2024.VIII.6. BL-selejtező: Midtjylland – Ferencváros: 2-0

BAJBAN A FERENCVÁROS: KÉT GÓLLAL NYERT HAZAI PÁLYÁN A MIDTJYLLAND

A BL-selejtező 3. fordulójában főleg a második félidőben nem nyújtott meggyőző teljesítményt a magyar bajnok.
A labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének 3. fordulójában a Ferencváros 2–0-ra kikapott a dán FC Midtjylland otthonában a párharc első mérkőzésén, így jövő kedden nehéz visszavágó elé nehéz.

Nyilatkozatok:

Százszázalékos a mérlege eddig Pascal Jansen vezetőedzőnek a Ferencváros kispadján. A walesi TNS elleni BL-párharcot kettős győzelemmel (5–0, 2–1) vette az együttese, a hétvégén pedig a bajnokságban a Kecskemétet győzte le 1–0-ra. Kedd este 19.15-től azonban az eddigi legnehezebb kihívás vár a Fradira, a dán Midtjylland otthonában kell(ene) megfelelő eredményt elérni.

„Izgatottan várom a keddi összecsapást is –felelte a Dániában tartott sajtótájékoztatón lapunk kérdésére a holland tréner. – Mindig élvezem a munkámat, ha a kispadon ülhetek, és ezúttal is azt várom, hogy tovább fejlődjön a csapatom. Kemény mérkőzésre számítok, idegenben lépünk pályára, de ha az ember a Bajnokok Ligája főtáblájára vágyik, ezeket a párharcokat is sikerrel kell venni. A különbséget ezúttal a labdatartás jelentheti, a Midtjylland hozzánk hasonlóan magas intenzitású meccseket szeret játszani, a labdatartás minősége lehet a kulcs ezúttal.”

Az 51 esztendős tréner az esti tréninget megelőzően elmondta, tisztelik a riválist, de ettől még nem szeretnék feladni saját identitásukat.

„Munkába állásom első napjától tudatosítottam a játékosaimban, mi az, amit látni szeretnék tőlük. Bárhol is lépünk pályára, nem veszíthetjük el az identitásunkat. Természetesen figyelünk a rivális játékára, ám megvan a megfelelő önbecsülésünk ahhoz, hogy ezúttal is megpróbáljunk a tőlünk megszokott futballal kirukkolni.”

A dán bajnok keretében remek képességű támadók vannak: a Bissau-Guinea-i válogatott 20 esztendős csatára, Franculino 7.5 milliót, a chilei válogatott Darío Osorio 7 milliót, míg a lengyel Adam Buksa is 6 milliót eurót ér, szóval a Ferencváros védőire minden bizonnyal mozgalmas este vár.

De vajon hogyan lehet feltartóztatni a Midtjylland elöl lévő futballistáit?

„Sosem nézem a számokat, ki mennyit ér. Nyilván minél jobb egy játékos, annál magasabb a piaci értéke, de ezek csak számok. Nekünk az a legfőbb célunk, hogy minél többet játsszunk nemzetközi szinten, hiszen így a mi labdarúgóink ázsióját, árát is növelhetjük. Érhet egy futballista százezer eurót, vagy tízmilliót, engem egyetlen dolog érdekel: mit mutat a pályán. A pálya ugyanis sosem hazudik!”

Noha előzetesen a Midtjylland elleni keretbe nevezve volt Varga Barnabás és Owusu Kwabena is, a szakmai stáb végül változtatott, és helyettük Fortune Bassey és Edgar Szevikjan utazott Herningbe.

„Owusu a legutóbbi mérkőzésünk után panaszkodott fájdalomra, a válla sérült meg, nem tarthatott velünk. Varga Barnabás felépülése szerencsére jó ütemben halad, ám most kisebb akadály lépett fel, így jobbnak láttuk nem kockáztatni.”

A hat alkalommal Dánia legjobb stadionjának választott MCH Arénában kedd este előreláthatólag telt ház előtt léphet pályára a Ferencváros, közel tizenkétezren lehetnek a lelátókon.

A mérkőzés:

Bajnokok Ligája, 3. selejtező kör, 1. mérkőzés:

Midtjylland — Ferencváros: 2-0 (1-0)
Herning, Arena Herning, 19:15. 8.449 néző.
Vezette: Matej Jug (asszisztensek: Zunic, Vidali; tartalékjv.: Smajc; VAR: Nejc Kajtazovic; VAR asszisztens: Sagrkovic – szlovénok

FC Midtjylland: E. Ólafsson — J. Andersson, Diao, Bech, Juninho (A. Gabriel, 70.) — Osorio (Römer, 87.), Castillo (Franculino, 46.), E. Martínez, Simsir (Askildsen, 87.) — Buksa (Brynhildsen, 77.), O. Sörensen
kispad: Lössl, Ejeheri, H. Lee, Chilufya, Pedro Bravo, Andreasen, Kamara
vezetőedző: Thomas Thomasberg

Ferencváros: Dibusz — Makreckis, Cissé, Raul Gustavo (Knoester, 55.), Ramírez — Rommens, Maiga (Abu Fani, 55.) — Zachariassen — Traoré, Pesic (Ben Romdhane, 55.), Kehinde (Civic, 76.)
kispad: Varga Á., Kady, Botka, Gruber, Bassey, Katona B., Tóth A., Sevikyan
vezetőedző: Pascal Jansen

Gól: Buksa (17.), Franculino (69.)
Sárga lap: — illetve Raul Gustavo (18.), Cissé (42.), Abu Fani (74.), Rommens (83.)

HERNING CSENDES DÁN VÁROS. Ötvenezer lakosával az utcákon tapasztalt hangulat is ehhez mérhető, napközben néhány kerékpáron hasító helyin kívül alig lehetett embert látni. Kedd délután aztán egyre több ferencvárosi drukker töltötte meg a kiülős helyeket, miután a városban gyakorlatilag semmi látványosság sincs – a turistakönyvek a helyi textilmúzeumot emelik ki –, így volt idő a lazításra.

Nem úgy az esti mérkőzésen! A dán bajnokcsapat hamar megszerezte a vezetést, és ezt a Ferencváros leginkább saját magának tulajdoníthatta. A chilei válogatott Darío Osorio nem először volt agilis a mérkőzésen, Raul Gustavót is megzavarta a tizenhatoson belül, az ügyetlen hazaadásból kialakuló helyzetet lengyel válogatott Adam Buksa értékesítette. Kellemetlen, könnyen elkerülhető gól volt. A Midtjylland harcos stílusa láthatóan nem kedvezett a magyar bajnoknak, és ami gond volt, a mieink közül néhányan támadásban abszolút veszélytelenül futballoztak. A Varga Barnabást pótolni hivatott Alekszandar Pesics és a Szpartak Moszkvához távozó Marquinhos helyén játszó Tosin Kehinde játékában is sok volt a hiba, a rossz átvétel, pedig lett volna lehetőség helyzetbe kerülni. A szünet előtti percekben egyenlíthetett volna a Ferencváros, a hazai együttes védőinek többször önfeláldozóan kellett a labda útjába vetődniük. Ehhez képest a Cristian Ramírez kezére pattanó labda után a Midtjylland jutott – a VAR beavatkozásával – büntetőhöz, óriási szerencse volt, hogy Aral Simsir rendkívül nagyképűen lőtt, és a jó irányba mozduló Dibusz Dénes könnyedén védett.

Az első félidőben mindkét ferencvárosi belső védő, Raul Gustavo és Ibrahim Cissé is sárga lapot kapott, ami sohasem életbiztosítás, főként, ha az ellenfélnek olyan gyors támadói vannak, mint a dánoknak. A keretben ráadásul ezúttal nem volt ott az ezen a poszton bevethető Myenty Abena, aki sajtóhírek szerint követi a Szpartak Moszkvához igazoló Marquinhost…

Pascal Jansen vezetőedző türelme a fordulás után hamar elfogyott, tíz percet várt, majd hármat cserélt. Meglepő húzás volt, hiszen onnantól Kristoffer Zachariassen volt a csúcsék, neki kellett volna az akciókat befejeznie. A hadrend maradt, a játék képe azonban kevéssé változott – sőt!

A hazai oldalon Thomas Thomasberg vezetőedző a kispadról küldte be a 7.5 millió eurójával a keret legértékesebb futballistáját, a támadó Franculinót, aki előbb a kapufát találta telibe, nem sokkal később pedig Dibusz kapujának jobb alsó sarkába vágta a labdát. Mondani sem kell, ehhez ismét óriási ferencvárosi hiba kellett, a Raul Gustavo helyére becserélt Mats Knoester betlizett utolsó emberként. A kedd esti mérkőzés bebizonyította, a magyar bajnok kerete az átigazolási piac végéig mindenképpen erősítésre szorul: ha Abena távozik, belső védőt mindenképpen hozni kell, és Varga Barnabás mellé egy másik gólerős befejező futballista is szükséges, mint ahogyan kell szélső támadó középpályás is.

A Ferencváros örülhet, hogy csak két góllal kapott ki, és nem az ellenfél elsöprő, sokkal inkább a saját visszafogott futballja miatt. Ettől függetlenül nem dőlt el a továbbjutás, hiszen a jövő keddi budapesti visszavágón saját közönsége előtt ledolgozhatja a Fradi ezt a hátrányt. Más kérdés, hogy ehhez a most látottnál sokkal jobb játékra lesz szükség. Védekezésben nem lehet ennyit és ekkorát hibázni, míg támadásban sokkal élesebb befejezések kellenek. Ne feledjük, a párharc győztese egy lépésre kerül a Bajnokok Ligája főtáblájától… 2–0

További képek: fradi.hu

Nyilatkozatok:

Pascal Jansen, a Ferencváros vezetőedzője értékelt, miután csapata 2–0-s vereséget szenvedett a dán FC Midtjylland otthonában a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének 3. fordulójában.

– Ilyen mérkőzésre számított?
 Túl nagy volt a különbség az első és a második félidő között – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Pascal Jansen. – Az első negyvenöt percben abban a stílusban futballoztunk, amit szeretnék látni, három-négy lehetőségünk is volt. De ez a Bajnokok Ligája, ezen a szinten ezekből legalább egy gólt kell szerezni. Akkor teljesen más lett volna a mérkőzés képe. A fordulást követően sajnos többet hibáztunk. Lassabban játszottunk és reagáltunk a dolgokra.

– A hajrában Kristoffer Zachariassent volt kénytelen csatárként játszatni. Szüksége lenne még csatárra a keretben?
 Nem titok, keressük Marquinhos utódját. Az ő pótlását mindenképpen meg kell oldanunk. Hajnal Tamás sportigazgató dolgozik is az ügyön. Jelen helyzetben három befejező csatárunk van, Varga Barnabás hamarosan visszatér, és Alekszandar Pesics mellett itt van Fortune Bassey is. De meglátjuk, igazolunk-e még.

– Ledolgozható a kétgólos hátrány?
 Egy biztos, a visszavágón sokkal harapósabbnak kell lennünk. Ezúttal is megvoltak a lehetőségeink, ezeket odahaza ki kell használnunk. A lefújás után az öltözőben annyit kérdeztem a srácoktól, voltak-e már olyan helyzetben, amikor a félidőben kétgólos hátrányban voltak. Igenis képesek vagyunk megfordítani a párharcot, ám ehhez hazai pályán magasabb intenzitásban kell futballoznunk.

„KÉNYELMES ELŐNYBEN A MIDTJYLLAND A MAGYARORSZÁGI TÚRA ELŐTT” – DÁN SAJTÓVISSZHANG

„Kényelmes előnyben a Midtjylland a magyarországi túra előtt”  – foglalta össze beszámolója címében a történteket a Berlingske. A dán lap szerint a hazai együttes nem a lehető legagresszívebb felállásban lépett pályára az FTC ellen, amely uralta a mérkőzés első szakaszát. Ennek tudatában „a semmiből” érkezett a hazaiak vezető gólja. A lap kiemelte, hogy a dánok első számú tizenegyesrúgója, Cso Gue Szung sérülés miatt nem lépett pályára a mérkőzésen, így kapott lehetőséget a büntetőjét elhibázó Simsir. A Berlingkse összegzése szerint a dán bajnok jó helyzetből várhatja a visszavágót, de szerintük jobban is sikerülhetett volna a mérkőzés.

dán közmédia (DR) röviden és tárgyilagosan számolt be az eseményekről, kiemelve, hogy kétgólos sikerével a Midtjylland komoly előnnyel várhatja a visszavágót.

A dán TV2 szakírója, Dan Sörensen a mérkőzésről való beszámolójában Aral Simsirre helyezte a hangsúlyt, mondván, hogy a hozzá hasonló technikás, de szeszélyes játékosokat nem hiába szereti a közönség, de ugyanez a szeszély akadályozza meg őket abban, hogy igazi vezérré váljanak. A szerző megjegyzi, hogy a napokban kint volt a dánok edzésén, ahol épp a tizenegyeseket gyakorolták, s a török szélső már akkor próbálkozott egy panenkás megoldással, de az akkor kapuban álló Lössl könnyedén védte a kísérletet – volt tehát előjele az FTC elleni kihagyott próbálkozásnak. A szerző hozzáteszi, hogy Simsir a második félidőben gólpasszal javított, de leszögezte, hogy jobb lett volna, ha nem szórakozza el az ölébe hullott lehetőséget.

bold.dk szerint a Midtjylland egy lépéssel közelebb került a BL főtáblájához, miután sikerült hazai pályán legyőzni a Ferencvárost. A dán szaklap szerint az első gólt a sikeres dán letámadás „készítette elő”, míg a második félidőben kézben tartotta a mérkőzést, s az alacsonyabb tempó dacára sikerült bevinni a második találatot is. Az említett forrás a mérkőzés után megszólaltatta a korábban Dániában futballozó ferencvárosi légióst, Tosin Kehindét, aki jelezte, hogy a dán bajnoknak nem lesz könnyű feladata Budapesten, mivel a Groupama Arénában egy igazi „katlan” várja a Midtjylland játékosait.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, az UEFA, a Ferencváros és a Midtjylland hivatalos honlapja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111101000ejegyzéshez

  • PERCRŐL PERCRE

    90+3′
    VÉGE
    Vége a mérkőzésnek! A Ferencváros 2–0-s vereséget szenvedett a Midtjylland vendégeként, így nehéz helyzetből várhatja a jövő keddi hazai visszavágót.

    90′
    3 perc a ráadás.

    87′
    CSERE
    És Osorio helyett Römer állt be.

    87′
    CSERE
    Simsirt váltotta Askildsen.

    83′
    Sárga lap
    Rommens sárgult be egy szögletrúgás előtt.

    82′
    Sörensen lőtt 18 méterről, Dibusz a léc alól tolta ki a labdát.

    78′
    CSERE
    Buksa helyén Brynhildsen.

    76′
    CSERE
    Kehinde helyén Civic az FTC-ben.

    75′
    Simsir szabadrúgása 17 méterről a sorfalon megpattanva vágódott a kapu fölé.

    74′
    Sárga lap
    Abu Fani rúgta meg Franculinót a tizenhatos előterében.

    70′
    CSERE
    Juninhót váltotta Gabriel a hazaiaknál.

    69′
    GÓL
    GÓL! Franculino kapott remek kiugratást Simsirtől, s ziccerben léphetett ki, majd 10 méterről Dibusz mellett a kapu jobb oldalába lőtt! 2–0

    66′
    Sajnos eléggé akadozik a Ferencváros játéka, most nem lóg FTC-gól a levegőben…

    62′
    Abu Fani lőtt a bal felső sarok fölé két méterrel.

    60′
    Jobb oldali szöglet után Buksa 7 méterről fejelt fél méterrel a léc fölé.

    59′
    Kaput eltaláló lövés
    KAPUFA! Franculino tekert 17 méterről kapura, és a labda a jobb kapufáról kifelé pattant!

    55′
    CSERE
    És Pesicset váltotta Ben Romdan.

    55′
    CSERE
    Maiga helyett jött Abu Fani.

    55′
    CSERE
    Hármas vendégcsere: Gustavo helyén Knoester.

    47′
    Juninho lőtt jócskán fölé 14 méterről.

    46′
    Második félidő
    Folytatódott a mérkőzés!

    46′
    CSERE
    Castillo helyett Franculino érkezett a hazaiaknál a szünetben.

    46′
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    45+5′
    Szünet
    Vége az első félidőnek! 1–0-ra vezet a Midtjylland egy félidő után.

    45+4′
    Kihagyott 11-es
    NINCS BENT! Simsir állt oda a labda mögé, de iszonyatosan gyengén lőtte, szinte középre, és Dibusz kiütötte!

    45+3′
    Veszélyes szabadrúgás
    TIZENEGYES! A játékvezető megadta a büntetőt!

    45+1′
    VAR
    Ajjaj! Ramírez kezét találta el a labda a tizenhatoson belül Andersson lövése után! A játékvezető kijött megnézni az esetet!

    45′
    2 perc a ráadás.

    45′
    Kaput eltaláló lövés
    Traoré lódult meg a jobb oldalon, középre tett, Diaón megpattant a labda, így Pesics csak bele tudta tenni a lábát, de a labda a bal kapufa mellé ment!

    44′
    Kaput eltaláló lövés
    A szabadrúgást Simsir tekerte a jobb felső sarok mellé 23 méterről!

    42′
    Sárga lap
    Cissé rúgta meg Osoriót, teljesen jogos a sárga.

    42′
    Traoré lőtt fölé 14 méterről.

    41′
    Maiga passzolt középre, Cissé lőhetett 11 méterről, de blokkolták a védők.

    40′
    Továbbra is az FTC-nél van többet a labda, bár a dánok olykor letámadással próbálkoznak, de a Fradi ki tudja hozni a labdát, viszont a helyzetek hiányoznak.

    31′
    Egy jobb oldali beadás után Castillo fejelt 15 méterről a kapu jobb oldala felé, Dibusz könnyedén védte.

    29′
    Kaput eltaláló lövés
    Traoré ívelt középre jobbról, Pesics felett átszállt a labda, így Zachariassen fejelhetett 6 méterről, de nem ment szélre, így Ólafsson kiütötte!

    27′
    Simsir tekert középre egy kis szöglet után, senki sem ért hozzá középen, Dibusz kiütötte a labdát, amit Juninho fejelhetett el, de épp a magyar kapus kezébe bólintotta!

    26′
    Kaput eltaláló lövés
    Buksa tüzelt 25 méterről, Dibusz a léc alól tolta ki a labdát!

    22′
    Kaput eltaláló lövés
    Rommels tekert remekül középre jobbról, Pesics viszont 5 méterről fölé fejelt!

    21′
    Kehinde lövését védte a kapus Makreczkis kiugratása után, de les, így nincs jelentősége, hogy kimaradt a helyzet.

    20′
    Traoré tolta befelé a labdát, majd 16 méterről a kapus kezébe lőtt.

    18′
    Sárga lap
    Gustavo reklamált az eset kapcsán, amiért sárgát kapott.

    17′
    GÓL
    GÓL! Vezet a Midtjylland! Gustavo vesztett labdát a saját tizenhatosán belül, Buksához került a játékszer, és Dibusz ugyan próbált menteni, de végül a dánok játékosa a kapuba tudta lőni a labdát! 1–0

    15′
    Kevés az izgalom, eddig a Fradinál van többet a labda – 57 százalékban.

    9′
    Ramírez lőtt jó 25 méterről jócskán mellé.

    3′
    Rommens szöglete után Gustavo fejelt kevéssel mellé, de Juninhón megpattant a labda, így szöglet jött, ami viszont nem okozott veszélyt.

    1′
    Meccs indítása
    Elkezdődött a mérkőzés, a labdát az FTC indította útjára! A hazaiak fehér, a vendégek sötétzöld szerelésben játszanak.

    A Duna élő közvetítését ide kattintva nézheti.

    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    Az FTC visszavághat a 2017–18-as idényben történt Európa-liga-búcsúért. Akkor a selejtező 2. fordulójában az első, budapesti találkozón 4–2-re nyert a Midtjylland, majd idegenben 3–1-re kapott ki a Ferencváros, így összesítésben 7–3-mal jutottak tovább a dánok.

    Pascal Jansen és Philippe Rommens mérkőzés előtti gondolatait ide és ide kattintva lehet elolvasni.

    Köszöntjük kedves olvasóinkat! Hamarosan kezdődik a Midtjylland–Ferencváros Bajnokok Ligája-selejtezőmérkőzés! A találkozót a Duna közvetíti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

09.20.20:00 TV:M4Sport
OLDALAK
EL: 09.25.21: 00 Anderlecht-FTC TV:M4Sport
09.29.18:00 TV:M4Sport
EL: 10.03.18:45 FTC-Tottenhem TV:M4Sport
10.06.18:00 M4 Sport
Tapolca, 2025.jan.11.
Categories
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
FOTELSZURKOLÓ