2024.X.14. Nemzetek Ligája, Bosznia-Hercegovina – Magyarország: 0-2

Szoboszlai duplájával győztünk Boszniában

Minden szempontból megérdemelt siker a Nemzetek Ligájában, hatalmas lépést tettünk a csoport harmadik helyének megszerzése felé.
A magyar labdarúgó-válogatott 2–0-ra nyert Bosznia-Hercegovina ellen idegenben a Nemzetek Ligája A3-as csoportjának 4. fordulójában.

NEMZETEK LIGÁJA, A-LIGA, 3. CSOPORT, 4. FORDULÓ

BOSZNIA-HERCEGOVINA — MAGYARORSZÁG 0-2 (0-1)
Zenica, Bilino Polje Stadion, 8.392 néző.
vezette: Anthony Taylor (asszisztensek: Nunn, Greenhalgh; tartalékjv.: D. England; VAR: David Coote, VAR asszisztens: Hatzidakis – angolok)

BOSZNIA-HERCEGOVINA: Vasilj — Gazibegovic (Omerovic, 46.), Bicakcic, Katic, Kolasinac — Gigovic (Huseinbasic, 64.), Tahirovic (Saric, 79.) — Bajraktarevic, Hajradinovic (Basic, 79.), Burnic (Tabakovic, 64.) — Dzeko
kispad: Hadzikic, Zlomislic, Mujakic, Kulasin, Radeljic
Szövetségi kapitány: Sergej Barbarez

MAGYARORSZÁG: Dibusz — Botka, W. Orbán, Fiola — Bolla (Gera D., 68.), Nikitscher, Schäfer (Nagy Á., 86.), Nagy Zs. (Szűcs K., 86.) — Sallai R. (Gazdag, 68.), Szoboszlai — Varga B. (Ádám M., 78.)
kispad: Tóth Ba., Szappanos, Balogh B., Schön, Dárdai P., Kata M., Csoboth
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Gól: Szoboszlai (38., 50. – 11-esből)
Sárga lap: Katic (24.), Hasagic (52.), Kolasinac (60.), Barbarez (61.), Huseinbasic (74.) illetve Szalai Ádám (61.), Fiola (87.)

1–15. perc: Marco Rossi nem variált sokat a Hollandia ellen (1–1) helytálló együttesén, amely csupán egy helyen változott, a sérülés miatt a sorból kidőlő Dárdai Márton helyén Botka Endre kezdett, aki már a pénteki meccsen is helyettesítette a félidőben lecserélt védőt. Ezzel új belső hármas állt össze, hiszen Botka Endre, Willi Orbán és Fiola Attila korábban sosem kezdett együtt. Nem is unatkoztak a mérkőzés elején… A régi időket idéző stadionban nemcsak a drukkerek voltak lelkesek, a bosnyák csapat is nagy lendülettel kezdett, az első negyedórában többet támadott, előfordult, hogy Dibusz Dénes vetődni sem tudott a lövésre – szerencsére a labda elkerülte a bal alsót. A magyar válogatott sem csak a védekezésre összpontosított, előbb Sallai Roland lefejelt labdáját Varga Barnabás lőtte nagy erővel kapura, majd nem sokkal később Bolla Bendegúz eresztett meg életerős löketet.

16–30. perc: Budapesten a bosnyákok legjobbja volt Nikola Vasilj kapus, nos, hétfő este is hamar „belőtték” őt a magyar támadók. A hazaiak lelkesedése némileg alábbhagyott, fokozatosan áttevődött a játék a bosnyákok térfelére, és magyar lábon volt többet a labda. A bal és a jobb oldal is olykor támadásba lendült, előbb Nagy Zsolt beadását követően Varga Barnabás próbálta fejjel lekészíteni a labdát Sallai Rolandnak, centiken múlott a gól, majd a jobb oldalon Botka Endre centerezett egy labdát, amelyet Sallai Roland a léc alá vágott – szépséghiba volt, hogy a Ferencváros védője a passz előtt ellökte az ellenfelét, így a hazaiak végezhettek el szabadrúgást. A lelátón a bosnyák drukkerek füstölögtek – Bosznia-Hercegovinában nem tilos a dohányzás, többen is egymás után gyújtottak rá a cigarettára. Több szépen felépített magyar akció is volt a találkozó ezen periódusában, de a gól továbbra is hiányzott.

31–45. perc: Szoboszlai Dominik buktatása után remek helyről járt szabadrúgás, és bár igazából ballábas futballistának lett volna tökéletes a szög, a csapatkapitány végezte el, ám a labda messze elkerülte a kaput. Nem sokkal később Willi Orbán határozott labdaszerzése után Sallai Roland lódult meg (ismét) a labdával, és bár a Galatasaray játékosának lövése újra elkerülte a kaput, a következő akcióból már megszületett a vezető találat, a gólszerző Szoboszlai Dominik volt, aki nyolc, gól nélküli meccs után talált ismét a kapuba a válogatottban. Ahogy a hollandok ellen, ezúttal is kontratámadás végén szerzett vezetést a nemzeti csapat, és ahogy péntek este Nagy Zsolt adta a gólpasszt, ezúttal is ő volt a kiszolgáló. Megérdemelten vezetett a magyar válogatott, hiszen leszámítva az első tíz percet, kezdeményezőbb volt, még akkor is, ha a szünet előtti pillanatokban Edin Dzeko nagy erővel a léc fölé lőtte a labdát.

46–60. perc: Öt perc kellett az újabb magyar gólhoz! Soha rosszabb kezdést a második félidőben, elvégre máris kettőre növelte előnyét Magyarország. A csapat egyik legjobbja, Nagy Zsolt rendkívül agilisan verekedte be magát a tizenhatoson belülre, buktatták, Anthony Taylor játékvezető habozás nélkül fújta be a tizenegyest. Úgy tűnt, nem volt kérdés, ki lövi el a labdát a büntetőpontról, a csapatkapitány Szoboszlai Dominik magabiztosan, pontosan, nagy erővel küldte a jobb alsó sarokba. A 2–0-s előny már megnyugtatónak tűnt. A középpályáról több labdaszerzést követően is nagy lendülettel indult meg néhány játékos, Nikitscher Tamás is többször fellépett az akciókhoz, a kecskeméti középpályás a jelek szerint bejátszotta magát a csapatba, hétfő este negyedik válogatott mérkőzését játszotta, és ebből utolsó három találkozón az első perctől a pályán lehetett. A bosnyákok szétszórtan védekeztek, többször is fejvesztve futottak a magyar támadók után, igaz, azért akadt lehetőségük is, Dibusz Dénesnek kellett Edin Dzeko fejesét védenie.

61–75. perc: A hazai kispadnál kezdett fogyni a türelem, többször is hevesen reklamáltak, aminek köszönhetően a szakmai stáb tagjai begyűjtöttek két sárga lapot. Fél órával a vége előtt alighanem Sergej Barbarez szövetségi kapitány is érezte, ha pontot szeretnének szerezni, kockáztatnia kell, úgyhogy több játékost is cserélt. De továbbra is a magyar válogatott volt a veszélyesebbek, benne volt a játékban, hogy rövid időn belül akár a harmadik gól is megszülethet. A válogatott szervezettségét ezúttal sem érhette kritika, hátul masszívan zárt a védelem, a bosnyákok hiába próbálkoztak, nem találták az utat a kapu irányába. Illetve… Edin Dzeko veszélyt jelentett, ő kétszer is megdolgoztatta Dibusz Dénest, a kapus előbb magabiztosan, majd nagy bravúrral védett, a bosnyákok sztárja ugyanis finom, ravasz sarkazós mozdulattal húzta a bal sarokra a labdát, a Ferencváros kapusa azonban remek vetődéssel hárított. Kellettek ezek a védések, hiszen ha a hajrá előtt gólt kapott volna a magyar csapat, nehéz utolsó tizenöt perc várt volna rá.

75–90. perc: A hajrára érkezett Ádám Martin a pályára, és kellett is a frissítés, Varga Barnabás ugyanis nagyot küzdött, sok labdáért megharcolt, alighanem alaposan elfáradt. A bosnyákok viszont a szépítésért küzdöttek, utolsó erejükkel is próbáltak lehetőségeket kialakítani, ám elöl a két Dániel, Gazdag és Gera alakított ki helyzetet. Marco Rossi újoncot is avatott, pályára küldte a nyáron a Plymouth-hoz szerződő Szűcs Kornélt, akinek ezzel élete végéig szép emlék lesz a boszniai találkozó. Becserélése nem volt zökkenőmentes, a negyedik játékvezető rossz számot mutatott fel, néhány másodpercig nem lehetett tudni, hogy ki jön le a pályáról, és bár Fiola Attila indult le először, végül Nagy Zsolt mehetett pihenni. Az utolsó percekben már nem volt annyi erő a bosnyákokban, hogy újabb rohamokat indítsanak, így győztünk idegenben, nagy lépést téve a Nemzetek Ligája A-ligájában való közvetlen kiesés elkerülése felé (a 3. helyezettek osztályozót játszanak a B-liga 2. helyezettjeivel). 0–2

A csoport másik mérkőzésén: Németország — Hollandia 1-0

A CSOPORT ÁLLÁSA 
1. Németország 4 3 1 10–3 +7 10
2. Hollandia 4 1 2 1 8–6 +2 5
3. MAGYARORSZÁG 4 1 2 1 3–6 –3 5
4. Bosznia-Hercegovina 4 1 3 3–9 –6 1

További képek: mlsz.hu, nso.hu

Nyilatkozatok:

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi a bosnyákok elleni 2–0-s győzelmet követő sajtótájékoztatóján a mérkőzés értékelése mellett elégedetlenségről, büszkeségről, arroganciáról és a következő Nemzetek Ligája-mérkőzésekről is szót ejtett.

– Ezzel a győzelemmel nagyon közel került a csapat bennmaradáshoz az A-ligában. 

– Így van. Tudtuk, hogy legalább döntetlent kell elérnünk , de végül nagyon fontos sikert arattunk. Arra muszáj kitérnem, hogy nem értem azokat, akik azt mondják: a Nemzetek Ligája nem fontos. Meg lehet nézni, hogy amikor a 2018–2019-es kiírásban még C-ligásak voltunk, így a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőjében negyedik kalaposak, a kvalifikáció során is a negyedik helyen végeztünk. A jó NL-szereplésnek köszönhetően aztán elértük a pótselejtezőt, majd azon át az Eb-t. A 2024-es kontinenstornára már A-ligásként, első kalapból sorsolva, a korábbiaknál jóval könnyebb csoportban szerepelve, egyenes ágon jutottunk ki. Angliának például sokkal nehezebb lesz a 2026-os világbajnokságot megcélozva, hiszen ők B-ligások, olyan nagy csapatokkal is összekerülhetnek a selejtezőben, mint mondjuk Olaszország. A klubcsapatok edzői azt mondják, túl sok mérkőzést játszanak a játékosok. Ez valóban így van, de ezt a gondot nem a válogatott meccsek okozzák, amelyből mindössze tíz van egy évben.

– Úgy tűnt, a bal oldalon jóval erősebben támadott a csapat. Ez így tervezte?

– Számítottunk erre előzetesen, a támadósorunkban pedig a két legtehetségesebb játékosunk rohamozott, Sallai Roland és Szoboszlai Dominik. Bosznia-Hercegovina egyébként a kezdetektől nyomást helyezett ránk, de a csapatom állta a sarat. Időnként azt éreztem, túl alacsonyan védekeztünk, ezen mindenképpen változtatnunk kell.

– Ön szerint Nagy Zsolt vagy Szoboszlai Dominik volt a mérkőzés legjobbja?

– Ezt önöknek, újságíróknak a dolguk eldönteni, nem nekem. Dominik ezúttal duplázott, március óta először talált be a válogatottban. Nem várhatjuk el, hogy minden meccset az ő góljaival nyerjünk meg. Mindenkinek támogatnia kell őt abban, hogy máskor is olyan teljesítményt nyújthasson, mint Boszniában.

– A bosnyákok elleni győzelem során megelőzte Sebes Gusztávot és már csak Baróti Lajosnak van több mérkőzése a magyar válogatott kispadján. Mit szól ehhez?

– Olvastam a sajtóban a cikkeket arról, amikor a hollandok ellen utolértem őt. Le kell szögeznem, hogy soha nem gondoltam sem azt, hogy ezt elérem, sem pedig azt, hogy én az ő szintjükön lennék. Sohasem szeretném magamat hozzájuk hasonlítani. Sebes Gusztáv az Aranycsapat legendás edzője volt. Én az ő közelében sem vagyok. Egy dolgot érzek ennek kapcsán: büszke vagyok arra, hogy immár bő hat éve magyar szövetségi kapitány lehetek. Baróti Lajos első időszaka után senki nem tarthatta meg ilyen hosszú időn át a kispadot. Az önmagam másokhoz hasonlítása azonban itt véget ér. Ha valaki pedig azt érzi, hogy nagy az arcom, vagy arrogáns vagyok, az ezek után mondja…

– Miben érzi a fejlődést a szeptemberi NL-mérkőzések óta?

– Magyarországon sokan azt keresik, hogy miben nem vagyunk még jók. Ha kikapunk, az a gond, ha pedig nyerünk, akkor amiatt reklamálnak, hogy milyen hibáink akadtak, vagy miért nem lőttünk több gólt. Nekem az a munkám, hogy folyamatos javulást érjek el a csapatom játékában. A mostani mérkőzésen például sokat küzdöttünk a labdaszerzésekért, ugyanakkor az is igaz ránk, hogy labda nélkül jobbak vagyunk. Ami nagyon fontos, hogy mi nem vagyunk topcsapat. Nem mérhetjük magunkat azokhoz a komoly válogatottakhoz sem, mint Anglia vagy Németország, akiket az előző Nemzetek Ligájában megvertünk. Meg kell mindenkinek értenie, hogy mi nem vagyunk ezen a szinten, két lábbal a földön kell maradjunk. A nyári Európa-bajnokságon kikaptunk a svájciaktól és a németektől – két olyan csapattól, amely hajszál híján döntőt játszott. Senki ne várja azt, hogy dominálunk a legnagyobbak ellen.

– Ezek alapján mire számíthatunk novemberben, Hollandia és Németország ellen? Jelenleg öt pontunk van, a második helyhez pedig közelebb állunk, mint a negyedikhez…

– Természetesen győzni szeretnénk, viszont, ha a hollandoknak ugyanúgy nekiesnénk, mint szeptemberben a németeknek, akkor lehet, az a mérkőzés is öt-nullával végződne… Két lábbal a földön kell maradnunk és reménykednünk, hátha a szerencse is mellénk áll. Papíron mindenesetre nagyon nehéz dolgunk lesz.

„A magyarok keményebben játszottak, de mindez ellenére büszke vagyok a csapatomra. Mindkét kapott gólt magunknak köszönhetjük. Előttünk is adódtak lehetőségek, azonban ezekkel nem tudtunk élni, ebben látom a vereség okát”– fogalmazott Sergej Barbarez.

„Szoboszlai Dominik elintézte a sárkányokat” – bosnyák lapszemle

A klix.ba cikkét azzal indítja, hogy a bosnyákok a hazai vereséggel az A-ligából való kiesés küszöbére kerültek. „Bosznia-Hercegovina válogatottja a budapesti döntetlen után optimistábban fogadta a magyarokat. A mérkőzés elején Gazibegovic próbálkozhatott, de mellé lőtt” – kezdi beszámolóját a portál.

„A vendégek jól játszottak, az első félidő végén a lehető legrosszabb pillanatban érkezett a magyarok gólja. A második gól után a magyarok könnyedén megőrizték előnyüket. Így ért véget egy újabb nehéz este válogatottunk szurkolói számára, amelyekből hosszú évek óta sok volt. Eredmény nincs, a szurkolók megmondták a véleményüket – tíz perccel a meccs vége előtt elhagyták a lelátót” – zárja beszámolóját a klix.ba.

„A bosnyák válogatott nagyon haloványan játszott, biztos győzelemmel mennek haza a magyarok” – indítja beszámolóját a sport.oslobodjenje.ba. A portál szintén megemlíti, hogy a németek elleni szorosabb vereség és a budapesti döntetlen után a győzelem volt az elvárás a bosnyák válogatottnál. Ezzel szemben a liverpooli Szoboszlai Dominik duplájára válaszul csak helyzetekig jutottak a hazaiak. Az oldal hozzáteszi, hogy ezzel a vereséggel a bosnyákok közel kerültek a Nemzetek Ligájában a B-ligához.

Bosznia-Hercegovina négy forduló után egy ponttal áll, ezt emelte ki a reprezentacija.ba is. A bosnyák szövetség megemlíti, hogy főleg Edin Dzeko révén megvoltak a hazaiak lehetőségei is, de a magyar válogatott Szoboszlai Dominik révén könyörtelenül kihasználta helyzeteit és megérdemelten nyert.

„Folytatódik Bosznia-Hercegovina rossz sorozata, Szoboszlai Dominik elintézte a sárkányokat” – írja tudósításában a mondo.ba.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, valamint az UEFA hivatalos honlapja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111101000ejegyzéshez

  • PERCFRŐL PERCRE

    95′
    Az UEFA hivatalos meccslapján még ott a sárga lap Fiola neve mellett.

    95′
    42 tétmérkőzés óta nem kapott ki a válogatottunk, ha vezetést szerzett.

    95
    VÉGE
    VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

    90′
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    89
    Négy perc a ráadás!

    88′
    Több bosnyák drukker a lábával szavaz időközben.

    87′
    Mi sem cserélünk már többet.

    87′
    Ezt a sárga lapot alighanem törlik majd, így nem lesz eltiltás.

    87′
    Sárga lap
    Fiola Attila kap sárga lapot, mert nem ment le. De nem is kellett lemennie, rossz volt a szám a táblán. Érdekes.

    86
    CSERE
    Nagy Ádám be, Schäfer le. Szűrőcsere.

    86
    CSERE
    Szűcs Kornél be, Nagy Zsolt le. Újoncavatás. Botka megy ki a jobb oldalra, Szűcs középső védő. Fiola megy át a bal oldalra, hosszas tanakodás és vitatkozás után.

    82′
    Kontra, Gazdag passzával Gera csinál egy cselt, ballal 14-ről a bevetődő Kolasinacba lő.

    82′
    Saric elmegy a jobb szélen, a becsúszó Fiola kezére rúgja a labdát, de nincs 11-es.

    81′
    Schäfer bal oldali beadása kapuscsemege.

    81′
    Nincs több hazai csere ma. Szűrő és karmester ment le.

    80′
    CSERE
    A középső középpályás Dario Saric váltja Tahirovicot.

    79′
    CSERE
    A karmester Ivan Basic be, Hajradinovic le.

    79′
    CSERE
    Ádám Martin be, Varga le. Paksi ékcsere, úgymond.

    78′
    Omerovic bedob három cselt, kezd belejönni. Kolasinac bal oldali beadása a bevetődő magyar védőké. Dzeko távoli fejese nem veszélyes.

    77′
    Mezőnyharc.

    76′
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    76′
    Fiola és Orbán szereli közös erővel Dzekót, még jóval a 16-os előtt, Kolasinac indítása után.

    76′
    Nem nehéz kitalálni, kinek a helyére.

    76′
    Beáll hamarosan Ádám is.

    75′
    Sárga lap
    Denis Huseinbasic lerántja a felezőnél Nikitschert, sárga lap.

    74
    Nyomnak a bosnyákok, Dzeko passzol balra Tahirovic elé, ment előle becsúszva Gera, már a 16-oson.

    71
    Hajradinovic jobb oldali szögletét Dzeko remek mozdulattal kapura pöcköli a rövid sarok előtt, három lépésről, de Dibusz hatalmasat véd, balra vetődve.

    69′
    A csoport másik mérkőzésén
    Németország–Hollandia – élőben az NSO-n!

    69′
    CSERE
    Gera Dániel be, Bolla le.

    68
    CSERE
    Gazdag Dániel be, Sallai le. Csere posztra.

    67′
    Omerovic jobbról jobbal középre ad, Nagy mellől, közbelép Fiola. Kontra, Bicakcic hatalmasat rúg Vargába… tovább.

    66′
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    66′
    Sallai passzát Bolla jobbal 24-ről feladja a hazai kapusnak.

    65′
    Dzeko jobbal 14-ről laposan Dibusz elé lő. Középről… középre.

    65′
    CSERE
    Haris Tabakovic be, Burnic le, középpályás helyett csatár.

    65′
    CSERE
    Denis Huseinbasic be, Gigovic le. Szűrő helyet… középső középpályás.

    64′
    Kettős.

    63
    Újabb hazai csere lesz.

    61′
    Szoboszlai bal oldali kornerét nem lövi el 13-ról, jobbról jobbal Sallai, méterekkel a jobb sarok mellé emeli a labdát.

    59′
    Sárga lap
    Most jobbról ad be a hazai karmester, ez meg Schäferé. Kontra, Sallai megindul a bal szélen, felrúgja őt Sead Kolasinac. Pedig rossz volt a passz, Szoboszlai meg lökött is…

    59′
    Hajradinovic szabadrúgása Fiola, a jobb oldali szöglete Szoboszlai fején landol.

    58′
    Nail Omerovic jobbhátvéd, ismerős lehet a neve az olvasóinknak, ugyanis Eszéken futballozik évek óta. De nem véletlenül játszik szétszórtan: ez az 1. válogatottsága!

    57′
    Sallai beadása után Varga tízről a kapushoz fejeli a labdát.

    57′
    Nagy balról ballal középre ad, laposan, Varga elesik Bicakcic mellett… tovább.

    54′
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    54
    Hazai helyzet, de Dibusz eléri a bal alsó előtt Dzeko az ötös jobb sarkáról érkező, félmagas fejesét a rövid sarok előtt, Tahirovic passza után.

    53′
    Mintha Zlatan Bajramovic lett volna az.

    52
    Nagy odalép Katicnak a jobb oldalon, sárga lap nincs… csak egy sárga lapot reklamáló bosnyák stábtagnak.

    Fotó: Szabó Miklós

    50′
    11-es
    SZOBOSZLAI DOMINIK jobbal a jobb alsó sarokba lő, Vasilj balra el. 0–2!

    GÓLVIDEÓ ITT!

    49
    VAR
    A VAR szerint is 11-es következik.

    49′
    BÜNTETŐ! Varga okosan elenged egy felívelt Botka-passzt, Nagy megindul a bal szélen, lőne ballal 13-ról, Omerovic ellöki őt.

    48′
    Dibusz lép ki szépen Bajraktarevic elé Tahirovic távoli emelése után.

    48′
    Fiola menti remek becsúszással Bajraktarevic jobb oldali, lapos beadását.

    47
    Második félidő
    FOLYTATJUK!

    46
    A hivatalos nézőszám: 8392.

    46
    CSERE
    Nail Omerovic be, Gazbegovic le.

    46
    A csoport másik mérkőzésén
    Németország–Hollandia – élőben az NSO-n!

    46
    DE MI LŐTTÜK A GÓLT, VIDEÓ ITT!

    46
    58 százalékban volt a hazaiaknál a labda eddig, 4-szer lőttek kapura, de egyszer sem a kapu felületére, nálunk ez az arány 10/3.

    Fotó: Szabó Miklós

    45+2
    Szünet
    VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

    44
    Sallai megindul, de szereli őt a 16-os előtt Tahirovic. Kontra, Dzeko megforgatja Orbánt a 16-os jobb sarkán belül, aztán ballal a hosszú felső mellé lő, 15 méterről.

    43
    Egy perc a ráadás!

    40′
    Kolasinac ment a Bolla indította Schäfer elől a jobb szélen, erős közelharcban.

    40′
    Megfogta a gól a bosnyák tábort és a csapatot is.

    39′
    Szoboszlai megtörte nyolcmérkőzéses gólcsendjét.

    38′
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    37
    GÓL
    SZOBOSZLAI DOMINIK BETALÁL, Nagy passzát az ötös bal sarkáról estében, ballal a bal, azaz a hosszú sarokba teszi. Katic lemaradt Szoboszlairól, Vasilj csak belekapni tudott bal kézzel a labdába: 0–1!

    37′
    Orbán harciasan labdát szerez a felezőnél, Sallai megindul, nem passzol, jobbal 20-ról, picit jobbról nem sokkal, de a bal felső sarok mellé lő!

    37′
    VAR
    A VAR szerint is.

    36′
    Bicakcic nagyot esik az ötös jobb sarka és Bolla mellett Tahirovic jobb oldali beadása után… tovább.

    35′
    Burnic lökte őt.

    34
    Szoboszlai kiharcol egy szabadrúgást a 16-os előtt, kissé jobbra.

    31′
    Sallai jobb oldali beadását Nagy ballal a jobb sarok mellé vágja kapásból a másik oldalról, 12 méterről. Méterekkel tévesztve célt.

    30′
    Varga kap egyet a fejére Dzekótól, de folytatja. Nincs ok az aggodalomra.

    29′
    Botka lép egy sorral előrébb, hogy ellökje a szűrő Burnicot.

    28′
    Bolla jobb oldali, lapos beadása elmegy középen Varga mellett, a balon Nagyot szereli Gazibegovic.

    27′
    Gigovic szereli Szoboszlait, a hazai közönség örül, Szoboszlai gúnyosan mosolyog, szerinte szabadrúgással kellett volna folytatni a játékot.

    27′
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    26
    Katic felcsap jobbszélsőnek, Nagy szereli.

    25
    Botka ellöki Burnicot a 16-os jobb sarka előtt, így hiába lövi a beadását Sallai a hazai kapuba, nem ér a gól.

    Fotó: Szabó Miklós

    24
    Sárga lap
    Nikola Katicnak sárga lap Sallai megrúgásáért… és eltiltás.

    20
    Bajraktarevicnek ez az első tétmérkőzése a válogatottban, majdnem betalált, és remekül játszik. Jobb oldali mindenes.

    15
    Szoboszlai fellöki a jobb szélen meginduló Bajraktarevicet.

    12′
    Hazai helyzet, Hajradinovic passzol a 16-oson belülről, kissé balról Gazibegovic elé, aki jobbal 11-ről, kissé balról a bal alsó mellé lő.

    11′
    Fiola 20-ról, kissé balról jobbal a léc fölé lő.
    Előtte Dzeko röviden fejelte ki Szoboszlai bal oldali szögletét, és a 16-os másik, jobb sarkáról jobbal kapura tette kapásból Bolla a labdát, de védi Vasilj a középre tartó lövést a léc alatt. Szép mozdulattal.

    10′
    Sallai passzát Varga jobbal a kapus ölébe rúgja középről, 18-ról.

    9′
    Varga passzát Sallai jobbal 40-ről a jobb alsó mellé rúgja, közben Gigovicot kell ápolni a gyepen.

    7
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    5′
    Gazibegovic nagy bedobását elhalássza középen Orbán Dzeko előtt.

    4′
    Bajraktarevic bal oldali, jobblábas beadása Botkáé.

    3′
    Nagy bal oldali, ballábas beadását elrúgja középen Sallai elől Katic.

    1
    Gazibegovic 16-ról Fiolába lő, Dzeko becsúszva visszateszi elé a labdát, és jobbal jobbról, hatról a túlsó alsó mellé lő.

    1
    Meccs indítása
    ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

    A hazaiak tiszta kékben, a mieink piros-fehér-zöld díszcsíkos fehérben mezben és nadrágban.

    Zászlóerdő, görögtűz, ez a magyar tábor. A hazaiak kis zászlóképes élőképpel készültek.

    Nyugodjanak békében az árvíz áldozatai! – ezt írták ki a magyar szurkolók bosnyákul, jelenti Végh János a helyszínről.

    Az október eleji bosznia-hercegovinai áradások és földcsuszamlások 22 halálos áldozatot követeltek.

    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    550 magyar drukker a lelátón a hivatalos adatok szerint.

    Fotó: V. J.

    Tiszta fehérben játszunk ma. Legutóbb ebben a szerelésben a skótok elleni győztes csoportmérkőzésünkön léptünk pályára az Európa-bajnokságon.

    „A tudósítók ebédje Zenicában. A bosnyák–magyar NL-mérkőzésre akkreditált újságírók egy része már megérkezett az esti összecsapás helyszínére, és ezúttal is találkoztak, hiszen az MSÚSZ – a futballszövetséggel együttműködve – közös ebéden látta őket vendégül. Az eseményen részt vett Szöllősi György, szövetségünk elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője, tovább hazánk szarajevói nagykövetségének több munkatársa, köztük Bezzeg Tamás sajtóattasé is. A díszvendég pedig Schäfer Péter, a magyar válogatott és az Union Berlin középpályásának, Schäfer Andrásnak az édesapja volt” – olvasható az MSÚSZ Facebook-bejegyzésében.

    A Magyar Sportújságírók Szövetsége tájékoztatása szerint a mérkőzésre akkreditált újságírókat az MSÚSZ – a futballszövetséggel együttműködve – közös ebéden látta vendégül.

    Fotó: Sus Róbert

    Iskolai szintű öltöző várja a magyar válogatottat Boszniában – képek

    Ne lépjünk aknára – Thury Gábor jegyzete.

    Az Atalanta El-győztes védőjét, Sead Kolasinacot kisebb sérülés, görcs gyötri, de játszhat végük, Adrian Barisic 23 éves belső védő eltiltás miatt biztosan hiányzik majd.

    Nálunk Dárdai a legújabb sérült, Balogh után.

    Fotó: Szabó Miklós

    Ermedin Demirovic, a bosnyák válogatott – Edin Dzeko korosodásával – talán legnagyobb sztárja nem lehet ott a magyarok elleni NL-meccsen! Ennek oka, hogy a VfB Stuttgart centere a hollandok elleni első idei Nemeztek Ligája-összecsapáson (ahol amúgy betalált) kapott egy sárga lapot, majd most, a németek otthonában a 95. percben felesleges durvaság miatt begyűjtött még egyet, így a szabályok szerint eltiltás vár rá.

    A nemzetiségi kérdés mindig fontos errefelé: a Zürich védője, Nikola Katic bosnyák újságírói kérdésre elmondta, a csapategységet szimbolizálta, hogy a Németország elleni találkozón mindenki a szívére tett kézzel, hangosan énekelte a himnuszt.

    ,,Nagyon fontos számunkra a szurkolói támogatás – mondta a védő, aki két évig a skót Rangers légiósa volt korábban. – Ebben a csapatban nincs széthúzás, egységesek vagyunk, összetartó közösség a miénk, és ezt lehetett látni a németek elleni mérkőzésen a vereség ellenére is. Erre az egységre alapozunk Magyarország ellen is.”

    ,,Az egységes csapatjáték az erősségünk, így nem akarom személyekre lebontani a válaszom – mondta Sergej Barbarez. – Nyilván meghatározó játékosokról van szó, és nem bő a választék, minőségi Bundesliga-támadót egyik válogatott sem tud azonnal pótolni. Megnéztük a magyarok Hollandia elleni összecsapását, és nagyjából úgy futballoztak, ahogy mi próbáltunk a németek ellen: zárt védekezés, gyors ellentámadások. Hogy milyen lesz a játék képe hétfőn? Ez függ a magyarok felfogásától, aligha lesz ennyire védekező ellenfelünk futballja, és mi is szeretnénk többet támadni.”

    „A magyar válogatott Hollandia ellen is megmutatta, milyen jó futballra képes. Az eddigi három mérkőzésen sem teljesítettünk rosszul, de egyértelmű, Magyarország ellen kell a legjobban játszanunk. A játékosoktól azt várom, hogy a kellő önbizalommal lépjenek pályára, higgyenek magukban, és harcoljanak a győzelemért.”

    Fotó: Somogyi Zsolt

    – Nemrég a Ferencvárossal járt Boszniában, a Borac Banja Luka elleni Európa-liga-selejtezőn.
    – Valóban, vannak friss élményeim, nagyon megszenvedtünk a bosnyák csapat ellen, ezért pontosan tudom, milyen nehéz feladat előtt állunk. Megnéztük a pályát, szerintem remek állapotban van, szeretnénk egy jó mérkőzést vívni a házigazdákkal, és mindent megteszünk azért, hogy sikeresek legyünk.

    – Okoz-e bizonytalanságot, hogy mostanában sok változás van a védősorban?
    – Szerintem nem – mondta Dibusz Dénes, a magyar válogatott kapusa. – Igaz, hogy hosszú időn keresztül a szurkolók álmukból felkeltve is el tudták volna mondani a hátsó alakzat névsorát, de mostanában valóban történtek személycserék. Pénteken is úgy éreztem, stabil a védekezésünk, a csapatjátékunk, és mindenki tudja a feladatát. Bebizonyítottuk, hogy egy nagyon erős ellenfél ellen is képesek vagyunk koncentráltan, összeszedetten futballozni.

    „Nagyon tiszteljük a bosnyák csapatot – fogalmazott Marco Rossi –, de azért vagyunk itt, hogy pontot, pontokat szerezzünk. Arra készítettem fel a csapatomat, hogy megnyerjük a mérkőzést, erre készülünk.”

    Itt kell megjegyezni: a szövetségi kapitány angolul nyilatkozott, de a bunkerfoci kifejezést magyarul mondta, ezt már megtanulta, noha, mint fogalmazott, nagyon nem kedveli…

    „Nagyon sok problémát okozott hétfői ellenfelünk Németországnak – értékelte a kapitányunk a házigazda pénteki, Nemzetek Ligája-mérkőzését. – Ismerjük a bosnyák csapatot, jó játékosok alkotják. Legyünk őszinték: a sorsolás pillanatában tudtuk, hogy a két csapat egészen más szinten van, mint a magyar és a bosnyák – Németország és Hollandia más minőség. Nagyjából sejteni lehetett, hogy a közöttünk dől majd el, melyikünk maradhat az A-csoportban. Sok tanulsággal szolgált a budapesti összecsapásunk, azt gondolom, teljesen más meccs lesz ez, mint a pénteki. Nem szeretem a bunkerfocit, de vannak olyan ellenfelek, akik ellen nincs más esélyed, csak ezzel a felfogással van lehetőséged a sikerre, erre kényszerültünk Hollandia ellen. Más a helyzet Boszniában, sokkal kiegyenlítettebb összecsapásra kell számítani.”

    Helyszíni beszámoló ITT!

    Harmadszor lesz tehát Bosznia-Hercegovina vendége a magyar válogatott. A Marco Rossi irányította együttes vasárnap Telkiben edzett, és ebéd után repült Szarajevóba, hogy körülbelül órányi buszozást követően megérkezzen Zenicába. A legújabb szokások szerint a mérkőzés helyszínét csak megtekintik a játékosok, korábban laza, átmozgató edzés keretében ki is próbálták a talajt, de ez már nem divat, csak szemügyre veszik a körülményeket a keret tagjai.

    A csoport harmadik helye a tét a bosnyák–magyar NL-mérkőzésen, nem csoda, hogy mindkét csapat esetében a hatékony támadófutball került középpontba: a magyar válogatott legutóbb 2006-ban nyert Zenicában.

    ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

10.20.17::45 M4 Sport
OLDALAK
EL: 10.24.18: 45 FTC-Nice TV:M4Sport
10.27.17:45 TV:M4Sport
10.31.12:30 M4 Sport
11.03.14:45 TV:M4Sport
EL: 11.07.21: 00 Dinamo Kijev-FTC-Nice TV:M4Sport
Tapolca, 2025.jan.11.
Categories
11.10.18:00 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
FOTELSZURKOLÓ