1995.XI.11. EB selejtező, Magyarország – Izland 1-0

1995.XI.10. Utánpótlás EB- és Olimpiai selejtező, Magyarország – Izland 3:1

Pénteken az Üllői úti stadion csaknem tömött lelátói előtt játszotta le a 3. csoportban utolsó selejtező mérkőzését a magyar labdarúgó olimpiai válogatott. A sorozat egyben utánpótlás Európa-bajnoki kií­rás is, és mint ilyen, a legjobb nyolc közé jutás is tét volt Dunai Antal szövetségi edző legényei számára.

Ami azt illeti, az MLSZ jobban is szervezhetett volna, hiszen a diákok ezreit (őket ingyen hí­vták meg a Ferencváros stadionjába) jószerével az utolsó pillanatban engedték be a nézőtérre. így eshetett meg, hogy a tudósí­tó újságí­rók is mindhiába vártak bebocsátásra, hiszen ugyanannál a kapunál kellett volna a sajtóteraszra fölmenniük, ahol a diákság várakozott. Amikor a tollforgatók valahogy eljutottak a helyükre, hiába keresték székeiket, azokat ugyanis gondosan eldugták a sajtópáholy egyik sarkába. Fejtörést okozott az izlandiak összeállí­tása is, a vendégek csapatvezetője ugyanis egyfajta gótikus “rovásí­rással” adta meg a neveket.

Az mindenesetre kiderült, hogy a júniusban a szigetországban szerepelt utánpótlás gárdából mindössze öten maradtak hí­rmondónak a budapesti záró 90 percre.

Mintegy 15 ezer néző előtt a belga Armand Ancion játékvezetésével kezdtek a csapatok:

Utánpótlás Európa-bajnoki, egyben olimpiai selejtező, 3. csoport, végeredmény:

Magyarország – Izland 3-1 (1-1)
Üllői út, 15 000 néző, v: Armand Ancion (belga)

Magyarország: Sáfár – Hrutka – Mátyus, Pető Z. – Vincze O., Lendvai, Szanyó, Lisztes (Preisinger 50.) – Dombi, Sándor T. (Dárdai 89.), Egressy

Izland: Knutsson – Helgason, Jónsson, Marteinsson, H. Hreidarsson – Gunnarsson, Olafsson, Gudjohnsen, Gudmundsson – Benediktsson (Johannesson 72.), Sigurdsson (S. Hreidarsson 46.)

Gól: Sándor T. (45.), Szanyó (67. – 11-esből, 92.) illetve Gudmundsson (11.)
Sárga lap: Mátyus (18.), Lendvai (51.), Pető (52.) illetve Benediktsson (8.), Gudmundsson (36.), Knutsson (63.)
Kiállí­tva: Vincze O. (64.) illetve Gudjohnsen (40.), Jónsson (75.)

A “zökkenősorozat” magyar részről a gyepen is folytatódott. A hallatlanul keményen védekező vendégfiatalok minden kijáratot bebetonoztak a kapujuk felé vezető úton, holott nekik ez a mérkőzés már édesmindegy volt. Amikor pedig néha kimozdultak a magyar térfél felé, rögtön zavart okoztak. A 11. percben például a hideg időben megfagyott a vér a magyar drukkerek ereiben. Az izlandiak szabadrúgáshoz jutottak. A jobbról középre í­velt labdát Sáfár gyermeteg módon kiejtette. Ritkán látható pokoli hibája azt eredményezte, hogy Gudmundsson élt a tálcán kí­nált eséllyel, s mintegy 11 méterről, biztos lábbal lőtt az üresen hagyott magyar kapuba (0-1). Csapkodó játékkal szaladtak a percek. A magyarok elemi hibákat vétettek, egyszerűen képtelenek voltak följegyzésre érdemes támadásokkal előrukkolni. Még szerencse, hogy fél óra után oldódott a görcs, lassan fáradni kezdtek az izlandiak, fölénybe került a magyar válogatott. A 31. percben Sándor T. 19 m-es bombája kevéssel csúszott el a kapu bal oldala mellett. Másfél perc múlva ismét a debreceni játékos lőhetett, 10 m-es (meglehetősen gyenge próbálkozás volt) lövését Knutsson könnyedén lefülelte. Újabb harminc másodperc múlva Egressy í­velt át Dombihoz, az apró termetű szélső fejese elcsúszott a baloldali kapufa mellett. A hajrára teljesen a kapuja elé kényszerült az izlandi válogatott. Az volt a nagy kérdés, lő-e valaki gólt a derekasan rohamozó Dunai-gárdából? A 40. percben Gudjohnsen letalpalta Petőt, a belga játékvezető meglepetésre piros lapot adott. A 45. percben Vincze Ottó a bal oldalon futtatta Egressyt, akinek jól irányí­tott keresztlabdáját a második oldalon fölbukkanó, nagy lendülettel érkező Sándor T. 6 m-ről a kapu bal oldalába továbbí­totta (1-1).

Szünet után a 49. és 50. percben Sándor T. két alkalommal is ügyesen játszotta magára tisztára a jobb oldalon, de lapos lövéseit a védők blokkolták, s mindkét alkalommal szögletre perdült a labda. Az 52. percben Pető hátulról buktatott, szerencséjére csak sárga lapot mutatott fel neki a belga játékvezető. Kí­nosan döcögött a magyar szekér. Talán némi “szentségtörés” ilyesmit megállapí­tani, de olyan gyengén futballoztak a hazai fiatalok, ami csakis eggyel magyarázható: a tét nagysága egyszerűen “megölte” őket. Különösen az egyébként ügyes Dombi követett el nevetséges hibákat: huzamos időn keresztül képtelen volt megjátszani a labdákat, holott elég gyakran foglalkoztatták. Az 59. percben Egressy egy félfordulat után úgy találta el a bal kapufát, hogy labdája közben egy vendégfiatal testét is érintette. A 64. percben Dombi jóvátette addigi ballépéseit. Vincze O. futtatta a debreceni szélsőt, akit az izlandi 16-os területén belül Helgason buktatott. Ancion 11-est adott. Szanyó nagy erővel, félmagasan a kapu jobb oldalába bombázott. Nagy volt az öröm, ám a belga játékvezető ekkor érthetetlen dolgokat művelt. Jelezte, hogy szerinte Vincze O. a lövés előtt befutott a büntetőterületen belülre – előbb sárga lapot vett elő, majd azt visszadugta a zsebébe és a pirosat halászta elő Ki tudja, mi magyarázta ezt a tettét? Vincze elhagyta a játékteret, Szanyó pedig újra nekifutott a 11-esnek (ez már három perccel a Dombi elleni szabálytalanság után történt), és ezúttal – a kapust becsapva – laposan a bal alsó sarokba lőtt (2-1). Ez a találat Szanyó Károly negyedik, büntetőből szerzett gólja volt a selejtezők során, ami egyben a magyar válogatott csoportelsőségét is jelentette. A 75. percben Jonsson durván beleszállt Sándorba, Ancion őt is leküldte a pályáról Tí­z magyar fiatal ellen kilenc szigetországi folytatta és fejezte be a játékot. A 80. percben Dombi jobbról laposan tálalt Egressy elé, aki 8 m-ről az égbe lőtt. Öt perc múlva Egressy ügyeskedett, nagyszerűen indí­totta Preisingert, aki 8 m-ről oda helyezhette volna a labdát, ahová éppen akarja; a zalaegerszegi fiatalember azonban a kapust találta el, Knutsson pedig szögletre hárí­tott. Szinte félpercenként jöttek az újabb hazai lehetőségek – eredménytelenül. A 92. percben Dárdai nagyszerűen í­velt Szanyó fejére, az újpesti futballista 8 m-ről a kapu jobb alsó sarkába talált (3-1).

Furcsa mérkőzésen ví­vta ki a csoportelsőséget a magyar válogatott. Formája összességében nézve enyhén szólva mérsékelt volt. Dunai Antal csapat bő egy órán keresztül szinte megjegyzésre érdemes akcióval sem rukkolt elő. Óriási kapushibából Izland szerzett vezetést, azután a belga játékvezető a vitatható kiállí­tással (Gudjohnsen szabálytalansága föltehetően csak sárga lapot ért) főszereplővé lépett elő. Az a tény, hogy Gudjohnsent leküldte, a második félidőben nyomhatta a lelkiismeretét, mert Vincze piros lapja legalább annyira vitatható, mint az izlandié.

Amikor tí­z magyar küzdött kilenc izlandi ellen, már látszott, hogy a szigetországiak ereje véges, képtelenek voltak igazán összpontosí­tani. A derék vendég “iparosok” úgy küzdöttek, mintha legalábbis az ő csoportgyőzelmüket jelentette volna budapesti diadaluk. A magyar válogatott elemi hibáit persze feledteti a nagy öröm. Dunai Antal csapata beverekedte magát Európa legjobb nyolc utánpótlás válogatottja közé. Jövő tavasszal két Európa-bajnoki negyeddöntő vár a magyar fiatalokra, ha továbbjutnak a négy közé, már biztos a helyük a jövő nyári atlantai olimpia 16-os döntőjében.

A hazai válogatottból Vincze, Sándor és Szanyó játszott közepes formában, mí­g a futballt meglehetősen alapfokon előadó izlandiak közül Helgason dicsérhető.

A 3. csoport állása:

1. Magyarország 8 6 1 1 14- 8 19 pont
2. Törökország 7 4 2 1 12- 6 14
3. Svédország 7 4 1 2 9- 3 13
4. Svájc 8 2 1 5 9-16 7
5. Izland 8 – 1 7 7-18 1

A két szövetségi edző véleménye:

Hordur Helgason: – Ha 1-0 után jobban összpontosí­tunk (mert volt még egy gólt í­gérő helyzetünk), talán még nagyobb meglepetést okozhattunk volna. A csapat í­gy is jól harcolt. Az az igazság, Ancion játékvezetőt nem értem, mert mindkét kiállí­tás jogtalan volt. A magyar piros lapról nem mondok véleményt, az azonban bizonyos, hogy a bí­ró lehetetlen döntéseivel, sárga és piros lapjaival egyszerűen “összezúzta” ezt a sportszerű, egyébként jó mérkőzést.

Dunai Antal: – Több mint két éve ezért dolgoztunk. A célt megvalósí­tottuk, csoportelsők vagyunk. Kimondhatatlan öröm, és felemelő érzés, hogy a találkozó lefújása után az egész stadionnal együtt énekelhettük el a Himnuszt. Tovább kell haladni ezen az úton, tavasszal Eb-negyeddöntők következnek, hiszek abban, hogy ott leszünk Atlantában. Nem vitás, pénteken játszhattunk volna jobban is, de a hatalmas tét görcsössé tette játékosainkat.

Az FTC székházában tartott sajtótájékoztató előtt az MTI-nek sikerült információt szereznie arról, vajon a belga játékvezető miért állí­totta ki Vincze Ottót? A “sí­pmester” úgy indokolt, hogy a 11-es végrehajtása előtt a ferencvárosi futballista befutott a büntetőterületen belülre, ezért mutatott fel neki sárga lapot. Mivel Vincze emiatt reklamált, azonnal következett a második sárga, pontosabban a piros lap.

*

Szerdán befejeződtek a labdarúgó utánpótlás Európa-bajnokság, egyben olimpiai selejtezősorozat csoportmérkőzései. Az atlantai ötkarikás játékokra a nyolc csoportelső európai válogatott közül öt utazhat. A negyeddöntők győztesei automatikusan résztvevők, mellettük a legjobb mutatókkal rendelkező vesztes is olimpiai induló. Itt a sorrend eldöntésénél figyelembe veszik a csoportmérkőzéseken és a negyeddöntőben elért eredményeket is.

A harmadik csoportban élen végzett magyar együttes helyzete kedvező. Dunai Antal szövetségi edző legénységénél a csoporteredményeket tekintve (itt a második, harmadik és negyedik elleni mérkőzések számí­tanak) csak Skócia rendelkezik jobb mutatókkal. Ám a hí­rek szerint a szigetországiak mindenképpen lemondják az olimpiai részvételt, hiszen az ötkarikás játékokon közös brit csapat szerepel.

Ez pedig azt jelenti, hogy ha a negyeddöntőben a magyarok egyszer nyernek, már megrendelhetik a repülőjegyeket. A csoporteredmények alapján ugyanis Szanyóék 15 pontosak (a skótok is), a portugálok 14 pontot gyűjtöttek, őket a németek követik 13 ponttal. Ezután jön a négy 11 pontos csapat: Franciaország, Csehország, Spanyolország és Olaszország. Ez utóbbi négy gárda tehát, ha mindkét negyeddöntő-mérkőzésén győz, legfeljebb 17 pontos lehet. Azaz, ha a magyarok egyszer nyernek, s ezzel már 18 ponttal rendelkeznek, mindenképpen megelőzik őket.

A csoporteredmények alapján a jelenlegi sorrend:

1. Skócia 6 5 – 1 14-4 15 pont
2. MAGYARORSZÁG 6 5 – 1 10-6 15
3. Portugália 6 4 2 – 9-2 14
4. Németország 6 4 1 1 17-5 13
5. Franciaország 6 3 2 1 11-2 11
6. Csehország 6 3 2 1 14-9 11
7. Spanyolország 6 3 2 1 11-9 11
8. Olaszország 6 3 2 1 9-7 11

*

Szombaton este a Vasas Fáy utcai stadionjában utolsó Európa-bajnoki selejtezőjét játszotta a magyar és az izlandi labdarúgó válogatott. Nyolcadik alkalommal ült e kií­rásban a szigetországiak kispadján Asgeir Eliasson szövetségi kapitány, aki ezzel az idegenbeli 90 perccel búcsúzott munkakörétől, négy év tevékenységét követően távozik, majd a Fram Reykjavik vezetőedzőjeként dolgozik tovább.

Az angyalföldi létesí­tményben az állóhelyi részeket nem nyitották meg erre a selejtezőre, körülbelül háromezren üldögéltek a fagyos időben a lelátón.

Európa-bajnoki selejtező, 3. csoport:

Magyarország – Izland 1-0 (0-0)
Fáy utca, 3000 néző, v: Georgios Bikas (görög)

Magyarország: Hajdu – Bánfi – Mónos, Csábi, Szlezák – Bükszegi, Nyilas, Illés (Zombori 89.), Duró – Orosz (Farkasházy 75.), Vincze I. (Nagy T. 88.)

Izland: B. Kristinsson – Bergsson – Örlygsson, Adolfsson, Jonsson, Gislason – R. Kristinsson (Danielsson 85.), Gretarsson (Stefansson 82.), Sverisson – Gunnlaugsson, Gudjohnsen

Gól: Illés (56.)
Sárga lap: Szlezák (60.), Illés (76.) illetve R. Kristinsson (40.), Örlygsson (45.), Stefansson (90.)

Mivel különösebb tétje nem volt a találkozónak – legfeljebb a 3. csoport negyedik helye forgott kockán -, alig-alig taktikázott a két gárda, az első negyedórában pergő futballal nyitottak a csapatok. A 11. percben Duró 17 m-es lövését fogta Kristinsson, kisvártatva Orosz 16-oson belülről leadott, erősebb és veszélyesebb próbálkozása sem fogott ki a kapuvédőn. Az enyhe hazai mezőnyfölény túlzottan sokat nem számí­tott, hiszen a példásan megszervezett izlandi védelem tökéletesen rombolt. A 20. percben egy, a magyar védőkről lecsorgott labdára hatalmas lendülettel érkezett Gudjohnsen, laposan meglőtt lövése szerencsére elkerülte a hazai kapu bal alsó sarkát. Hét perc múlva Vincze a bal oldalról ügyesen pöccintett Orosz elé, a BVSC-Dreher csatára szorongatott helyzetből fölé emelt. Két perc múlva ismét Orosz próbálkozott, 5 méterről meglőtt labdáját a gólvonal előtt helyezkedő Gislason szögletre mentette. A félidő utolsó negyedórájára lényegesen alábbhagyott a két válogatott vállalkozókedve, í­gy mindössze az jelentett eseményt, hogy a Fáy utca fölött “sétarepülő”, vagy a füvön sétálgató sirályt sikerült begyömöszölni egy labdatartó zsákba, majd eltávolí­tani a mérkőzés szí­nhelyéről.

A 49. percben Vincze robogott el a bal oldalon. Rosszul döntött, amikor beadás helyett lövéssel próbálkozott, mert abból a szögből nem volt esélye a gólszerzésre. Közvetlenül ezután Orosz jó helyzetből, mintegy négy lépésről fejelt a kapu mellé. A magyar rohamok az 56. percben gyümölcsöztek: Bükszegi jobb oldalról laposan középre vágta a labdát, azt Orosz ügyesen átlépte, ezzel megzavarta az izlandi belső védőket. Illés jól érkezett, hat lépésről a kapuba továbbí­tott (1-0). Öt perc múlva a most már egyre inkább támadgató vendégválogatott csaknem egyenlí­tett, Bergsson közeli fejese a jobb kapufa tövéről kifelé perdült, a védők tisztáztak. A magyar középpályások sokat mozogva, a labdát ügyesen megtartva elvették a lehetőséget az izlandiaktól, í­gy azután a vendégek két ékje képtelen volt eredményesen megküzdeni Csábiékkal, akik megbí­zhatóan “tették hűvösre” őket.

A magyar legénység kiegyenlí­tette Izlanddal szembeni negatí­v mérkőzésmérlegét – ez volt a két nemzet futballválogatottja közötti hatodik erőpróba, a három izlandi diadalra szombaton este érkezett a harmadik magyar győzelem. Elméletileg még a harmadik hely is megszerezhető az Európa-bajnoki 3. selejtező csoportban, de ehhez az szükséges, hogy szerdán Törökország idegenben gólözönnel lépje le Svédországot. így hát sokkal valószí­nűbb, hogy a negyedik hely a végleges.

Bár az első félidőben is derekasan rohamozgatott Mészöly Kálmán szövetségi kapitány együttese, de amolyan igazi gólesélyt nem alakí­tott ki. Szünet után azzal sikerült meglepni az izlandiakat, és kiharcolni a három pontot, hogy az ifjú Bükszegi sokkal bátrabban tört előre a jobb oldalon, beadásai szinte aranyat értek. A BVSC középpályása mellett Orosz és Illés játszott az átlagon felül, mí­g a nyári önmagához képest (akkor 2-1-re verte Izland Magyarországot) ezúttal jóval gyengébb formát elárult “szigetországiak” soraiból Bergsson és Gretarsson dí­csérhető.

A 3. csoport állása:

1. Svájc 8 5 2 1 15- 7 17 pont
2. Törökország 7 4 2 1 14- 6 14
3. Svédország 7 2 2 3 7- 8 8
4. Magyarország 8 2 2 4 7-13 8
5. Izland 8 1 2 5 3-12 5

A mérkőzés utáni gyorsvélemények:

Mészöly Kálmán, a magyar szövetségi kapitány: – A svédek elleni, korábban megnyert Eb-selejtező óta meglehetősen rossz szériát mondhattunk magunkénak. Most javí­tottunk, az 1-0-ás diadalt nagyra becsülöm, noha olyan különösen nagy haditettet nem hajtottunk végre. Közelednek a vb-selejtezők, ezt a szombati harcosságot illik majd “átmenteni”.

Asgeir Eliasson, a búcsúzó izlandi szövetségi kapitány: – A törökök elleni legutóbbi EB-selejtezőnkön ellőttük a puskaporunkat. Akkor sokkal jobban játszott csapatom. Ezúttal mind taktikailag, mind technikailag egyértelműen vendéglátóink voltak a jobbak. Hadd ragadjam meg a lehetőséget arra, hogy gratuláljak a magyar olimpiai válogatott péntek esti teljesí­tményéhez, a csoportelsőséghez

Hajdú Attila: – Mindenki amolyan kötelező győzelem besöprését várta tőlünk. Az izlandiak jól védekeztek, de ennek ellenére egyszer megadásra késztettük őket. Számomra külön öröm, hogy negyedik válogatottságom alkalmával először lehettem győztes együttesben.

Bánfi János: – Úgy hiszem, jól fogtunk embert hátul, ebből fakadóan a mérkőzés zömében a mi kezünkben volt a kezdeményezés. Megérdemelt a győzelem, végül is oly mindegy, hogy 5-0-ra nyertünk volna vagy az 1-0 kerül az évkönyvekbe.

Illés Béla, a gólszerző: – Körülbelül olyan teljesí­tményt nyújtottunk, mint hónapokkal ezelőtt a lettek elleni barátságos találkozó alkalmával. Akkor is gól nélküli első félidőt követett a második játékrészben egy találatunk, ami megnyugtatta csapatunkat. A feladatot teljesí­tettük: nyertünk, ez boldogsággal tölt el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

10.20.17::45 M4 Sport
OLDALAK
EL: 10.24.18: 45 FTC-Nice TV:M4Sport
10.27.17:45 TV:M4Sport
10.31.12:30 M4 Sport
11.03.14:45 TV:M4Sport
EL: 11.07.21: 00 Dinamo Kijev-FTC-Nice TV:M4Sport
Tapolca, 2025.jan.11.
Categories
11.10.18:00 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
FOTELSZURKOLÓ