)
kispad: Kelly, Clark, Cooper, Conway, Jack, Ross McCrorie, Taylor, Forrest
Szövetségi kapitány: Steve Clarke

MAGYARORSZÁG: Gulácsi — Botka, W. Orbán, Dárdai M. (Szalai At., 74.) — Bolla (Csoboth, 86.), Schäfer, Styles (Nagy Á., 61.), Kerkez (Nagy Zs., 86.) — Szoboszlai, Varga B. (Ádám M., 74.), Sallai R.
kispad: Dibusz, Szappanos, Lang, Balogh B., Fiola, Nego, Kleinheisler, Gazdag, Horváth K., Kata
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Gól: Csoboth (90+10.)
Sárga lap: McTominay (50.) illetve Styles (18.), W. Orbán (26.), Schäfer (44.), Kleinheisler (75., pályán kívül), Csoboth (90+11.)

„HA HARCOLSZ, MEGHALHATSZ; ha elfutsz, megúszhatod. Legalábbis egy ideig. És majd halálos ágyadon, sok-sok év múlva, visszasírod ezt a percet, és örömest odaadnád lopott életed minden napját, ezért az egyért, ezért a lehetőségért, hogy itt legyél!”

Nem akarjuk túldramatizálni, de ha már a skótok ellenében ki-ki csatát vívott a magyar válogatott az utolsó Eb-csoportmeccsén, nem hagyhattuk ki minden idők egyik legnagyobb motivációs beszédét, amelyet Hollywood és Mel Gibson adott a középkori skót szabadságharcos, a stirlingi csata előtt a seregét tüzelő William Wallace szájába az 1995-ös filmklasszikusban, a Rettenthetetlenben. Harcmező helyett szerencsére futballpálya volt most a csata színhelye, de magyarok és skótok tízezrei érezhették úgy, hogy ezt a lehetőséget nem lehet kihagyni, ott kell lenni életük egyik nagy napján Stuttgartban ezen az Európa-bajnoki csoportmeccsen (vagy legalább a városban, minél közelebb a stadionhoz), ahol történelmi tettekre kerülhet sor. Tudvalévő volt, hogy mindkét csapatnak csak a győzelem jó: azzal Magyarország 1964 (Dánia ellen) és 2016 (Ausztria) után harmadszor nyerhetett volna Eb-meccset, és a körülmények szerencsés összejátszása esetén a továbbjutást is, Skócia pedig története során először továbbjuthatott az Eb-csoportból.

A kezdés előtt, persze, még nem lehetett tudni, melyik csapat és nemzet álmai válnak valóra, de abban biztosak lehettünk, hogy az Eb talán legjobb hangulatú mérkőzése következik. Mindkét szurkolótábor kitett magáért: Magyarországról is sokkal többen keltek útra a harmadik csoportmeccsre, mint az első kettőre, információnk szerint több mint tizenötezer honfitársnak jutott jegy, és a stuttgarti közös vonulás is elképesztően nagy piros mezes tömeget mozgatott meg. A skótok viszont még a magyaroknál is többen voltak a városban (és a stadionban), ha a híreknek hinni lehetett, mintegy százötvenezren érkeztek Stuttgartba, valósággal ellepték a várost – soknak közülük kékre volt mázolva az arca, mint magának a nagy William Wallace-nak Stirlingnél.

A „hadvezérek” nem leptek meg senkit: két cserét eszközölt Marco Rossi, az első két meccsen egy percet sem játszó Botka Endrét tette be jobb oldali belső védőnek (Svájc ellen Lang Ádám, a németek ellen Fiola Attila kapott azon a poszton lehetőséget), és Nagy Ádám helyére bekerült a középpálya közepére a sérüléséből visszatérő Callum Styles.

Szokatlan jelentettel indult a mérkőzés: újra el kellett végezni a kezdőrúgást, mert még mielőtt a labda útnak indult volna, Kerkez Milos már az ellenfél térfelén nyargalt. Ezúttal nem lehetett azzal vádolni a csapatot, hogy a sípszóra vártak tétlenül, mint a németek első góljánál…

A kezdeti tapogatózás után a 7. percben élénkült meg a játék, amikor előbb Willi Orbánnak volt nagyszerű mentése fejjel az öt és felesen, majd a kontratámadás (amelyben Sallai Roland előbb elveszítette, majd visszaszerezte a labdát) végén Bolla Bendegúz lőtt 18 méterről jobbal kapura, Gunn kapus védett, de messzire kipattant róla az erősen megküldött labda, sajnos nem a magyar támadók tudták megszerezni.

Miközben mindkét csapatnak csak a győzelem ért valamit, aközben mindkettő kivárásra játszott és keveset kockáztatott. Különösen a skótok, akik elvileg szintén három belső védővel álltak fel, de a két szélső középpályásuk szinte folyamatosan a védősorban tartózkodott. Az pedig nem volt túl biztató előjel, hogy az első félidő közepén néhány percen belül Callum Styles és Willi Orbán is sárga lapot kapott, illetve az sem, hogy szögletrúgás után kontraakciót indított az ellenfél, úgy, mint Dublinban az írek. Viszont kimondottan jók voltak a magyar játékosok a párharcokban és a megelőző szerelésekben, harcosan futballoztak.

A 40. percben sok reménnyel kecsegtető szabadrúgást harcolt ki Varga Barnabás, és húsz méterről, majdnem középről tökéletes lövőhelyzet volt ez Szoboszlai Dominiknak, a csapatkapitány azonban váratlant húzott, belöbbölte a labdát a védők mögé, ahonnan Willi Orbán remekül fejelt – a lécre.

A második félidő is magyar helyzettel kezdődött, Szoboszlai Dominik szép sarkazása után ketten is kapura fordulhattak volna, sajnos zavarta egymást Kerkez Milos és Sallai Roland, végül utóbbi lőtt 11 méterről ballal, kicsavart testhelyzetből gyengén, a skót kapus védte.

Úgy az 55. perctől kezdett kissé csapkodóbbá és vérmesebbé is válni a futball, érezték a csapatok, hogy több rizikót kell vinni a játékba, különben kéz a kézben elbúcsúznak a további szerepléstől. Callum Styles nem hozott pluszt a játékba, sárga lapja is volt, nem csoda, hogy az utolsó fél órára levette őt a pályáról Marco Rossi, a helyére beálló Nagy Ádám kapta vissza a megszokott posztját. A 63. percben ígéretes lehetőség adódott, amikor Szoboszlai a balról járó szögletet átívelte a hosszú oldalra Bolla Bendegúznak, aki középre ívelt, Dárdai Márton fejelt hét méterről kapu fölé.

A 68. perc után rendkívül ijesztő jelenetsor tanúi lehettünk: Szoboszlai Dominik balról beívelt szabadrúgása után Varga Barnabás és Angus Dunn kapus ütközött egymással az öt és felesen, és vérfagyasztó volt látni, ahogy a magyar játékosok sürgetik a pályára kocogó mentősöket, siessenek a földön fekvő csatárhoz, mert nagy a baj. Rögtön el is takarták minden oldalról a sérült ferencvárosi játékost. Szoboszlai Dominik maga segített odavinni egy hordágyat, mert a szakembereknek nemigen akaródzott mozogniuk. Hosszas ápolás után vitték le a magyar futballistát, de még mindig takarva. Később azt közölték az állapotáról, hogy kommunikál, magánál van, kórházba viszik. Közben a VAR lehetséges büntetőt vizsgált, de nem adták meg a tizenegyest, Varga Barnabás helyére pedig beállt Ádám Martin, Dárdait pedig Szalai Attila váltotta.

Már nem volt mire várni, menni kellett előre lélekszakadva. Szoboszlai Dominik még megcsinált a 75. percben két gyönyörű cselt kis területen a tizenhatoson belül, de a középre adás nem sikerült.

Nagy Zsolt és Csoboth Kevin szállt még be az utolsó öt percre, bár számolhattak negyedórával is, mert a 85. percben egy újabb fejsérülés borzolta a kedélyeket, ezúttal a skót védő Grant Hanley-é. A 90. percben Csoboth Kevin iramodott meg a jobb oldalon, szépen tört be, a bal alsó sarokba tartó lövését szögletre ütötte Gunn kapus. A következő percben Szoboszlai lőtt jobbról, éles szögből a kapusba, majd Nagy Zsolt fejelt épphogy mellé. Tíz perc hosszabbítást jelzett a játékvezető, amikor Csoboth egyedül tört kapura jobbról, hat méterről a hosszú, jobb alsó sarkot célozta meg, de a kapufát találta el. Aztán Szoboszlai szólózott középen, mintha akasztották volna a tizenhatos vonalán, de nem kapott büntetőt. Őrült feszültségben és izgalomban teltek az utolsó percek. Nyomtunk, hajtottunk, harcoltunk, megtettünk mindent, de csak nem jött össze a gól – sőt, egy kontrából majdnem a skótok találtak be Scott McTominay révén.

És a legvégén, az utolsó percekben elindult egy kontra, és Sallai Roland passzából az újpesti Csoboth Kevin befejezte az akciót – góllal! A magunkét megtettük, most már a többi csoport szereplőinek a kezében a sorsunk.

 AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Németország 3 2 1 8–2 +6 7
2. Svájc 3 1 2 5–3 +2 5
3. MAGYARORSZÁG 3 1 2 2–5 –3 3
4. Skócia 3 1 2 2–7 –5 1

További képek: mlsz.hu, nso.hu

Nyilatkozatok:

A Skócia–Magyarország (0–1) mérkőzés utáni sajtótájékoztatón először Steve Clarke, a skótok szövetségi kapitánya értékelt.

„Az első félidőben nálunk volt többet a labda, de nem volt elég erőnk gólt szerezni. Szomorú vagyok és csalódott. Nagyon kemény ellenféllel játszottunk egy nehéz meccset. Megvoltak a helyzeteink, de nem tudtunk gólt szerezni, ezen kell javítani a jövőben” – értékelt Steve Clarke. 

A skótok kapitánya szerint a második félidőben egy egyértelmű tizenegyest nem ítéltek meg a javukra.

„Minek van a VAR, ha nem hívják ki? Egyértelmű, százszázalékos büntető volt! Európai tornán talán jobb lenne európai játékvezetőkkel dolgozni” – mondta Clarke az argentin játékvezetőről.

A Nemzeti Sport kérdésére pedig azt is elmondta, nem ért egyet azzal, hogy a magyar válogatott jobb lett volna a meccsen.

Nem értek azzal egyet, hogy a magyar csapat jobb lett volna, ez egy végletekig kiegyenlített mérkőzés volt, amit mi is megnyerhettünk volna.”

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a skótok legyőzése után elismerte, Szoboszlai Dominik sérülten játszott, és beszélt Varga Barnabás állapotáról is.

A skót kollégák először a skót szövetségi kapitány által is számon kért büntetőről kérdezték Marco Rossit.

Az előző meccsen Gündogan egy tiszta szabálytalanságot követett el a németek gólja előtt és nem beszélt róla senki. Akkor most nekem miért kellene erről beszélni? A VAR-szobában megnézték és nem láttak szabálytalanságot” – reagált Rossi, aki ezután a játék képéről beszélt.

A skót csapat az első félidőben többet birtokolta a labdát. Utána kiegyenlítettebb volt a meccs, oda-vissza mentek a támadások, de nekünk voltak nagyobb helyzeteink. Szerintem megérdemelt győzelmet arattunk.”

A szövetségi kapitány ezután Varga Barnabás sérüléséről is beszélt.

Úgy tűnt, elveszítette az eszméletét, aggódtunk az állapota miatt és az orvosok elég lassan indultak el, nem mérték fel a helyzet súlyosságát. Barninak eltört az arccsontja, az biztos, ha továbbjutunk, nem számíthatunk rá, műtét is vár rá.”

Ezután a kiélezett hajrá és a szerencse került szóba.

Könnyű győzelmem talán sosem volt még. Bulgáriában például a kilencvenhetedik percben szerzett öngóllal egyenlítettünk. A pályafutásom során semmit sem adtak ingyen. A koromból is adódóan nem biztos, hogy a következő Eb-n is itt leszek, de örülök, hogy megvan az első győzelmem az Eb-n, még ha az egy győzelem, két döntetlen, három vereség nem is túl jó mérleg. Örömmel tölt el, mert kívülről talán azt gondolja valaki, rajtam, a magyar válogatott élén nincs akkora nyomás, mint mondjuk egy olasz, francia vagy német válogatott kapitányán, de rajtam is nagy a nyomás, amit nem szeretek, de el kell viseljek. Köszönettel tartozunk a szurkolóknak, akik oda-vissza ingáztak Magyarország és Németország között, nekik ajánljuk a győzelmünket, nem pedig a billentyűhuszároknak. Nagyon csalódott lettem volna, ha pont nélkül távozunk, mert talán csak a Svájc elleni első félidőben nem játszottunk jól. A németek elleni vereség benne van a pakliban, az Eb egyik esélyese. Azt játszottuk ellenük, mit kellett, de nem volt szerencsénk. A szerencse most azonban végre ránk kacsintott a századik percben. ”

Csoboth Kevinről és Szoboszlai Dominikról is kapott kérdést a kapitány.

Szoboszlai nem százszázalékos. Izomfájdalmai vannak. Sorozatkezelésen van túl, hogy egyáltalán játszani tudjon, mert Szoboszlai nélkül nincs magyar csapat. Gondolkodtam, hogy lecserélem, de maradt, mert mindig veszélyes tud lenni. Most Csoboth Kevin lett a nyerő ember. Hihetetlen gyerek. Az ő tempójában nagyon fontos hogy odaérjen a labdákra. A németek ellen nem ért oda, most igen. Kapufát is lőtt és a végén betalált. Egyszerre tizenegyen vannak a pályán, de huszonhatos a keretünk és aki beszáll a kispadról, hozzá tud tenni a csapat teljesítményéhez.”

Rossi azt is elmondta, az utolsó pillanatig hitt a győzelemben.

Amikor láttam, hogy tíz perc a hosszabbítás, tudtam, hogy még nyerhetünk, persze az is benne volt a pakliban, hogy kikapunk. A döntetlen egyik csapatnak sem lett volna jó. Skócia nagyon bátor játékkal állt elő. Nagyon fárasztó meccs volt, ők is lőhettek volna gólt, mi is, de nekünk több helyzetünk volt.”

„Nagyon vártam erre a lehetőségre, sokat készültem. Fejben nagyon készen álltam arra, hogy amikor bevetnek, akkor tényleg jó teljesítményt tudjak nyújtani. Azt gondolom, hogy ez sikerült, az pedig, hogy győzelemmel, elképesztő érzés” – fogalmazott az idei Európa-bajnokságon először játszó Botka Endre.

A FUTBALL ISTENEI ISMÉT KITOLTAK SKÓCIÁVAL – LAPSZEMLE

„Skócia elkábult, megbetegedett, bedőlt a csábításnak és kiesett az Eb-ről” – olvasható a brit közmédia (BBC) skóciai sportrovatának olvasmányos összegzésében. Tom English írása szerint „a futball istenei ismét kitoltak Skóciával, ezt a kegyetlen játékot a jelek szerint nem tudják megunni”. A szerző szerint a rémálom a meccs legvégén ütött be a skótok számára, amikor jobbára már csak a kapus maradt hátul – különben 0–0–11-es hadrendben játszottak volna. Itt is szóba került Willi Orbán és Stuart Armstrong tizenegyesgyanús párharca, de English szerint az nagyon kínos volt, amikor Steve Clarke a játékvezető (Facundo Tello) nemzetiségére fogta a szerinte elmaradt büntetőt.

„Skóciának szüksége volt az áttörésre, mert a csapat játéka pontatlan és veszélytelen volt – mint mindig. Már a 97. percben jártunk, amikor végre eltaláltuk a magyar kaput, noha az az akció is lesgyanús volt. (…) Egy biztos: Skócia mindig hősiesen küzd az egyenes kieséses szakaszért a nagy tornákon, de a végkimenetel mindig ugyanaz, csak az év és a tragédia helyszíne változik. Magyarország – természetesen – kontrát vezetett, míg Skócia – micsoda meglepetés! – nem volt meg számszerűleg hátul. A csapat, amely a mérkőzés nagyobb részében nem vezetett épkézláb támadást, hirtelen az 1950-es évek »Mágikus Magyarjait« idézte, s nem kegyelmezett” – írja Tom English. A szerző hozzátette, hogy a skótok teljesen feleslegesen birtokolták a labdát, s míg a félidőben nulla (!) xG-t mutathattak fel, addig a meccs végén ugyanez az érték 0.13 volt – ellenben a magyar 1.02-vel.

„A skótduda egy sokoldalú hangszer: a meccs előtt a lelkesedést adta át, a lefújás után viszont a gyász hangjain szólalt meg” – summázta találó mondattal a szerző a történteket.

„Skócia azt ígérte, hogy most jött el a mi időnk, de ehelyett a lehető legfájdalmasabb befejezést kaptuk – ezzel a címmel jelent meg a Daily Record újságírójának, Keith Jacksonnak helyszíni tudósítása. – Ébresszetek fel, amikor ennek vége van és elmúlt a fájdalom, mert ma este itt Stuttgartban újraéltük az eddigi nagy tornák rémálmait.”

A szerző szerint a skót csapatnak csak annyit kellett volna tennie, hogy legyőz egy „átlagos játéktudással bíró ellenfelet, amely pont nélkül állt két csoportmeccs után”, a kudarc viszont megmutatta, hogy ez a gárda nem érdemelt továbbjutást – még akkor sem, ha a csapongó végjátékban nekik kedvezett volna a szerencse.

„Ezzel együtt nem ezt ígérték a szurkolóseregnek, amely ritkán látott számokban utazott el Németországba. Azt mondták, hogy készen állnak és ez lesz az ő pillanatuk. Azt mondták, hogy tanultak a hibákból” – folytatta Jackson, majd beszámolt a mérkőzés eseményeiről.

„A hosszabbításban Hanley lábában volt a győztes gól, a nagydarab védő el is találta a kaput, de Gulácsi védte a lövést. Aztán amikor Skócia egy utolsó esélyként szögletet végzett el, Magyarország lekontrázott minket, Csoboth pedig a lehető legfájdalmasabb végkifejletet váltotta valóra” – zárul a tudósítás.

„Steve Clarke mindenkit feltüzelt a mérkőzés előtt Stuttgartban, de a győzelemre ítélt együttes nem tudott csodát tenni. Magyarország a hosszabbítás 10. percében szerezte meg a győzelmet, hazaküldve Clarke mestert, hogy átgondolja a dolgokat. A »tartán hadsereg« (skót szurkolótábor – a szerk.) álma így véget ért – a szurkolók mindent megtettek, hogy a győzelembe hajtsák kedvenceiket, de a csapat teljesítménye nem volt elég az üdvösséghez” – olvasható a Scottish Sun tudósításában.

A Robert Grieve által jegyzett írás szerint Marco Rossi alaposan felkészült a skót válogatott játékából, így tudatosan átengedte a labdabirtoklást Steve Clarke tanítványainak, akik látványosan nem tudnak mihez kezdeni a felállt védelmekkel, majd a hajrában – miután Gulácsinak az egész meccsen alig volt dolga, míg Clarke nagyon későn kezdett el cserélni – a magyarok „mindent megtettek, amit a skót szurkolók a saját csapatuktól vártak”.

„Csoboth Kevin utolsó pillanatokban szerzett gólja után őrült ünneplés vette kezdetét, míg a skót csapat magába roskadva vette tudomásul az újabb kudarcot” – zárul a tudósítás.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu és az UEFA hivatalos honlapja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111101000ejegyzéshez

  • PERCRŐL PERCRE

    103′
    Varga Barnabást is élteti a tábor a Himnusz eléneklése után.

    103′
    Szoboszlai Varga mezében ünnepel.

    103′
    Jön az elmaradhatatlan Himnusz-éneklés.

    103′
    Várjuk a jó híreket Varga Barnabásról.

    103′
    Örömkönnyek, fájdalom, fáradtság és leírhatatlan boldogság. Szól Az éjjel soha nem érhet véget… (P. K.).

    103′
    A játékosaink fekszenek a földön, többen is. Csoboth sírva fakad, Szoboszlai össze-vissza puszilgatja őt örömében.

    103′
    A németek ikszeltek a svájciakkal, a házigazda megnyerte így a csoportját.

    103′
    De ne feledjük, katartikus siker ide vagy oda, még nem jutottunk tovább.

    103
    VÉGE
    VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

    101
    Sárga lap
    Csoboth Kevin sárga lapot kap mezlevételért.

    101
    Harcoltak a védők a korner után, aztán Sallai beadását nem érte el a méterekről bevetődő Szoboszlai az ötös rövid sarkán.

    101
    GÓL
    CSOBOTH KEVIN ELHOZTA A NAGY MAGYAR FUTBALLKARÁCSONYT!

    100
    Armstrong szöglete után a védőké a labda, kontra, Csoboth jobbra passzol Sallainak, ő jobbal középre ad, CSOBOTH KEVIN MEG A JOBB ALSÓBA LŐ 10-RŐL, KÖZÉPRŐL!!!!!!!!

    97′
    Shankland jobb oldali beadását balról, ötről Botkára fejeli Hanley.

    97′
    Jó 3 perc van vissza.

    97′
    De Botkát lökte előtt Hanley.

    97′
    McTominay passzát a bal sarokba lőné jobbal Hanley, 14-ről, Gulácsi hatalmas vetődéssel eléri a labdát, övé McTominay jobb oldali beadása is.

    96′
    Szoboszlai az előbb a földet verte dühében Csoboth eladott labdájánál – írja Pór Károly a helyszínről.

    96′
    Szoboszlai passzát Nagy Ádám ballal a jobb sarok mellé lövi 20-ról.

    95′
    McTominay ballal négyről a léc fölé lő, de lesről indult a jobb szélen Morgan.

    95′

    94′
    Csoboth odalép egy védőnek, szabadrúgás.

    94′
    Hat perc van vissza.

    93′
    McGregor ballal 23-ról fejen rúgja Ádámot, Shanklandnak hosszú aztán Morgan jobb oldali beadása.

    92′
    Szalai felrúgja a felezőnél McTominayt, elmegy ezzel fél perc, pedig iksszel a skótok is kiesnek…

    92′
    Ó, a futball istene elfordította az arcát tőlünk. Csoboth az ötös jobb sarkáról jobbal a jobb oldali kapufa tövére lő, irgalmatlan nagy erővel. Sallai indított remekül.

    91′
    SZOBOSZLAI… Csoboth és Ádám hoz össze egy ziccert Szoboszlainak, aki az ötös jobb sarkáról a kapusba lő. Nagy Zsolt teljesen üresen állt középen.

    91′
    Hanley zseniális becsúszással szereli Sallait, aki az egyedül meginduló Nagy Zsoltot indíthatta volna…

    90′
    Szoboszlai beadását Orbán visszafejeli Schäfernek, aki 19-ről nagyon a bal alsó mellé lő. Méterekkel.

    90′
    Schäfer lő kissé jobbról, 15-ről a bal alsó felé, véd vetődve Gunn. Szöglet.

    89′
    Nagy Zsolt beadása rossz Ádámnak.

    89′
    Csoboth nem figyel, de kisegíti őt Botka, majd ellökik Ádámot.

    89′
    CSERE
    Lewis Morgan váltja Robertsont.

    88′
    Schäfer passza nagyon rossz a jobb oldalon meginduló Csobothnak.

    87′
    CSERE
    Csoboth Kevin be, Bolla le. Két szélső a pályán nálunk.

    87′
    CSERE
    Nagy Zsolt be, Kerkez le.

    86′
    Orbán és Hanley összefejel, de nincs sérülés szerencsére.

    85′
    Sallai bal oldali beadását kifejeli Bolla elől az ötös bal sarkán Robertson.

    85′

    Fotó: Szabó Miklós

    84′
    CSERE
    Kenny McLean be, Ralston le, védő helyett középpályás.

    84′
    CSERE
    Ryan Christie be, Gilmour le. Szűrő helyett karmester.

    83′
    Jobbról, éles szögből középre ad Shankland, Szalai beleér, kivetődik Gulácsi, de les.

    82
    Döntő lehet, melyik csapat szerzi az első gólt: amikor ugyanis az Eb-ken magyar válogatott jutott vezetéshez, még egyszer sem vesztett (2 diadal, 3 döntetlen), ha viszont hátrányba került, 7-szer kikapott és egyedül Izland ellen sikerült kiharcolnia egy döntetlent (1–1).

    81′
    Nagy bal oldali beadása Gunné.

    80
    Vargát kórházba szállítják, és beszélget az orvosokkal – tudjuk meg az M4-től.

    78
    TOVÁBB! Orbán nekimegy Armstongnak az ötös jobb sarka előtt, McGregor passza után… tovább. Helyes.

    78′
    CSERE
    Stuart Armstrong be, McGinn le. Szélső helyett középső középpályás, óvatos duhaj a skót mester.

    77′
    CSERE
    Lawrence Shankland be, Adams le, ékcsere.

    76′
    Ádám passza után Szoboszlai bedob két finom cselt, a beadása rossz, de mindegy, Ádám kezezett.

    75
    Sárga lap
    Kleinheisler László kap sárga lapot reklamálásért.

    75′
    CSERE
    Szalai Attila be, Dárdai le.

    74
    CSERE
    Ádám Martin áll be Varga helyére.

    72′
    Sosem látott jelenetek után folytatódhat a meccs… Nem a kerekes hordágyon vitték le Vargán, hanem a másikon, amelyet elsőre vittek be.

    A cseréink közben most a játékvezetővel veszekednek.
    Nyilván 11-est reklamáltak… (P. K.).

    Fotó: Szabó Miklós

    72′
    JÓ HÍR, VARGA NEM ÁJULT EL, KAPOTT EGY NYAKMEREVÍTŐT – tudjuk meg az M4-től.

    71′
    Szoboszlai maga megy elindítani a mozgó hordágyat, mert az egészségügyi személyzet nem akar elindulni.

    71′
    VAR
    A VAR 11-est néz, de őszintén szólva, most nem ez a legnagyobb kérdés.

    70′
    Vargát élteti most a közönség. Gunn rendben van már.

    69′
    Látszólag nagy a baj. Mindenhonnan rohan a pályára az orvosi segítség. A mieink kiabálnak rá a hordágyat vivőkre, hogy siessenek már (P. K.).

    68′
    Jaj, eltakarják a földön fekvő magyar játékost, hogy ne lássuk az ápolást.

    68′
    És nem néz ki jól…

    68′
    A magyar játékos húzta a rövidebbet.

    68′
    Szoboszlai beadását elűti balra Gunn, elütve közben Vargát és Ralstont is. Általános ápolás.

    67′
    Kerkez passza után Sallait lerántja Hanley, szabadrúgás balról, 33-ról.

    67′
    Szoboszlai emel Sallai elé, de remekül mozdul ki a kapujából Gunn.

    66′

    Fotó: Koncz Márton

    66′

    Fotó: Koncz Márton

    65′
    Schäfer bal oldali beadása picit pontatlan, szereli a 16-oson Szoboszlait Hendry.

    65′
    FÖLÉ! Bolla jobb oldali beadását Dárdai hétről a léc fölé fejeli!

    63′
    McKenna forgat balra Adams elé, de les. Szöglet helyett szabadrúgás kifelé, Orbán szépen lépett oda egyébként.

    63′
    A skótok hoszú idő után belekezdtek egy dalba, visszhangzik az egész stadion -- libabőr (P. K.).

    61
    CSERE
    Nagy Ádám be, Styles le, szűrőcsere.

    56′
    Sallai megindul a bal szélen, szereli Hendry.

    56′
    Gilmour passzol jobbra Ralstonnak, a jobb oldali, jobblábas beadás Gulácsié.

    55′
    Varga lesen, de skót játékostól kapta a labdát… EJNYE, SPORI, EJNYE…

    55′
    A skótoknál az első fordulóban kiállított középhátvéd, Ryan Porteous eltiltás miatt, a szintén védő Kieran Tierney pedig sérülés miatt nem léphet pályára.

    54′
    Két forduló után Skócia kapta a legtöbb gólt az Eb mezőnyében (6), és az egyetlen csapat, amelyből állítottak már ki játékost a torna során.

    54′
    McGinn elmegy a jobb oldalon Dárdai mellett, a jobblábas, lapos beadás azonban Orbáné.

    53′
    Adams jobbal a léc fölé lő kissé balról, 22-ről.

    52′

    Fotó: Koncz Márton

    51′
    Eltiltás.

    50
    Sárga lap
    Scott McTominay kap sárga lapot Dárdai letalpalása miatt.

    48′
    Sallai ballal egy becsúszó védő lába között ballal Gunn elé lövi a labdát. Középről, 17-ről.

    47
    Második félidő
    FOLYTATJUK!

    46′
    Ők 92, mi 82 százalékos pontossággal passzolgattunk, 258-at, ill. 134-et.

    200-nál többet nagy tornán utoljára az 1982-es vb-n passzoltak a skótok az első félidőben!

    46′
    64 százalékban volt a skótoknál a labda ma, de egyszer sem lőttek kapura, mi 5-ször, ebből egy ment a kapu felületére. Ezen az Eb-n eddig csak egy csapat nem lőtt kapura az első félidőben: Skócia, a németek ellen.

    46′

    Fotó: Szabó Miklós

    46′

    Fotó: Szabó Miklós

    46′

    Fotó: Szabó Miklós

    46′
    A szigetországi válogatott 1992, 1996 és 2021 után most negyedszer Eb-résztvevő, és még egyszer sem tudott továbbjutni a csoportjából. A szereplések közül az első volt a legértékesebb, mert akkor még nyolcas döntőt rendeztek, négy évvel később már 16-ost, legutóbb pedig 24-est. Az Eb-ken két mérkőzést tudott megnyerni, a másodikat 1996-ban Svájc ellen (1–0), emellett 3 döntetlen és 6 vereség teszi teljessé a mérlegét.

    46′
    A legutóbbi magyar siker 2004 augusztusában született a skótokkal szemben, akkor Lothar Matthäus válogatottja Huszti Szabolcs duplájával és egy a hazaiak kapusának, David Marshallnak az öngóljával 3–0-ra nyert Glasgow-ban Berti Vogts együttese ellen. A párharc során ez volt a legnagyobb különbségű siker.

    46′
    Legutóbb 2018 márciusában a Groupama Arénában találkoztak, ahol Georges Leekens együttese 1–0-s vereséget szenvedett. Azon a meccsen a jelenlegi keretből hárman, Gulácsi Péter és Fiola Attila (mindketten végig a pályán voltak), illetve Kleinheisler László szerepelt (őt a 67. percben lecserélték). A skótok Eb-keretében viszont összesen nyolcan vannak olyanok, akik pályára léptek azon a budapesti mérkőzésen: Jack Hendry, Scott McKenna, John McGinn, Callum McGregor, Andrew Robertson, Stuart Armstrong, Kenny McLean és Ryan Christie.

    46
    Eddig kilenc alkalommal csapott össze a skót és a magyar labdarúgó-válogatott, mindannyiszor felkészülési vagy barátságos mérkőzésen, az örökmérleg erre billen: 4 magyar győzelem, 2 döntetlen, 3 skót siker.

    46
    Szünet
    VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

    45
    Helyzet! Botka szereli McTominayt, Kerkez Szoboszlai elé passzol, aki jobbról 18-ról a léc fölé lő.

    45
    Most már a moldvai-csángó népdal, a Tavaszi szél zúg a lelátón a mieink oldaláról. A skótok meglehetősen csendesek most (P. K.).

    45
    Egy perc a ráadás.

    45
    Orbán elfejeli McGinn emelését az ötösön McKenna elől, jön Gulácsi.

    45′
    Sárga lap
    Schäfer Andrásnak, aki nyújtott lábbal odalépett a felezőnél becsúszó Hendrynek.

    44′
    És sárga lap…

    44′
    Adams kijön a jobb szélre, a beadása rossz. Varga szerel, Schäfer megindul, ellökik, szabadrúgás.

    43
    A felezőnél támadunk csak le, ezzel nem tudnak mit kezdeni a skótok.

    42′
    Szoboszlai mindenkit előrevezényel. Megérte mutatnia a védőknek, hogy menjenek fel, mert kiharcoltunk egy szabadrúgást (P. K.).

    42′
    Labdakihozatalnál, illetve kirúgásnál a skótok is alkalmazzák azt a szisztémát, hogy két védő is feláll az ötösre, de sokat nem passzolgatnak hátul, hamar előre ívelik a labdát (P. K.).

    42′
    Dárdai a leshatárról indult, de kirúgás, nem kell a VAR sajnos.

    41′
    ÉS LÉC! Szoboszlai lágyan az ötös bal sarkára emeli a labdát, Orbán nagy erővel a lécre fejeli azt.

    Fotó: Koncz Márton

    41′
    McGinn a sorfal mögé fekszik.

    41′
    Adams fejen rúgja Vargát mentés címén a 16-os előtt, sárga lap nincs, de van egy 18 méteres szabadrúgás, picit jobbról!

    40
    Svájc és Németország csatája ITT követhető figyelemmel.

    40′
    Szoboszlai emelését középre fejeli a 16-os bal sarkáról Botka, a labda Ralstoné.

    37′
    Botka elrúgja Ralston jobb oldali beadását McTominay elől a 16-oson, kontra, Sallaiba nagyot rúg Ralston.

    37′
    2023 eleje óta McTominay nyolc gólt szerzett 10 válogatott meccsén, ez mindössze eggyel kevesebb, mint az összes többi skót játékos gólja (9 gól)! A középpályás ezen az Eb-n Skócia 13 lövéséből négyet jegyez, a skótok 27-szer értek labdába az ellen 16-osán belül, 8-at McTominay vállalt magára.

    35′

    Fotó: Koncz Márton

    35′
    Sallai 16-os előtti lövése pontatlan.

    34′
    Kerkez bal oldali beadását kifejeli Sallai mögül McTominay.

    33′
    Hanley a legalacsonyabb skót középső védő, 188 centiméter magas. A középcsatárunk, Varga, 181 centiméter magas.

    33′
    Szöglet, Szoboszlai beadását kifejeli Gunn kezéből Hanley.

    32
    De Szoboszlai jobbal a sorfalba lő.

    27′
    Ugyanis szabadrúgás kissé jobbról, 26-ról.

    27′
    Na most akkor végre jöhet egy tökéletes szögböl, egy tökéletes Szoboszlai-szabadrúgás! (P. K.)

    26′
    Sallai megindul a bal oldalon, Hendry lerántja őt, majd el is löki. Közben a szélső a védőre lép, megy a reklamálás.

    25′
    VAR
    A VAR… meg hallgat, mint a sír.

    Megint kisszöglet készül. Ezek eddig nem voltak sikeresek a részünkről, most sem… – írja P. K.

    25′
    Nem is őt, Botkát, és közben kapott egy könyököst a magyar játékos Hanleytől!

    24′
    … Szoboszlai beadása végül Hanleyé, aki megelőzte Dárdait.

    24′
    … Orbán kap egyet McGinntől…

    24′
    Szoboszlai a szöglettel, balról, jobbal…

    23′
    Sallai, Kerkez a labda útja, Ralston hasán csattan a beadás… korner és villámápolás.

    23′
    Sárga lap
    Willi Orbán odarúg a bal szélen kőkeményen McGinn-nek, sárga lap ez is. Robertson beadása ismét a magyaroké, McGregor bal oldali beadását blokkolja Varga.

    22′
    A 8 nyeretlen mérkőzésünk az Eb-ken negatív rekord lenne, ha az UEFA nem számolná ide összevontan a Szovjetunió, a FÁK és Oroszország teljesítményét 1988 és 2004 között (9 meccs).

    20′

    Fotó: Koncz Márton

    20′

    Fotó: Koncz Márton

    19′
    A másik oldalon pedig fújják a skót dudát.

    19′
    Most pedig már ez zeng a mieink oldaláról:

    Mi szeretett csapatunk

    Hallod újra itt vagyunk
    Tiszta szívből szurkolunk
    A győzelembe hajszolunk
    Magyar csapat, magyar szív
    A lelátó újra hív!
    éoléoléoléoléolé. (Pór Károly jelenti)

    19′
    Robertson jobb oldali, ballábas beadása is Szoboszlaié. Fordított Détári-szögből, kvázi.

    18′
    Kerkez ellöki McGinnt, miután belelőtte a labdát, és azzal meghúzta volna a skót a jobb szélt.

    17′
    McGinn jobb oldali, ballábas beadása nagyon rossz. Kirúgás.

    17′
    Gilmour cselezget a jobb szélen, kiszorítja szépen őt Styles.

    17′
    A skótok még soha nem jutottak tovább csoportjukból az Eb-ken.

    16′
    78 százalékban a skótoknál a labda most.

    16′
    Sárga lap
    Callum Styles felrúgja a felezőnél McGinnt, repül a skót, röppen a sárga lap is.

    15′
    Svájc és Németország csatája ITT követhető figyelemmel.

    14′
    Szoboszlai beadása nem pontos most.

    14′
    Adams kezez a felezőnél, az előbb Szoboszlai fejelte ki a 16-osról Robertson szabadrúgását.

    14′
    Óriási hangerővel feleget egymásnak a kapu mögötti és az oldallelátós magyar tábor: HAJRÁ -- szól a kapu mögül, maj a válasz oldalról: MGYAROK! (P. K.)

    13′
    Mi az előző 8 Eb-meccsünkből egyet sem nyerünk meg.

    13′
    Skócia a legutóbbi három találkozójából kettőt megnyert Magyarország ellen.

    12′
    Az Opta szuperszámítógép 37 százalék esélyt ad Magyarország győzelmére, 38-at Skóciáéra.

    12′
    Mezőnyharc most, skót, de igen meddő mezőnyfölénnyel.

    12′

    Fotó: Szabó Miklós

    10′
    79 százalékban a mienk a labda.

    10′
    A skótok az első labdakihozatalunknál rögtön jobban ránk jöttek, mint legutóbb a németek, de Gulácsi hosszú passzának köszönhetően nem okozott gondot átjutni az ellenfél térfelén (P. K.).

    9′
    Kontra, Styles passzát Bolla jobbal a 16-os jobb sarka elől kapura teszi, jobbra elmozdulva véd Gunn.

    9′
    Ralston emel az ötösre, ment fejjel Bolla, majd Orbán fejeli el a labdát Robertson szabadrúgása után Adams elől, utolsó emberként.

    7′
    Az M4 Sport élő közvetítését ide kattintva nézheti!

    5′
    Kemény belépő a felezőnél, Dárdai s McGinn csapott össze.

    5′
    Hendry felívelését elfejeli Schäfer McKenna elől a 16-oson, de lök a skót.

    4′
    Ilyet sem láttunk még. Túl korán kezdtünk, nem volt még sípszó, így újra el kellett végezni a kezdőrúgást. Most nem lehet azzal vádolni a mieinket, mint a németek elleni első gól előtt, hogy a sípszóra vártak… – írja Pór Károly.

    3′
    McGinn tényleg elöl, Dárdai gyorsan odalép neki a miheztartás végett.

    2′
    Az első magyar középkezdés nem jó, de sebaj, csak ez legyen a mai utolsó.

    1
    Meccs indítása
    ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

    A mieink tiszta fehérben, a skótok tiszta kékben.

    Fotó: Fotó: Koncz Márton

    A hangulat a stadionban fantasztikus.

    Fotó: Koncz Márton

    Meglehet, a skótok felállása 3–5–2 lesz, elöl Adams és McGinn.

    És a skót himnusz.

    Pályán a csapatok. Himnusz.

    Svájc és Németország csatája ITT követhető figyelemmel.

    A táborunk egy emberként zengi a kezdőcsapatunkat. Most éppen az Éjjel soha nem érhet véget szól a hangszóróból, majd hatalmas hangerővel zúg a táborból a Ria, ria Hungária! – írja a helyszínről kollegánk.

    A csapatok már a pályán, lassan megtelnek a lelátók is, a két szurkolótábor pedig teli torokból zengi azt a nótát, ami a hangszórókból dübörög (felváltva egyszer a skót, egyszer pedig a magyar szövetség által választott dal szól) – jelenti Pór Károly.

    Fotó: P. K.

    MÉLTÓ MÓDON – BALLAI ATTILA PUBLICISZTIKÁJA

    PIROS, FEHÉR, ZÖLD – VINCZE ANDRÁS JEGYZETE

    MCGINN: HA TOVÁBBJUTUNK A MAGYAROK ELLEN, LEISZOM MAGAM A SÁRGA FÖLDIG!

    „Az egész torna különleges érzésekkel tölt el, hogy itt lehetünk, és hogy egy egész ország mögöttünk áll. Tudjuk, hogy nyernünk kell a továbbjutáshoz, ez a cél. Nagyon örülnék, ha első alkalommal sikerülne kivívni a továbbjutást a csoportkörből. Természetesen ismerjük a magyar csapat Angliában szereplő játékosait, Kerkez Milost, Szoboszlai Dominikot és Callum Stylest. Felkészültünk belőlük, talán jobban is, mint a többiekből, jó elemzőcsapatunk van. Szoboszlai van a legtöbbet az újságokban, de sok jó játékosuk van, vigyáznunk kell velük.”

    „Jó érzés, hogy van még esélyünk elérni a kitűzött négy pontot – kezdte sajtótájékoztatóját Steve Clarke. – Tudtuk, hogy ez az utolsó meccsen fog eldőlni. Sok pihenés, regeneráció szerepelt a programban, ma is jót edzettünk, és remélem, megfelelő információkkal tudtuk ellátni a csapatot.”

    A skót válogatott szövetségi kapitánya, Steve Clarke a történelmi siker lehetőségéről és a magyar válogatott Angliában futballozó játékosairól is beszélt.

    Botka és Szalai nyilatkozata itt!

    „Nincs aggasztó helyzet egyik játékos fizikai állapotát illetően sem. Persze lesz néhány változtatás a csapatban, hogy frissebbek legyünk, de nem a teljesítmény miatt változhat a kezdőcsapat.”

    A skót újságírók részéről konkrét kérdés érkezett Callum Stylesról.

    „Az izraeliek elleni meccsen elszenvedett sérülése után Svájc ellen még nem állt készen, s a németek elleni meccset megelőzően is hagyott ki edzéseket, de most már velünk edzett, elmondhatom, hogy készen áll a játékra.”

    „Számunkra az első két meccs után nincs más alternatíva, csak a győzelem adhat esélyt, de ugyanebben a helyzetben vannak a skótok is. Eddig nem volt szerencsénk. Jó, Svájc ellen nem is játszottunk jól, de utána javultunk, és a németek ellen is jobbak voltunk, de nem keresek ürügyet. Szoboszlai állapota miatt nem aggódok. A legfontosabb a regeneráció, ezen dolgoztunk az elmúlt három napban” – így Marco Rossi a meccs előtt.

    Fotó: Pór Károly

    Vasárnap, a németországi Európa-bajnokság csoportkörében először csap össze tétmérkőzésen a magyar és a skót válogatott. Nézzük, mi történt a múltban!

    „Szoboszlai egy energikus játékos, aki rendkívül fizikummal van megáldva, és hatalmas területet képes bejátszani. Az ő kordában tartása nehéz feladat lesz, de lehet, hogy ez lesz McTominay feladata – már csak azért is, mert Skócia nem engedheti meg magának, hogy kinyíljon. A magyar válogatott Németország elleni produkciója megmutatta, mennyire veszélyes ellenfél” – fogalmazott Moyes.

    Moyes szerint McTominay legnagyobb erénye az, hogy remekül érkezik meg a második hullámban a 16-oson belülre. Azt írja, az előző idényben minden követ megmozgatott, hogy a fővárosba vigye, de végül nem tudták nyélbe ütni az üzletet. A 61 éves tréner ezután Szoboszlai Dominikra hívta fel a figyelmet, mondván, az ő féken tartása akár McTominay feladata is lehet.

    „Scott McTominayre van szükség a magyar tizenhatoson belül” – így David Moyes, aki jelenleg a BBC szakértőjeként nyilatkozott Berlinben. A legutóbb az angol élvonalbeli West Hamet irányító tréner meglátása szerint a Manchester Unitedben játszó középpályás sokoldalúsága, illetve válogatottban látott gólérzékenysége lehet a skótok legnagyobb fegyvere a magyar válogatott ellen, főleg annak tükrében, hogy a skót támadósor eddig nem teremtett komoly veszélyt az ellenfelek kapuja előtt.

    „Ha bárki bement volna a Svájc elleni meccs után az öltözőbe, garantálom, hogy egy olyan csapatot látott volna, amely úgy érezte, hogy képes lenne visszamenni a pályára és lejátszani még egy összecsapást” – fogalmazott Strachan. Szerinte a mentális állapot és az önbizalom lesz a döntő faktor, a vízfogyasztás és az elemzők munkája ezzel szemben „csupán” egy-két százaléknyi előnyt jelenthet a mieink ellen.

    Fotó: Koncz Márton

    „Senki se aggódjon amiatt, hogy a skót játékosok fáradtak, vagy netán levertek lesznek két kemény csoportmeccs után” – ezzel a felütéssel kezdi cikkét Gordon Strachan, aki játékosként Sir Alex Ferguson tanítványa volt az aranykorát élő Aberdeenben, majd a Manchester Unitedben is, edzőként pedig többek között a Celticet, majd négy évig a skót nemzeti együttest is irányította.

    Nagy taktikai elemzés itt!

    A kezdőcsapatunk megegyezik azzal, amit reggel előre jósoltunk. Fiola helyére Botka, Nagy Ádám helyett Styles került be a németek elleni csapathoz képest – így Pór Károly, aki ezúttal is a helyszínen tartózkodik.

    ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

MK 09.15.15:30 M4 Sport
OLDALAK
09.20.20:00 TV:M4Sport
09.29.18:00 TV:M4Sport
10.06.18:00 M4 Sport
Tapolca, 2025.jan.11.
Categories
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
FOTELSZURKOLÓ