2024.IX.15. MK, Budafoki MTE – Ferencváros: 0-3

Hatvan percig tartotta magát a Budafok, Saldanhának köszönheti továbbjutását az FTC

Az első félidőben a hazaiak a kapufát is eltaláltak, a második félidőben az FTC brazil támadója döntött a továbbjutásról.
A Mol Magyar Kupa 3. fordulójában a Ferencváros a Budafok otthonában lépett pályára. Az első félidőben a hazaiak jártak közelebb a gólhoz, mivel Vasvári révén a kapufát találták el. A második félidőben a Ferencváros a csereként beállt brazil támadó, Saldanha remeklésének köszönhetően három gólt is szerzett, és 3–0-s győzelemmel ünnepelhetett továbbjutást.


Mérkőzés előtti nyilatkozatok:

Nikházi Márk:Komoly múlttal, jelennel és valószínűleg jövővel rendelkező, rengeteg jó játékosból álló csapat lesz az ellenfelünk, ahol még az is előfordul, hogy válogatott játékosok ülnek a kispadon. Ha a legjobbak ellen tudunk játszani, az mindig lehetőség, egy esély arra, hogy legyőzzük őket. Ehhez tökéletes, bátor játékra, akaratra és szenvedélyre lesz szükségünk csapatként és egyénileg is. Mindig azt kérem a srácoktól, hogy élvezzék, amit csinálnak, így most is azt mondom, élvezzék ki minden egyes pillanatát egy olyan mérkőzésnek, amire azt szokták mondani, hogy »teltház, kupahangulat«.

Pascal Jansen:Mindenkinek nagyon fontos volt ez a kis szünet, ami a válogatott mérkőzések alatt a klubcsapatokat érintette. Az elmúlt hetek intenzitását nézve jó, hogy jött ez a lélegzetvételnyi szünet. Igaz, nem mindenkinek, hiszen több játékosunk is a hazáját képviselte a nemzeti csapatokban. Láttam a meccseiket, szerencsére mindannyian jó állapotban vannak. Volt egy barátságos mérkőzésünk Balatonfüreden, ami jó lehetőség volt azoknak, akik az elmúlt időszakban kevesebb szerephez jutottak. Ezután ők is kaptak egy kis pihenőt, hogy mindenki feltöltődjön, a családjával legyen. A rövid pihenő után ismét munkába álltunk azokkal a játékosokkal, akik itt maradtak, folytattuk a felkészülést a vasárnapi összecsapásra. Természetesen szeretnénk megnyerni azt a meccset, nem is lehet más a célunk. Friss játékosokra lesz szükség, hogy ott legyünk a kupa következő körében. Nehéz megmondani, mi fog történni, hiszen csak egyetlen meccs dönt arról, hogy ki lesz a továbbjutó. Meg kell mutatnunk, hogy mire képes a Ferencváros, hogy mit tudunk. Csakis arra fókuszálunk, hogy ott legyünk a következő sorsolásnál is.

A mérkőzés:

MAGYAR KUPA, FŐTÁBLA, 3. FORDULÓ, A 32 KÖZÉ JUTÁSÉRT:

Budafoki MTE — Ferencváros: 0-3 (0-0)
Budafok, 15:30. ~2.000 néző.
Vezette: Káprály Mihály (Georgiou, Becséri; Jakab)

Budafoki MTE: Horváth A. — Lorentz, Kálnoki-Kis, Oláh B., Kalmár O. — Sztojka, Németh M. (Rétyi, 68.) – Szűcs P. (Zuigéber, 46.), Merényi (Nándori, 85.), Kun (Szerető, 68.) — Vasvári (Kovács D., 74.)
kispad: Auerbach, Elek B., Horváth O., Horgosi, Szabó B., Fekete M., Balabás
mb. vezetőedző: Nikházi Márk

Ferencváros: Dibusz — Makreckis (Kaján, 77.), Cissé, Szalai G., Ramírez (Civic, 77.) — Pappoe (Rommens, 60.), Abu Fani — Kady, Zachariassen (Traoré, 60.), Kehinde — Pesic (Saldanha, 60.)
kispad: Varga Á., Gartenmann, Ben Romdhane, Varga B., Gruber, Raul Gustavo, Maiga
vezetőedző: Pascal Jansen

Gól: Saldanha (61., 71.), Abu Fani (64.)
Sárga lap: Kálnoki-Kis (29.), Kun (40.) illetve —

A Promontor utca és környéke elesett erre a délutánra. A környező utcákban több tucatnyi rendőr zárta el az utat, a közelben lévő parkolóhelyek már órákkal a meccs előtt megteltek, a budafoki háztulajdonosok pedig kukákkal, kihelyezett kaspókkal próbálták védeni az előttük lévő területet, nehogy bárki beálljon a kapubejáróba, esetleg ráparkoljon a frissen vetett fűre. Piros és zöld mezes drukkerek érkeztek minden irányból, a jegypénztárak ezen a délutánon már ki sem nyitottak, a hazai és vendégszurkolók a hét közben pillanatok alatt felvásárolták az áruba bocsájtott belépőjegyeket, így már napokkal a találkozó előtt eldőlt, hogy telt ház várja a csapatokat. Vasárnap lévén normál esetben a legtöbb környékbeli vendéglátó egység zárva tartott volna, ám néhányuk úgy döntött, a tömegre való tekintettel megéri kinyitni erre a délutánra, és több kocsma is tárt karokkal várta a drukkereket. Még így is bőven volt forgalom, hogy a kánikulát pillanatok alatt felváltó késő őszi hűvös időjárásban kevésbé esett jól a hideg sör, de néhányan egy-két szívmelengetőt is „bekaptak”, hogy a hangulattal se legyen probléma. Volt, aki aztán a szürke, esős időjárásban téli kabátban, sapkában és sálban igyekezett a meccsre, de akadtak, akik dacolva a fogvacogtató hideggel, a szemerkélő esővel, farmerban és pólóban indultak otthonról útnak.

Ha ők dideregtek is később, a budafoki kapuban Horváth András biztosan nem.

A Ferencváros ha nem is szorította kapuja elé első pillanattól másodosztályú ellenfelét, a rutinos hazai kapusnak már az első félidőben is volt dolga bőven. Hol lábbal, hol kézzel, hol a földön, hol a levegőben védett, társai nem győzték veregetni a vállát. De a hősies küzdőszellem nem csupán a budafoki kapusra, az egész csapatra érvényes volt. A budafoki játékosok nem egyszer méterekről bevetődve ugrottak a labda útjába, a kispad előtt a mindössze 35 éves Nikházi Márk is ezer fokon égett, míg Pascal Jansen a helyén ülve figyelte a pályán zajló eseményeket, addig ő az oldalvonal mellől tüzelte fiatal futballistáit. Noha több helyzete az FTC-nek volt az első félidőben, a legnagyobb gólszerzési lehetőség a Budafok előtt adódott: a 27. percben az NB I-et is megjárt Németh Márió ugratta ki remekül Vasvári Zoltánt, aki nem sokat teketóriázott, nagy erővel lőtte a labdát a jobb oldali kapufára. Megúszta a Ferencváros, a második félidőben pedig eldöntötte a továbbjutást.

Jött ugyanis Matheus Saldanha!

A brazil csatár rövid idő alatt megmutatta, miért szerződtette a Ferencváros, és olyan könnyedén rúgott két gólt, és készített elő egy harmadikat, mintha csak a Copacabanán lett volna. A közelmúltban a szerb Partizantól kivásárolt támadó pályára küldését követően nem sokat húzta az időt, két perccel később mesteri helyzetfelismerést követően lőtt éles szögből a jobb alsóba, nem sokkal később pedig úgy adta az alapovonal közeléből középre a labdát, ahogy magyar pályákon nem sűrűn lehet. Jobb lába mögül a ballal lőtte be erősen a labdát a kapu elé, Mohammed Abu Fani pedig köszönte a kipattantót, és máris két góllal vezetett az FTC. Matheus Saldanha azonban továbbra is fülig érő szájjal futballozott, élvezte a futballt, indulósebessége egy rakétáéval azonos, a labda ragad a lábához, a ziccereknél pedig olyan higgadt, mintha csak otthon a kertben rúgná a labdát.

A budafoki drukkerek is elismerően bólogattak, a brazil csatár más dimenzió, mint az NB II-es együttesük, a zöld-fehérek percek alatt lezárták a mérkőzést. A hazai csapat ugyan ezt követően is harcolt, küzdött, de érezhető volt, a három gólos hátrányból képtelen lesz felállni, a kérdés már csak az volt, a Ferencváros szerez-e még újabbakat a hajrában. A hazaiak kispadjánál Nikházi Márk lelkesedése is alábbhagyott, a Budafok vezetőedzőjeként első vereségét szenvedte el csapatával, de a látottak és az erőviszonyok tekintetében ez egyáltalán nem volt meglepő. A ferencvárosi szurkolók saját csapatukat éltették, miközben a lelkes budafokiak a háromgólos hátrány ellenére sem csüggedtek, és egészen a találkozó lefújásáig éltették, ünnepelték csapatukat.

A Ferencváros a második félidőben – Matheus Saldanhának köszönhetően – könnyedén jutott a Magyar Kupa következő körébe, és ami a zöld-fehérek számára bizakodásra ad okot, az az, hogy Varga Barnabás mellett végre újabb gólerős csatára van a keretnek. Pascal Jansennek kellemes gondjai lehetnek a (közel)jövőben, ki kell találnia, hogyan, milyen hadrendben küldi pályára az FTC-t legközelebb a bajnokságban az MTK otthonában, hogyan fér meg egymás mellett a két csatár. 0–3

További képek: fradi.hu, nso.hu, mlsz.hu, Sportfotók

Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

Pascal Jansen:

„Ezzel a mérkőzéssel vágtunk neki az újabb nagy menetnek, mert mostantól ismét sorra jönnek a meccsek. Az első félidőben nem volt meg a megfelelő koncentráció az akciók befejezéseinél, de a fordulást és a cseréket követően feljavult a játék, és lezártuk a mérkőzést” – mondta Pascal Jansen, a Ferencváros vezetőedzője, aki a két gólt szerző Matheus Saldanhára külön is kitért.

„Nagyon örülünk, hogy ilyen erősítést jelent a Ferencvárosnak. Sok helyzetet tudunk kialakítani, de még több gólt kellene szereznünk, ebben lehet ő maximálisan a segítségünkre. Másfelől leveszi a terhet Varga Barnabásról és Alekszandar Pesicsről is. Ma megvillantott valamit abból, ami benne rejlik, reméljük, a jövőben is hasonló teljesítményt nyújt a pályán.”

Ugyancsak beszélt Szalai Gáborról, aki először volt kezdő a Ferencvárosban.

„Fontos volt, hogy ma bemutatkozott Cissé mellett a védelem tengelyében, hiszen Raul Gustavo az első Európa-liga-mérkőzésen el lesz tiltva, ezért minél hamarabb be kell őt építenünk a csapatba. Úgy vélem, jó úton jár.”

Nikházi Márk, a Budafok megbízott vezetőedzője így értékelt a 3–0-s vereség után.

„Kaptunk három gólt, ami sohasem jó, ettől függetlenül elmondhatom, hogy amit kértem a játékosoktól, azt kaptam vissza, azaz fegyelmezett volt a futballunk. A Ferencváros azonban olyan ellenfél, amely minden hibát azonnal megbüntet, egyénileg gyorsabb és jobb labdarúgók alkották az ellenfelet. Nekünk is volt két ziccerünk, ha az egyikből sikerül gólt szereznünk, az eredmény biztosan más, ha a játék képe nem is.”

Hozzátette, abban a tíz percben, amikor eldőlt a továbbjutás sorsa, az ellenfél több millió eurót érő játékosokat cserélt be. És ha mások álltak volna be, akkor is ez jött volna a hatvanadik perc után.

Matheus Saldanha:

Szalai Gábor:

(Az nso.hu, a Ferencváros és a BMTE hivatalos honlapja valamint az MLSZ Adatbankja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2024.IX.15. MK, Budafoki MTE – Ferencváros: 0-3 bejegyzéshez

  • PERCRŐL PERCRE

    14:50
    Köszöntjük Önöket! Budafokon kezdi meg szereplését a Mol Magyar Kupa idei szezonjában a Ferencváros. Tartsanak velünk!
    14:56
    Telt ház lesz a mérkőzésen
    Legalábbis erről tájékoztatott csütörtökön a budafokiak hivatalos Facebook oldala.

    14:57
    Már melegítenek a csapatok, a lelátón gyorsan fogynak a helyek
    Az időjárás nem éppen ideális, de az előrejelzések alapján a kezdésre elállhat az eső.

    15:08
    „Tökéletes, bátor játékra lesz szükség…”
    „Komoly múlttal, jelennel és valószínűleg jövővel rendelkező, rengeteg jó játékosból álló csapat lesz az ellenfelünk, ahol még az is előfordul, hogy válogatott játékosok ülnek a kispadon. Ha a legjobbak ellen tudunk játszani, az mindig lehetőség, egy esély arra, hogy legyőzzük őket. Ehhez tökéletes, bátor játékra, akaratra és szenvedélyre lesz szükségünk csapatként és egyénileg is. Mindig azt kérem a srácoktól, hogy élvezzék, amit csinálnak, így most is azt mondom, élvezzék ki minden egyes pillanatát egy olyan mérkőzésnek, amire azt szokták mondani, hogy »teltház, kupahangulat«.” – olvashatóak Nikházi Márk szavai a Budafoki MTE hivatalos honlapján.

    15:12
    „Meg kell mutatnunk, hogy mire képes a Ferencváros…”
    „Mindenkinek nagyon fontos volt ez a kis szünet, ami a válogatott mérkőzések alatt a klubcsapatokat érintette. Az elmúlt hetek intenzitását nézve jó, hogy jött ez a lélegzetvételnyi szünet – kezdte Pascal Jansen, a Ferencváros honlapjának adott nyilatkozatát. -- Igaz, nem mindenkinek, hiszen több játékosunk is a hazáját képviselte a nemzeti csapatokban. Láttam a meccseiket, szerencsére mindannyian jó állapotban vannak. Volt egy barátságos mérkőzésünk Balatonfüreden, ami jó lehetőség volt azoknak, akik az elmúlt időszakban kevesebb szerephez jutottak. Ezután ők is kaptak egy kis pihenőt, hogy mindenki feltöltődjön, a családjával legyen. A rövid pihenő után ismét munkába álltunk azokkal a játékosokkal, akik itt maradtak, folytattuk a felkészülést a vasárnapi összecsapásra. Természetesen szeretnénk megnyerni azt a meccset, nem is lehet más a célunk. Friss játékosokra lesz szükség, hogy ott legyünk a kupa következő körében. Nehéz megmondani, mi fog történni, hiszen csak egyetlen meccs dönt arról, hogy ki lesz a továbbjutó. Meg kell mutatnunk, hogy mire képes a Ferencváros, hogy mit tudunk. Csakis arra fókuszálunk, hogy ott legyünk a következő sorsolásnál is.”

    15:16
    Megmutatkozott az osztálykülönbség
    A Magyar Kupa 2016–2017-es idényében meglepetésre az elődöntőig menetelt az akkor harmadosztályú Budafok. A piros-feketék az elődöntőben a Ferencvárossal mérkőztek, az oda-visszavágós párharc végül a zöld-fehérek 12–2-es összesített sikerével zárult.

    15:20
    Pontszerzés a másodosztályban
    A 2000-es évek közepe bizonyára élénken ál minden ferencvárosi drukkerben, hiszen a zöld-fehére ekkor három szezonon keresztül a másodosztályban szerepeltek. 2007. június 9-én Budafokon 2–2-es eredménnyel zárult a két csapat Promontor utcai összecsapása.

    15:21
    Az NB I-ben nem volt kérdés
    Nagy meglepetésre a Budafok a 2020–2021-es szezonban az élvonalban szerepelhetett. A két csapat háromszor is megmérkőzött egymással a bajnokság során, mindháromszor a Ferencváros tudott nyerni.

    15:28
    Pályán a csapatok, a Ferencváros zöld-fehérben, a hazaiak piros-feketében játszanak majd.
    15:30
    Elkezdődött a mérkőzés, a Ferencváros indította útjára a labdát.
    15:35
    Les!
    5. perc: Kun ígéretes helyzetben törhetett volna Dibusz kapujára, de lesen kapta a labdát.

    15:40
    Magabiztos a hazai védelem
    10. perc: Pesics könnyedén tolta el a labdát egy hazai védő mellett, majd a 16-oson belül a lövés helyett passzolt, a hazai védelem tisztázott.

    15:41
    Az első nagyobb lehetőség
    11. perc: Zachariassen éles szögből ellőtt labdája felperdült Horváthról, majd Pesics fejelhetett, de a labda a kapu fölé szállt.

    15:42
    Nyom a Ferencváros
    12. perc: Pappoe passza után Pesics 16 méterről lőtt a kapu fölé.

    15:48
    Nagy mentés!
    17. perc: Ramirez ívelése után röviden fejelte ki a labdát Lorentz, majd Kehinde próbálkozását Kálnoki-Kis blokkolta becsúszva.

    15:49
    Mellé!
    19. perc: Kady fordult kapura 18 méterről, de lövése a kapu mellé szállt.

    15:50
    Mindenhol ott vannak a hazai védők
    20. perc: Abu Fani passza után Kehinde került ziccerbe a jobb kapufa közelében, de Oláh bravúros mentést mutatott be az utolsó pillanatban.

    15:56
    Szép lövés!
    26. perc: Makreckis unta meg a céltalannak tűnő passzolgatást, 20 méterről a bal felső sarkot vette célba, a labda a keresztléc fölött hagyta el a játékteret.

    15:58
    KAPUFA!!
    27. perc: Németh remekül ugratta ki Vasvárit, aki a 16-oson belül jól kezelte le a labdát, majd 12 méterről, ballal a jobb kapufát találta telibe.

    15:58
    Az első lap
    29. perc: Kálnoki-Kis buktatta Zachariassent, sárga lap.

    16:03
    Továbbra sincs gól
    32. perc: Egy kicsiben elvégzett szöglet után Ramirez 23 méteres lövését Horváth ütötte ki, végül Szalai lábáról került az alapvonalon túlra a labda.

    16:04
    Ez is elakadt a blokkban…
    34. perc: Kady jobb oldali szöglete után Szalai fejelhetett üresen, de a labda elakadt Lorentz lábában.

    16:07
    Horváth védett
    36. perc: Ramirez beadása után Pesics vette mellre a labdát, de kapura fordulni nem tudott, Kehindének már sikerült, de lövését Horváth fogta.

    16:08
    Dibusznak kellett figyelni
    38. perc: Lorentz beadása után Szalai vétette el a labdát, Dibusz azonban jól lépett ki a kapuból és tisztázott a berobbanó Szűcs elől.

    Fotó: Török Attila

    16:09
    Felhördült a hazai lelátó
    39. perc: Kun Bertalan csúszott rá Pappoe lábára, sárga lap.

    16:11
    Szép volt a lövés, szép volt a védés
    40. perc: A megítélt szabadrúgást Kady végezte el 24 méterről, a jobb alsóba tartó labdát Horváth védte nagy bravúrral.

    16:15
    Újabb Horváth-védés
    45. perc: Kady és Pesics összjátéka végén előbbi 18 méterről lőtt kapura, a középre tartó labdát Horváth védte.

    16:15
    Egy perc a hosszabbítás az első félidő végén.
    16:16
    Vége az első félidőnek! Nagy fölényben játszott a Ferencváros, de a kapufát is eltaláló hazaiak jártak közelebb a gólszerzéshez.
    16:32
    Folytatódott a mérkőzés
    A hazaiak egyet cseréltek a szünetben: Szűcs helyére Zuigeber állt be.

    16:35
    A Partizantól igazolt brazil is bevethető a Ferencvárosnál

    Fotó: Török Attila

    16:38
    A távoli lövésekben megvan a veszély
    50. perc: Abu Fani passza után Kady 23 méterről vette célba a budafoki kaput, Horváth a levegőben úszva tornázta ki a labdát a jobb felső sarok elől.

    16:49
    Hármat cserélt a Ferencváros
    60. perc: Lejött a pályáról Pesics, Zachariassen és Pappoe. Beállt Saldanha, Traoré és Rommens.

    16:51
    GÓÓÓÓÓÓL! VEZET A FERENCVÁROS!
    61. perc: Abu Fani emelte be a labdát a 16-oson belülre, a frissen beállt Saldanha megelőzte az elmélázó Kálnoki-Kist és 6 méterről, ballal a jobb alsóba lőtt. 0–1!

    16:52
    Rögtön egyenlíthetett volna a Budafok!
    62. perc: Vasvári tört be a 16-oson belülre Sztojka passza után, majd 12 méterről lőtt, Dibusz nagyot védett.

    16:53
    GÓÓÓÓL! MÁR KETTŐVEL VEZET AZ FTC!
    64. perc: Saldanha fűzte be Kalmárt a 16-os oldalánál, majd remek mozdulattal kapura lőtt, Horváth röviden ütötte ki a labdát, és a védők sem tudtak tisztázni, a röviden kivágott labdát Abu Fani lőtte 12 méterről a jobb alsó sarokba. 0–2!

    Fotó: Török Attila

    16:54
    Dibusz védett
    67. perc: Sztojka 24 méteres, középre tartó szabadrúgását Dibusz fogta magabiztosan.

    16:56
    Kettőt cserélt a Budafok
    69. perc: Lejött Kun és Németh, beállt Szerető és Rétyi.

    16:58
    Szétestek a hazaiak
    70. perc: Makreckis az alapvonal közeléből ívelte át a labdát a hosszú sarok irányába, Traoré jól érkezett, de Lorentz takarta a kapu üres oldalát, a mali játékos fejese az oldalhálóban kötött ki.

    17:00
    GÓÓÓÓL! ITT A HARMADIK!
    71. perc: Villámgyors ferencvárosi akció futott végig a bal oldalon, Kehinde sarokkal tette a labdát Traoré elé, aki remekül passzolta be Saldanhának, aki egy átvétel után 10 méterről, ballal lőtt a kapu közepébe. 0–3!

    Fotó: Török Attila

    17:01
    Nincs meg a mesterhármas
    74. perc: Kady passza után Saldanha 14 méteres lövése a kapu mellé szállt.

    17:01
    Újabb hazai csere
    74. perc: Vasvári Zoltán helyére Kovács Dávid érkezett.

    17:04
    Kettőt cserélt a Ferencváros
    77. perc: Ramirez és Makreckis lejött, beállt Civic és Kaján.

    17:11
    Cseréltek a hazaiak
    85. perc: Nándori érkezett Merényi helyére.

    17:15
    Nem jön össze a szépítés a hazaiaknak
    87. perc: Jobb oldali szöglet után Sztojka csúsztatta meg a labdát, a hosszún érkező Kálnoki-Kis Szalai szorításában nem tudott a kapuba lőni.

    17:17
    Kettő perc hosszabbítással zárul a találkozó.
    17:20
    Vége! A Ferencváros 60 percig nem tudott mit kezdeni a Budafokkal, azonban a csereként beállt Saldanha remeklésének köszönhetően végül könnyedén jutott be a Mol Magyar Kupa legjobb 32 csapat közé. Köszönjük a figyelmüket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

09.20.20:00 TV:M4Sport
OLDALAK
EL: 09.25.21: 00 Anderlecht-FTC TV:M4Sport
09.29.18:00 TV:M4Sport
EL: 10.03.18:45 FTC-Tottenhem TV:M4Sport
10.06.18:00 M4 Sport
Tapolca, 2025.jan.11.
Categories
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
FOTELSZURKOLÓ