2024.IX.10. Nemzetek Ligája, Magyarország – Bosznia-Hercegovina: 0-0

Nem tudtuk megverni Boszniát a Puskás Arénában

Helyzetekig eljutott ugyan a lelkesen futballozó magyar válogatott, de a gólszerzés nem sikerült.
A magyar labdarúgó-válogatott gól nélküli döntetlen játszott a Puskás Arénában Bosznia-Hercegovinával a Nemzetek Ligája A-ligájának 3. csoportjában, a 2. fordulóban.

NEMZETEK LIGÁJA, A-LIGA, 3. CSOPORT, 2. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG — BOSZNIA-HERCEGOVINA 0-0
Puskás Aréna, 46.443 néző.
vezette: Marco Guida (asszisztensek: Carbone, Peretti; tartalékjv.: Marchetti; VAR: Daniele Chiffi, VAR asszisztens: Abisso – olaszok)

MAGYARORSZÁG: Dibusz — Botka (Balogh B., 82.), W. Orbán, Dárdai M. — Bolla (Csoboth, 75.), Nikitscher, Schäfer, Nagy Zs. (Kerkez, 82.) — Szoboszlai — Sallai R., Varga B. (Ádám M., 82.)
kispad: Gulácsi, Tóth Ba., Gergényi, Nego, Nagy Á., Dárdai P., Kata M., Horváth K.
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

BOSZNIA-HERCEGOVINA: Vasilj — Gazibegovic, Bicakcic, Katic, Barisic, Dedic — Saric (Gigovic, 60.), I. Basic (Huseinbasic, 60.), Burnic (B. Tahirovic, 46.) — Dzeko, Demirovic (Bajraktarevic, 77.)
kispad: Hadzikic, Piric, Mujakic, Dakovac, Krunic, Tabakovic, Hadzikanudic, Hajradinovic
Szövetségi kapitány: Sergej Barbarez

Sárga lap: Nagy Zs. (77.) illetve Barisic (21.), Katic (40.)

Nyoma sem volt a németországi kudarcélménynek: kedd este mosolygós, felszabadultan beszélgető szurkolók sétáltak a kivilágított Puskás Aréna irányába, mintha mi sem történt volna a hétvégén, és a nemzeti csapat nem kapott volna öt gólt Düsseldorfban.

Amilyen vidámak voltak a drukkerek, alighanem olyan idegesek lehettek a pályára érkező játékosok. Az együttest a gyepre kivezető csapatkapitányt, Szoboszlai Dominikot és társait a szokásos vastaps fogadta, de a futballisták pontosan tudták, a düsseldorfi 0–5-öt valahogyan feledtetniük kellene, s ne rombolják le mindazt, amit az elmúlt esztendőkben felépítettek. Ha volt ember a stadionban, aki talán még náluk is idegesebb volt, az a hétfőn hatvanadik születésnapján köszöntött Marco Rossi lehetett, a szövetségi kapitány egyébként is feszült az összetartások idején, hát még így, hogy néhány nappal ezelőtt az általa fémjelzett éra legsúlyosabb vereségét szenvedte el a csapat.

S ahogy azt ígérte, a Németországban pályára lépő kezdőhöz képest voltak változások, kikerült a kezdőből Gulácsi Péter, Balogh Botond, Loic Nego, Kerkez Milos és Nagy Ádám is, helyüket Dibusz Dénes, Botka Endre, Bolla Bendegúz, Nagy Zsolt és némi meglepetésre a válogatottban Németországban csereként bemutatkozó Nikitscher Tamás foglalta el, ő éppenséggel huszonhat NB I-es mérkőzéssel a lábában verekedte be magát a kezdőcsapatba, és ha figyelembe vesszük, hogy élvonalbeli meccsein Kecskeméten mindössze tizennyolcszor volt az első perctől a pályán, nem akármilyen élmény lehetett neki a Puskás Arénában futballozni.

Persze, nem voltak meglepőek a szakmai módosítások, a németek ellen néhányan jócskán tudásuk alatt is futballoztak.

Amint aztán elkezdődött a mérkőzés, rögtön látszott, hogy a játékosok próbálják megbecsülni a labdát, és alighanem Marco Rossi is azt kérte, ne rohanjanak fejjel a falnak, türelmesen passzoljanak. Ahogy fokozatosan elkapta a játék ritmusát a válogatott, s néha felpörgette a ritmust, úgy szorultak be a bosnyákok a saját kapujuk előterébe.

Az első nagy lehetőség Varga Barnabás előtt adódott, fejjel veszélyeztetett, és nem sokkal később ismét ő járt közel a gólhoz, ám léc alá tartó labdáját Nikola Vasilj kapus kitornázta. Bár jobbról Bolla Bendegúz is meglódult néhányszor, az igazán veszélyes a bal oldalon játszó Nagy Zsolt volt, neki az első félidőben több jól középre kanyarodó beadása volt, kétszer távoli kapáslövéssel is próbálkozott, a második után a labda kis híján a bal alsóban kötött ki. Egyértelműen közelebb állt a gólszerzéshez a magyar válogatott.

Negyvenöt percnyi játék után megérdemelte volna a vezetést a magyar nemzeti csapat, három-négy nagy gólszerzési lehetősége is volt, és szinte minden mutatóban – labdatartásban, pontos passzokban, kaput eltaláló lövések és veszélyes támadások számában is – jobb volt ellenfelénél. Csak a gól hiányzott…

A forgatókönyv a szünet után sem változott. A magyar játékosoknál volt többet a labda, és ha elveszítették, nyomban visszatámadtak. Ha az akarattal, netán az alázattal Németországban gond volt, Bosznia-Hercegovina ellen erre nem lehetett panasz, ha kellett, a labdarúgók méterekről csúsztak be, ha kellett, a földről felpattanva sprintben szaladtak vissza a térfelünkre, hogy megakadályozzák a kibontakozó bosnyák támadásokat. A nemzeti csapat nyomás alatt tartotta riválisát, a vendégek védőinek állandóan koncentrálniuk kellett, mert érezhető volt, ha valamelyikük hibázik, kihagy a figyelem, azt a támadók megbosszulhatják.

Ami gondot jelentett, hogy sokszor túlságosan lassan épültek fel a támadásaink. Többször előfordult, hogy hátul Botka Endre, Willi Orbán és Dárdai Márton kényelmesen passzolgatott, a visszalépő középpályások ugyan elkérték tőlük a labdát, ám azzal nemigen tudtak mit kezdeni. A kispadnál Rossi sem bírt a helyén maradni, szokásához híven folyamatosan az oldalvonal mellől irányított, és ahogy a drukkerek, ő is hajtotta előre a játékosokat. Dibusz Dénesnek több mint egy óra elteltével kellett először elvetődnie a labdáért, a hajrába lépve pedig ismét felpörgette a ritmust a válogatott. Szoboszlai Dominik a lécet találta el szabadrúgásból, centimétereken múlott a magyar gól, és nagyon úgy tűnt, az utolsó húsz percre egy kérdés marad, az, hogy sikerül-e bepréselni egy gólt a bosnyákok kapujába, vagy be kell érni egy ponttal…

Marco Rossi is sokáig várt a cserékkel, úgy érezte, nem érdemes megbontani a csapatot, a 75. percben változtatott először, a gyors Csoboth Kevint küldte be a jobb oldalra, bízva benne, hátha meg tudja kavarni a bosnyák védőket. Ment előre, próbálkozott, harcolt becsülettel a válogatott, ám az utolsó néhány percben komoly gólszerzési lehetősége már nem akadt, az ellenfél sokszor nyolc-kilenc emberrel védekezett, és minden erejükkel arra törekedtek, hogy megóvják kapujukat valahogyan a góltól. Ha szerencsével is, de sikerült nekik. A csereként beálló Ádám Martin az este hőse lehetett volna, a lefújás előtt ziccerből fejelhette a labdát Sallai Roland beadását követően, az ellenfél kapusa óriási bravúrt bemutatva mentett.

A válogatott, ha nem is feledtette teljes mértékben a németországi 5–0-s kiütést, javított, és sokat elárult, hogy a lefújás után a drukkerek (ismét) éltették a csapatot. Magyarország legjobbjai kedd este egy pontot tudtak szerezni a bosnyákok ellen, és a folytatás sem ígérkezik könnyűnek, legközelebb október 11-én Hollandiát fogadják, három nappal később pedig Boszniába utaznak. 0–0

A csoport másik mérkőzésén: Hollandia — Németország 2-2

A CSOPORT ÁLLÁSA 
1. Németország 2 1 1 7–2 +5 4
2. Hollandia 2 1 1 7–4 +3 4
3. Bosznia-Hercegovina 2 1 1 2–5 –3 1
4. MAGYARORSZÁG 2 1 1 0–5 –5 1

További képek: Farkas Zsolt, mlsz.hu, nso.hu, Sportfotók

Nyilatkozatok:

Marco Rossi szövetségi kapitány a bosnyákok elleni meccs értékelését azzal indította, hogy visszatekintett az Európa-bajnokságra.

Az Európa-bajnokságon Svájc ellen elveszítettük az első félidő – fogalmazott a kapitány. – A németek ellen játékvezetői döntések sújtottak minket, a skótok ellen jól játszottunk. A németek elleni legutóbbi meccsen viszont nem sikerült megértetnem a játékosokkal, amit szerettem volna látni. Most viszont megvolt az a küzdeni tudás ami az alapja ennek a csapatnak, az ellen a bosnyák csapat ellen, amely sokkal inkább a mi szintünkön van, mint a német válogatott. Elégedett vagyok a teljesítménnyel, még ha az eredménnyel nem is. Gratuláltam a fiúknak is a hozzáállásukhoz, a játékukhoz. Megérdemeltük volna a győzelmet, csak a gól hiányzott. Úgy hiszem, amikor a srácok mindent beleadnak és átizzadják a mezt, akkor a szurkolók büszkék lehetnek rájuk, mert a tehetségükhöz mérten a leginkább képviselik őket és a hazájukat.”

A kapitánytól megkérdeztük, a legutóbbi Nemzetek Ligája kiíráshoz képest, mennyire okoz problémát a csapat játékában, hogy most már nincs elöl Szalai Ádám, aki a labda megtartásában, a labdavesztések utáni visszatámadásban kulcsszerepet játszott.

Amikor Szalai Ádám játszott, folyamatosan kritizálták. Óriási karizmájú, vezető játékos volt, de akik helyettesítik, hol jobban, hol kevésbé jól, alapvetően meg tudják oldani a helyettesítését” – reagált Rossi, akit ezek után a mellette kiálló szurkolókról kérdeztek.

A szurkolókról azt gondolom, nyolcvan százalékuk szeret. Húsz százalékuk persze mindig azt várja, mikor tűnök már el, de ez mindenkivel előfordul. Totti sem szerette Marcello Lippit, pedig vébét nyert az olaszokkal. Amikor érzed, hogy szeretnek, akkor érezheted, hogy valami olyat tettél le az asztalra, amit akkor sem felejtenek el, ha már nem leszel a csapat mellett.”

A folyatásról is beszélt a szakvezető.

Mindig azt várom, hogy a szívüket kitegyék a pályára a fiúk. A hollandok ellen előfordulhat, hogy ismét vereséget szenvedünk, de ha mindent megtesznek a játékosok az elsőtől az utolsó percig, akkor elégedettek lehetünk. Ami a Bosznia elleni visszavágót illeti, a balkáni csapatok otthonában mindig nagyon nehéz futballozni, nagyon nehéz, küszködős meccs lesz, mert a bosnyák játékosok ugyanolyan harcosok, mint mi. A bosnyákok gratulációt érdemelnek a mai teljesítményükért, mert elérték a céljukat, az egy pontot, megvalósították a meccstervüket, azzal együtt, hogy a kapusuk volt a legjobbjuk.”

A kezdőcsapatban történt változtatásokat illetően elmondta, azt már a két meccs előtt eldöntötte, hogy Gulácsi Péter véd a németek ellen, Dibusz Dénes a bosnyákok ellen, és a folytatásban is így lesz ez, hogy váltják majd egymást a különböző meccseken.

Nagy Zsolt ma bizonyította, hogy nagyszerű formában van, Kerkez Milosnak pedig bizonyos dolgokban javulnia kell, erről beszélgettem is vele, Nikitscher Tamás jól mutatkozott be ezen a két meccsen, az ő példája azt is bizonyítja, érdemes minden NB I-es pályára ellátogatni. Akik ma játszottak, megérdemelték a lehetőséget. Persze, mint minden csapatban, nálunk is vannak kulcsjátékosok, akik nehezen helyettesíthetők.”
„Voltak kisebb lehetőségeink, bátrabban kellett volna támadunk. Minden meccsen nyerni akarunk. A középpályán még keressük a megfelelő játékosokat, azt is figyelembe kell vennünk, mennyit játszanak a klubjaikban. A cseréinknél például látszott, hogy hiányzott a tapasztalat a beállóknál. Hollandiában sokat futottunk és nem úgy sikerült a meccs, ahogy terveztük. Most viszont voltak olyan támadásaink, amikkel sikerült zavart okoznunk a magyar csapat számára, de ezen a meccsen a biztonság volt a legfontosabb a számunkra” – nyilatkozta a gól nélküli döntetlen után a bosnyákok szövetségi kapitánya, Sergej Barbarez.

Aki azt a felvetést visszautasította, hogy csak a kapott gól elkerülése volt a céljuk, azt elismerte, a támadójátékban nem sikerült megvalósítaniuk azt, amit szeretett volna, és arra is kitért, miért öt védőjátékossal állt fel.

„Ha lenne két kiváló szélsőm, már a következő meccsen több támadóval játszanánk. Bízom benne, hogy a jövőben meg fogjuk találni ezeket a játékosokat” – fogalmazott Barbarez.

A bosnyák lapok a kapusukról áradoznak, és örülnek, hogy véget ért a vereségsorozatuk

mondo.ba a cikkében hangsúlyozza, hogy az egy pont sokat jelent a válogatottnak, mivel ezzel véget ért egy hét mérkőzésből álló vereségsorozatuk.

A bosnyákok legutóbb Liechtenstein vendégeként tudtak nyerni, azóta kikaptak Portugáliától, Luxemburgtól, Szlovákiától, Ukrajnától, Angliától, Olaszországtól és Hollandiától is.

A cikk kiemelte Nikola Vasilj kapust, akinek több nagy védése is volt. A szerző megjegyzi, a kapuvédő nem remekelt a hollandok ellen, de kedden este jóvá tette a hibáit, és igazolta, hogy helyes volt kezdetnie őt a szövetségi kapitánynak. A 34 éves védőről, Ermin Bicakcicról is szó esett, aki 2020 után játszott újra tétmeccsen a válogatottban, és jó teljesítményt nyújtott.

klix.ba is a kapusukat méltatta, az írás szerint Vasilj öt fantasztikus védést is bemutatott, és ezért gazdagodhatott egy ponttal a gárda.

sport1.oslobodjenje.ba elemzős cikke is a vereségsorozatuk végét és a kapusuk teljesítményét emeli ki. A szerző szerint a csapat masszívan játszott, és kemény ellenfél volt. Úgy véli, e két együttes a harmadik helyért küzd majd egymással a kvartettben, mivel a németek és a hollandok is összehasonlíthatatlanul jobban néznek ki, mint a magyarok.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, valamint az UEFA hivatalos honlapja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111101000ejegyzéshez

  • PERCRŐL PERCRE

    96
    VÉGE
    VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

    92′
    Szoboszai bal oldali beadását Sallai Ádám elé harcolja az ötösről, aki ballal képtelen elérni a labdát, nagyot nyújtózva sem.

    92′
    Kerkez bal oldali beadása Bicakcicé.

    92′
    Vasilj kapus elvitt magával emlékbe egy percet a ráadásból…

    91
    Hűha! Dzeko balról Bajraktarevic fejére emeli a labdát, a csereember hatról, picit balról méterekkel a bal sarok mellé bólint.

    90
    Négy perc a ráadás.

    86′
    Négy perc a ráadás.

    85′
    Szoboszlai bal oldali beadását Ádám a léc fölé fejeli, de lökött.

    85′
    NINCS BENT, NINCS BENT!!! Sallai bal oldali beadását kissé jobbról, 5-ről Ádám kapura fejeli, jobbra vetődve véd a kapus… a labda meg elcsorog a jobb alsó mellett…

    84′

    83′
    Balogh beadása Vasiljé.

    83
    CSERE
    Vargát Ádám Martin váltja.

    82
    CSERE
    Nagy rengeteget futott, elfáradt, Kerkez Milos váltja.

    82
    CSERE
    Botka Endre nem jön vissza végül, mert első a biztonság és az egészség, Balogh Botond váltja.

    80′

    Fotó: Árvai Károly

    80′

    Fotó: Mravik Gusztáv

    79′
    Folytatják.

    79′
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    78′
    Orbán hátulról megfejelte Botkát Szoboszai bal oldali beadása után az ötösön.

    78′
    Botka és az 50. válogatott mérkőzésén szereplő Orbán összefejel, ápolás.

    77
    CSERE
    Demirovic le, Esmir Bajraktarevic be.

    77′
    Gazibegovic ballal 23-ról a léc fölé lő. Kissé balról, mert átment a védelem másik szélére.

    77
    Sárga lap
    Schäfer András ellöki a bal szélen Gigovicot, sárga lap. Eltiltás nincs.

    76
    Jött is Csoboth. Kockáztatunk, egy védő helyett egy támadó állt be. Úgy tudjuk, az edzéseken direkt gyakarolták is a srácok ezt a felállást, hogy Csoboth Kevin indul a jobb oldali szárnyvédő helyéről (P. K.).

    76′
    VAR
    Nem ketyeg a VAR.

    75′
    Botka az ötösre fejeli a labdát kissé jobbról, Orbánt ellöki Bicakcic, tovább.

    75
    CSERE
    Csoboth Kevin be, Bolla le, szélsőcsere, kvázi.

    74′
    Jön a 11. szögletünk… Szoboszlai adja be, jobbról, Nikitscher elől kifejeli a labdát Demirovic.

    73′
    Fölé, fölé, Nagy jobblábas beadását Varga 10-ről, oldalra dőlve a léc fölé fejeli!

    72′
    Ádám Martin és Csoboth Kevin is intenzíven melegít. Utóbbinak oda is szólt nem rég Rossi egyik segítője, várhatóan be fog majd állni a Svájcban futballozó szélső (P. K.).

    71
    LÉC! Szoboszlai kissé balról, 23-ról nem sokkal véti el a jobb felső sarkot! A sorfalból is hozzáért még valaki.

    69′
    Kilencszer nyertünk, egyszer ikszeltünk ezen 10 meccs alatt, hatszor gólt sem kapva.

    69′
    Tíz meccs óta veretlenek vagyunk idehaza, de az iksz ma nem boldogít bennünket.

    68′
    Dibusz fogja Bicakcic jobblábas, 22 méteres, lapos és középre tartó lövését.

    68′
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    68′

    Fotó: Mravik Gusztáv

    68′

    Fotó: Mravik Gusztáv

    67′
    De talán Ádám Martin melegít a legintenzívebben.

    67′
    Vagy nem is ő, hanem a Fradi helyett az Újpestet választó támadó lesz ma a nyerőemberünk?

    66′
    Közöttük a titkos fegyver, akit vinne az MU is.

    66′
    Melegítenek a magyar cserék.

    66′
    Dzeko ballal Dárdai mellől a bal alsóba lőne kapásból, ballal, tízről, vetődve véd Dibusz. Demerovic fejes passza után alakult ki az első bosnyák helyzet.

    64′
    Szoboszlai balra forgat Nagynak, a beadás kapuscsemege.

    64′
    Emlékezzünk! Ötvenéves lenne Zavadszky Gábor.

    63′
    Hollandia–Németország – élőben az NSO-n!

    63′
    Jön az elmaradhatatlan felelgetés a két kapu mögül. Az egyik oldalról Marcót zeng a tábor, mire szemből jön a felelt: Rossi. Visszhangzik az aréna (P. K.).

    63′
    Magyarán a komplett bosnyák középpályássort lecserélte Barbarez mester.

    62′
    Avagy Ivan Basic helyett Huseinbasic.

    61
    Ivan Basic le, Denis Huseinbasic be.

    60
    Dario Saric le, Armin Gigovic be.

    60
    Hatalmas magyar fölény, Szoboszlai jobb oldali szögletét az ötös rövid sarka elől a léc fölé fejeli Orbán.

    53′
    Szoboszlai jobb oldali kornerét Nagy jobbal 20-ról egy védőbe vágja, pattintva.

    53′
    Tetszene is az embernek e bevetődés, ha nem ellenünk mutatta volna be.

    52
    Bolla jobbról okosan az ötösre emel, Varga jobbal középről kapura lő, de elképesztően nagyot ment a bevetődő Bicakcic!

    49′
    A szurkolók hűek a hagyományaikhoz, a második félidő elején elénekelték a Székely himnuszt (P. K.).

    47
    Második félidő
    FOLYTATJUK!

    46
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    46
    CSERE
    Benjamin Tahirovic be, Burnicnak nem ment ma. Utóbbi sokszoros német U-válogatott, egykori dortmundi üstökös.

    46
    Magyarország és Bosznia-Hercegovina először találkozik egymással az EURO 2008 selejtezői óta. Mindkét találkozót megnyertük (2006 szeptemberében idegenben 3–1-re, 2007 szeptemberében pedig otthon 1–0-ra). A két csapat másik két nemzetközi találkozója – mindkettő felkészülési mérkőzés – 1–1-re végződött. A párharc legjobb góllövője a kétgólos Gera Zoltán.

    46

    Fotó: Árvai Károly

    46′
    Szünet
    66 százalékban a mienk volt a labda ma, 9-szer lőttünk kapura, 4-szer annak felületére, a másik oldalon az az arány 2/0.

    A félidő legnagyobb helyzetei videón ITT!

    45
    Szünet
    VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

    44
    Nem lesz ráadás.

    43′
    Bicakcic blokkolt az előbb, ő például német U18-as válogatott volt. 34 éves, a Bundesliga 2-es Eintracht Braunschweig profija.

    42′
    Dárdai hazaad a felezőről Dzeko elől, sicher, ami biztos.

    42′
    Bolla Botka elé tolja Schäfer rossz passzát, a beadása a védőké.

    42′
    Nikitscher indítása nem az igazi, de Botka odalép Katicnak, jutalma egy bedobás.

    41′
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    41′
    Sok bosnyák játékosnak van horvát útlevele, állampolgársága is, de Katic konkrétan a horvát felnőtt válogatottban is szerepelt. 2017-ben Mexikóban játszott, például Borna Barisic oldalán.

    40
    Sárga lap
    Nikola Katic kap sárga lapot, odakönyökölt a kezdőközben légi párharc közben Vargának.

    35′
    Szoboszlai jobb oldali szöglete után Nagy kissé jobbról lő most, ballal a bal alsót veszi célba 17-ről, vetődve nagyot véd Vasilj!

    35′
    Nagy ballal 20-ról kapura lő, blokkol az ötös előtt… Varga.

    33
    NINCS BENT! Sallai 12 méteres, kissé jobbról eleresztett lövése olyan gyenge, hogy kiváló passz lesz belőle, balról ötről, ballal, bevetődve a kapusba lő Varga.

    30′

    Fotó: Árvai Károly

    29′
    Magyar oldalon a hűvösödő őszi estén felcsendül a Tavaszi szél vizet áraszt (P. K.).

    29′
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    29′
    Vasilj meg mindjárt sárga lapot kap időhúzásért…

    29′
    Kissé balról, 21-ről Szoboszlai jobbal a jobb, azaz a rövid felső fölé tekeri a szabadrúgást. Jócskán.

    28′
    Ismerősök. Gazibegovic és Szoboszlai is a Salzburg nevelése. Lásd a lenti képünket.

    28′
    Gazibegovic odalép Nagynak, aki rutinosan belépett elé Varga rossz perdítése után, szabadrúgás a 16-os bal sarka előtt.

    27′
    Ez Adrian Leon Barisic hatodik válogatottsága, a neve ismerős az NSO olvasóinak, hiszen éveken át játszott Eszéken, sokszor Kleinheisler Lászlóval együtt.

    25′
    Nikitscher labdát szerez, Orbán megindul, elesik a 16-os előtt… tovább.

    24′
    A St. Pauli kapusa.

    24′
    Nagy bal oldali, szép beadását az ötös jobb sarkáról a léc alá fejelné Varga, de középre tart a labda, kiüti azt a gólvonal elől Vasilj.

    23′
    Fotók: P. K.

    23′

    23′

    22′
    Hollandia–Németország – élőben az NSO-n!

    22′
    Nagy füst a hazai kapu előtt, de nem áll le a játék.

    22′
    Demirovicért a nyáron 21 millió eurót fizetett a VfB Stuttgart, mert a Bundesliga egyik legjobb csatára, a mostani idényben 4 meccsen 3 kanadai pontnál tart.

    21
    Sárga lap
    Adrian Leon Barisic ellöki a jobb szélen két remek csellel meginduló Bollát, sárga lap.

    18′
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    18′
    EJ! Nagy bal oldali, remek beadását Varga az ötösről fejjel rosszul éri el… éppen így nem jó a labda az érkező Sallainak

    18′
    Szoboszlai következő kornerét Dzeko fejeli ki az ötös elő.

    18
    FÖLÉ! Szoboszai szöglete a védőké, az ismétlés Orbáné lenne, de hatalmasat ment fejjel Barisic!

    17
    Szoboszlai jobb oldali szögletét kissé balról, hétről a földre fejeli Varga, a labdát eléri így a hatalmasat vetődő Vasilj!

    16
    Sallai harcias, kiharcol egy szögletet.

    12
    Basic ballal a bal alsó mellé lő kissé jobbról, 20 méterről.

    9′
    A bosnyákok a kezdés óta szünet nélkül rengeteg zászlót lobogtatnak, a magyar tábor pedig folyamatosan énekel, ugrál. Most éppen a Magyarország, Magyarországhej, hej! zeng.

    8′
    A szurkolók pedig fantasztikus hangulatot teremtenek.

    8′
    A bosnyákok 5–3–2-ben.

    7′
    Szoboszlai klasszikus karmester nálunk, előtte Sallai és Varga.

    6′
    Sallait ellöki a bal szélen Gazibegovic, nincs szabadrúgás. Csak ápolás, a bekk húzta a rövidebbet.

    5
    Mezőnyharc, türelmes magyar gurigázással.

    3′
    A kezdősípszó előtt ezúttal is hosszasan éltette a magyar tábor Marco Rossi szövetségi kapitányt (P. K.).

    2′
    Botka nagy bedobását kifejeli az ötös elől Katic.

    1
    Meccs indítása
    ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

    A mieink vörös mezben és fehér nadrágban, a vendégek tiszta kékben.

    Ahogy előzetesünkben jeleztük a bosnyák szurkolók igyekeznek túlharsogni a saját, szöveg nélküli himnuszukat, annak egy korábbi, ma már el nem ismert verziójával.

    Fotó: P. K.

    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    Barbarez négyet változtatott a legutóbbi kezdőjén, Bicakcic a védelembe, Tahirovic és Gigovic a középpályára érkezett, és Saric lesz a karmester.

    10 perccel a kezdés előtt úgy közel 40 ezeren lehetnek a stadionban – jelenti P. K.

    A szurkolók köszönetüket fejezték ki a magyar olimpikonoknak – jelenti Pór Károly.

    Fotó: Pór Károly

    KARMESTERVERSENY (Fotó: Szabó Miklós)

    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    Fotó: Koncz Márton

    Fotó: Szabó Miklós

    Fotó: B. B.

    A németek elleni kezdőcsapathoz képest ötöt változtatott Marco Rossi szövetségi kapitány. A kapuban Gulácsi Péter helyett Dibusz Dénes véd, a védelemben Balogh Botond helyett Botka Endre játszik. A középpályán Nego Loic, Nagy Ádám és Kerkez Milos helyett Bolla Bendegúz, Nikitcher Tamás és Nagy Zsolt kezd.

    Szoboszlai Dominik: Most van a legnagyobb szükségünk mindenki támogatására.

    A bosnyák újságírók arra is rákérdeztek, hogy mi a helyzet a korábban Fehérváron is játszó Armin Hodziccsal. A kapitány vele kapcsolatban elmondta, hogy érdeklődtek volna nála a sérülését illetően, de nem érték el. Így majd a tévéből nézi a meccset.

    A magyar válogatottal kapcsolatban úgy fogalmazott, szereti nézni a játékát, lelkes híve Marco Rossi együttesének.

    „A németek elleni vereség nem teszi tönkre a korábbi évek eredményeit, sőt, akár pozitívan is hathat a csapatra. Hogy ez így történik-e, az kiderül a pályán. Mindenesetre, én a magyar válogatottat tartom a meccs esélyesének.”

    Fotó: B. B.

    Sergej Barbarez, a bosnyák válogatott szövetségi kapitánya elárulta, mi hiányzott a hollandok elleni első meccsen csapata játékából.

    „Mindenki egészséges, szeretnénk a mérkőzésen a maximumot nyújtani, és teljes erőbedobással harcolni a magyarok ellen. Vannak ötleteink, hogy kell ellenük játszani, de elsősorban a saját taktikánkat szeretnénk követni, s azon leszünk, hogy ezt a holnapi meccsen meg tudjuk valósítani. Nyilván nem vagyunk elégedettek a hollandok elleni meccsel, mert hiányzott az agresszívitás, a bátorság a csapatunkból – ezeknek meg kell lenniük a magyarok ellen. De minden válogatottnak gondja van, ha Hollandia ellen játszik, brutálisan jó játékosaik vannak, gyorsan gondolkodnak a pályán, nehéz volt ellenük védekezni.”

    A kétszeres válogatott Varesanovic és a bosnyák csapatban eddig egyszer szereplő Radeljic sem lépett pályára a hollandok elleni találkozón, ugyanakkor a most bekerülő Hajradinovic tízszer, Hadzikadunic 28-szor öltötte magára a Bosznia-Hercegovina mezét.

    Két helyen változott a bosnyák válogatott kerete a Hollandia elleni 5–2-es vereséghez képest, s a magyar válogatott elleni idegenbeli találkozóra Sergej Barbarez Haris Hajradinovicot és Dennis Hadzikadunicot nevezte Dal Varesanovic és Stjepan Radeljic helyett.

    Rossi bejelentette azt is, hogy a bosnyákok ellen több csere is lesz a kezdőcsapatban. Kiemelte, hogy a németektől elszenvedett vereségen már túl kell lépniük a játékosoknak, és úgy érzi, ezt meg is tudják tenni: „Úgy vélem, hogy a Németország elleni mérkőzésen nem voltak félreértések a taktikát illetően, a kommunikációban viszont már akadtak. Azonban ettől függetlenül lesznek majd személycserék a kezdőben is. A németek elleni mérkőzés után is elmondtam: ha csak a taktikára szeretnénk leszűkíteni az öt–nullás vereség okait, akkor tévúton járunk. A pofontól még ég az arcunk, de ezen túl kell lépnünk, és ha eléggé tökösek vagyunk, akkor ezt meg is tudjuk tenni.”

    „Úgy gondolom, hogy az egyedüli kiút csakis a győzelem lehet. Tudtuk előre, hogy ez nem lesz egyszerű, és a kiutat sem lesz könnyű megtalálni a németektől elszenvedett vereségből – így Marco Rossi, aki éppen a sajtótájékoztató napján töltötte be hatvanadik életévét. – Az a találkozó foltként megcsúfítja az eddigi utunkat, munkánkat, és velünk marad, mint egy rossz emlék. Aki azonban megnézi az előző évek eredményeit, az láthatja, hogy azokhoz képest kontrasztos a Németországtól elszenvedett öt–nullás vereség. Mert ha összességében szeretnénk mérleget vonni – bár tudom, hogy a megítélés mindig szubjektív –, és ha az ember becsületesen, intelligensen néz szembe a dolgokkal, akkor azt gondolom, hogy a mérleg pozitív. És emlékezzetek arra is, hogy a 2021-es Európa-bajnokság után is elszenvedtünk egy négy–nullás vereséget, ám akkor is fel tudtunk állni. A bővebb értékelések nyilván majd akkor születnek meg, amikor mi már nem leszünk a válogatott kispadján, de bízom abban, hogy a végén pozitív mérleget fogtok majd kialakítani rólunk.”

    Tökösnek kell lenni – Thury Gábor jegyzete.

    ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

09.20.20:00 TV:M4Sport
OLDALAK
EL: 09.25.21: 00 Anderlecht-FTC TV:M4Sport
09.29.18:00 TV:M4Sport
EL: 10.03.18:45 FTC-Tottenhem TV:M4Sport
10.06.18:00 M4 Sport
Tapolca, 2025.jan.11.
Categories
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
FOTELSZURKOLÓ