2024.VI.15. EB, Svájc – Magyarország: 3-1

FELJAVULTUNK A SZÜNET UTÁN, DE KIKAPTUNK SVÁJCTÓL AZ ELSŐ EB-MECCSÜNKÖN

Nem sikerült jól a rajt, de a második félidőre alapozhatunk.
A magyar labdarúgó-válogatott 3–1-es vereséggel kezdte a németországi Európa-bajnokságot szombaton. Svájc az első félidőben kétgólos előnyre tett szert, s ugyan feljöttünk egyre, a ráadásban kaptunk még egy gólt.

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG A-CSOPORT, 1. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG — SVÁJC 1-3 (0-2)
Köln, 41.676 néző.
vezette: Slavko Vincic (asszisztensek: Klancnik, Kovacic; tartalékjv.: Obrenovic; VAR: Nejc Kajtazovic – szlovénok)

MAGYARORSZÁG: Gulácsi — Lang (Bolla, 46.), Orbán, Szalai At. (Dárdai M., 79.) — Fiola, Nagy Á. (Kleinheisler, 67.), Schäfer, Kerkez (Ádám, 79.) — Sallai, Varga B., Szoboszlai
kispad: Dibusz, Szappanos, Balogh B., Nego, Gazdag, Styles, Nagy Zs., Botka, Csoboth, Horváth K., Kata
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

SVÁJC: Sommer — Schär, Akanji, Rodríguez — Aebischer, Widmer (Stergiou, 68.), G. Xhaka, Freuler (Sierro, 86.), Ndoye (Rieder, 86.) — Duah (Amdouni, 68.), Vargas (Embolo, 74.)
kispad: Mvogo, Kobel, Elvedi, Okafor, Steffen, Zesiger, Shaqiri, Jashari
Szövetségi kapitány: Murat Yakin

Gól: Varga B. (66.) illetve Duah (12.), Aebischer (45.), Embolo (90+3.)
Sárga lap: Szalai At. (69.), Bolla (88.) illetve Widmer (5.), Freuler (59.), Murat Yakin (88.)

Egy ideig biztos nem felejti el ezt a napot Köln. A német nagyvárosban is hatalmas és heves szurkolótábor van, de az szinte bizonyos, hogy ilyen közös vonulást nem látott még a város, mint amit a magyar szurkolók bemutattak. Kilométereken át kígyózott az éneklő, skandáló, nemzeti színű füstöt eregető tábor. A helyiek – legalábbis akik mutatták magukat – kedvesen és örömmel fogadták a magyar sereget, lógtak az emberek az ablakokban, kijöttek a munkahelyek ajtaján, kölcsönösen tapsolták és ünnepelték egymást a magyarok és a németek, és ha egy-egy 1. FC Köln-zászló vagy -sál került elő, az sem keltett ellenérzést, sőt! Idős nénik és kisgyerekek is álltak kinn az utcán és a kapukban, élvezték a nem mindennapi felhajtást.

Nem számoltuk meg, hányan vannak a vonuló magyarok, de egészen biztos, hogy ők magukban megtöltötték volna a mintegy 44 ezer férőhelyes kölni stadiont. De azért a svájciaknak és a semlegeseknek is kellett „némi” helyet szorítani, így egyértelmű, hogy sokaknak nem volt jegye a stadionba, mégis eljöttek a közösségi élményért, azért, hogy együtt legyünk, a lehető legközelebb a tűzhöz – és talán egy lepottyanó tikett reményében. A helyiek is próbálkoztak a kartonpapírokra kiírt „Suche Karte” feliratokkal, de kinevették őket. Egy fiatalember azt írta ki (angolul!) a testére erősített plakátra, hogy egyenesen Kanadából érkezett, és minden vágya egy belépőjegy a magyarok meccsére – őt nem nevették ki ugyan, de aligha kínálták meg egy „zsugával”.

Kevés meglepetés volt mindkét kezdőcsapatban. Nálunk két poszton volt kérdés előzetesen, de Marco Rossi szövetségi kapitányt ismerve, egy ilyen nehéznek ígérkező, a papírforma szerint esélyesebbnek számító ellenfél elleni mérkőzésre logikus volt, hogy mindkét pozícióba azt tette be a csapatba, akinek a védekezése erősebb, mint a támadójátéka. Így a bal oldali belső védő a rutinos és a rombolásban kiváló Szalai Attila lett, a jobb oldali középpályás helyén pedig Loic Nego sérülése miatt csak Bolla Bendegúz és Fiola Attila jöhetett szóba, utóbbi került be a kezdőbe – azok után, hogy májusi kulcscsonttörése után azt mondták neki az orvosok, ugrott az Eb-je. A svájciaknál két játékos volt, akit nem vártak előzetesen a kezdőcsapatba, Kwadwo Duah és Michel Aebischer – sajnos nem utoljára kellett leírnunk a nevüket ebben a tudósításban.

Svájc jobban kezdett, a negyedik percben óriásit kellett mentenie Willi Orbánnak. Ricardo Rodríguez Kwadwo Duah elé ívelt, Lang Ádám elesett, a lövést azonban a tökéletes ütemben érkező Orbán blokkolni tudta. Nekünk a 10. percben volt az első helyzetünk, amikor Fiola megiramodott a jobb oldalon, középre passzolt Sallai Rolandnak, aki 18 méterről jobbal rögtön tüzelt, de jócskán fölé.

A 12. percben viszont jött a hideg zuhany. Michel Aebischer remek ütemben ugratta ki laposan Kwadwo Duaht, a bolgár Ludogorec csatára pedig Gulácsi Péterrel szemben állva, tíz méterről nem hibázta el a ziccert, a kapu jobb oldalába lőtt Orbán mellől. Elsőre a játékvezető nem adta meg a gólt, lest ítélt, de a VAR-vizsgálat során a vonalazás azt bizonyította, hogy érvényes a találat.

Bizony megzavarta a gól a magyar csapatot, percekig nem tudott utána kibontakozni, kicsit kapkodóvá is vált a játéka. Hiányoztak a jó egyéni teljesítmények is, a három támadónk szinte alig volt játékban. A hátul játszók pedig könnyen zavarba hozhatók voltak, a 20. percben például életveszélyes volt Kerkez Milos rövidre sikerült hátraadott labdája Szalai Attilának, elcsípte a labdát Ruben Vargas, és az újabb ziccerben nagyot alkotó Gulácsi hatalmas bravúrjának köszönhető csak, hogy nem duplázta meg az előnyét Svájc.

A leginkább aggasztó az volt, hogy Szoboszlai Dominiknál a szokottnál jóval kevesebbet volt a labda. A Liverpool sztárja többször bizonyította már a válogatottban, hogy kezébe tudja venni a karmesteri pálcát, amikor ég a ház (mint például a litvániai vagy a bulgáriai selejtezőben), most azonban nem tudta magához ragadni a kezdeményezést. Ami még meglepőbb, hogy ezúttal a pontrúgásai is pontatlanok voltak, néhány percen belül egy szögletet és egy szabadrúgást is túl hosszan rúgott meg, nem jellemző ez rá.

A 40. percben azonban remekül ívelt középre egy 35 méterről, oldalról járó szabadrúgásból a csapatkapitány, kár, hogy középütt Lang Ádám kilenc-tíz méterről csak sután tudta megfejelni, a földre lepattanó labdát könnyedén védte Yann Sommer.

Abban lehetett reménykedni, hogy a szünetben Rossi kitalálja a megoldást a svájciak könnyed betöréseire, és rendezzük a sorokat, ám még az első félidő végén újabb nagy gyomrost vitt be az ellenfél: Remo Freuler passza után Michel Aebischer a balösszekötő posztjáról némileg váratlanul, 23 méterről lövésre szánta el magát, ami igencsak jó döntés volt a részéről, mert Gulácsit zavarták a kilátásban az előtte mozgók, így a lipcsei kapus lényegében már csak akkor tudott reagálni, amikor késő volt, és a labda a bal alsó sarokban pihent.

Bizonyos, hogy nem ilyen első félidőre számítottunk, el kellett ismerni, hogy nagy technikai fölényben játszott Svájc, mi pedig emiatt nem tudtunk a megszokott játékunkat hozni.

Nyolcat is cserélhetett volna a szünetben Rossi, végül csak egyet változtatott, Lang Ádám helyett Bolla Bendegúz érkezett a jobb oldalra, ő Fiola pozícióját vette át, Fiola pedig egyet visszalépve, Langét.

A második félidő is két Gulácsi-védéssel kezdődött, ami nem vetített előre semmi jót. Tovább folytatódtak a Szoboszlaitól karakteridegen technikai hibák is – tudjuk, hogy nem izgulós típus, de ezúttal mintha az elsőbálozók lámpaláza ütközött volna ki pályafutása első Eb-meccsén. A 63. percben mégis visszatérhetett volna a remény, amikor Sallai mesterien ívelt ballal középre, Varga Barnabás tisztán fejelhetett középről, ám elvétette a kaput. Nem véletlenül fogta mindenki a fejét, óriási felzárkózási lehetőség volt.

De három perccel később csak jött az a fejes gól Vargától, amit úgy vártunk! És Szoboszlai tökéletes beadásából. Nyomban „előrefelé” cseréltünk a középpályán, Nagy Ádám helyett jött a kapura veszélyesebb Kleinheisler László. Ezekben a percekben zúgott a leghangosabban a „Ria, ria, Hungária!”.

Fabian Schär szöglet utáni fejesétől (alig mellé) ugyan meghűlt bennünk a vér, de a következő percben Kerkez balról középre tett labdáját épphogy el tudta csípni Sommer kapus Bolla elől. Jött a hajrára Ádám Martin a beívelésekhez (Kerkez helyett) és Dárdai Márton is Szalai Attila helyére, nagy kockázatot vállalt tehát Marco Rossi – de hát mikor, ha nem ilyenkor?

Mindent megtett a csapat az egyenlítés érdekében, sokkal több párharcot nyert meg, mint az első félidőben. De a kockázatvállalás visszaütött a legvégén, Sommer hosszú kirúgását rosszul fejelte fel a levegőbe Orbán, Breel Embolo lecsapott a labdára, és még úgy is át tudta emelni Gulácsi fölött, hogy közben elhagyott valamit (térdgumi? combgumi?) a szereléséből. Kikaptunk, de az utolsó fél órában már újra azt a harcos és szívvel játszó magyar válogatottat láttuk a pályán, amelyre ráismertünk. 1–3

 AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Németország 1 1 5–1 +4 3
2. Svájc 1 1 3–1 +2 3
3. MAGYARORSZÁG 1 1 1–3 -2 0
4. Skócia 1 1 1–5 –4 0

További képek: mlsz.hu, nso.hu

Nyilatkozatok:

A Magyarország–Svájc (1–3) Eb-meccs után elsőként a mieink szövetségi kapitánya, Marco Rossi értékelt.

„Az első félidőben taktikai félreértések történtek. A várt 3-4-3 helyett 3-5-2-vel álltak fel a svájciak. Nem tudtuk lereagálni ezt a változást idejében. Aebischer nagyon szabadon játszott. A második félidőben ez megváltozott, miután elmagyaráztam ezt a játékosoknak, de akkor már kétgólos hátrányban voltunk. Ilyen szintű ellenfelek ellen a hibák megbosszulják magukat. Nagyon nehéz megmagyarázni, ami történt, ezért én vagyok az első számú felelős. A küzdeni tudáson kívül nehéz lenne kiemelni jó teljesítményeket” – értékelt Marco Rossi.

„A svájci válogatott kihasználta, hogy tapasztaltabb nagy tornán. A második félidőben megvolt az esélyünk az egyenlítésre, de akkor lassítani tudták a játékunkat. A második félidőben mindent megtettünk, de nagy csalódás, hogy ilyen gólokat kaptunk” – folytatta a kapitány. Hozzátéve: valószínűleg ezek után nem sokan fogadnának már ránk, viszont a legutóbbi Eb-n a portugálok ellen is vereséggel kezdtünk, de utána játszottunk egy döntetlent a franciákkal, majd hat percre voltunk a továbbjutástól.

Ezután arról faggattuk, hogyan lehet javítani egy ilyen meccs után a hibákat.

„Nehéz a hibákat kijavítani, mert több összetevője van annak, ami kiváltotta, és nehéz megtalálni az okokat. Függhet mentális egészségtől, fizikai fáradtságtól. A hibák a játék részét képezik, és még a legnagyobb szinten játszó játékosokkal is előfordulnak, ez ma látszik. Meg kell kérjük a játékosokat, hogy egyszerűen futballozzanak. A hibák alapvetően nem a svájciak felállásából következtek, de tény, hogy rotáltak, amire nem tudtunk megfelelően reagálni.”

A svájciak szövetségi kapitánya, Murat Yakin szerint annak is köszönhetik a Magyarország elleni 3–1-es győzelmet, hogy sikerült meglepni ellenfelüket.

A svájciak szövetségi kapitányát elsőként a válogatottban a második meccsén először eredményes, 27 éves Kwadwo Duah csapatba állításáról kérdezték a svájci újságírók.

Az első gólunkat szerző Duah-t most megismerhette Európa. Azért kapott szerepet, mert Embolo nem volt olyan állapotban, hogy kezdjen. Mi tisztában voltunk a képességeivel, a statisztikáival. Talán ő maga sem gondolta volna, hogy most bekerül a csapatba, de jól teljesített az edzéseken, és úgy gondoltuk, a céljainknak tökéletesen megfelelhet ezen a meccsen. Mögötte pedig három nagyon jó formában lévő középpályás játszott, Aebischer jó formában játszott a Bolognában, ma is bizonyított, de Xhakára és Fruelerre is számíthatunk” – válaszolt Yakin, aki a folytatásban a sérülése után csereként beálló Embolóról beszélt.

Embolo a hosszú sérülése után ismét megsérült, de a napi munka során fokozatos terheléssel fokozatosan visszanyerte a formáját, és nagyon elégedettek vagyunk azzal, amit ma csereként hozzátett a játékunkhoz, megtartotta a labdákat.”

„Először is gratulálok a németeknek, nagyon jól játszottak akkor is, amikor nem birtokolták a labdát, de a következő ellenfelünk Skócia lesz, ellenük kell most készüljünk. A németek megérdemelték a győzelmet, nem volt könnyű az általuk gyakorolt nyomásból kijönni, de szerdán más meccsek jönnek” – beszélt Murat Yakin a csoport pénteki meccséről.

Az is szóba került, ez a meccs egyúttal jelentheti-e a svájci válogatottnál a Xherdan Shaqiri-korszak végét, hiszen a támadó a magyarok ellen csak a kispadon ült, de Yakin szerint ő is fontos tagja a keretnek attól függetlenül, hogy taktikai okokból most nem kapott lehetőséget.

Yakint arról kérdeztük, mennyire volt tudatos, hogy meglepjék a magyar válogatottat a 3–5–2-es hadrenddel.

„Igen, az első félidőben megleptük az ellenfelüket, és a két gól segítette a helyzetünket. Tudtuk, hogy a második félidőben Bollával nagyobb nyomást helyez ránk a magyar csapat, de ellenálltunk ennek, ebben fontos szerepet játszottak a cserék, például Embolo, aki megtartotta a labdákat, és gólt is szerzett.”

A kapitány után a meccs legjobbjának megválasztott Granit Xhaka értékelt.

„Az edző döntései helyesek voltak, a cserék is hozzá tudtak tenni a játékunkhoz. A tegnapi német–skót meccset látva engem meg is lepett kicsit, hogy mennyire alárendelt szerepben játszottak a skótok. Nekünk azonban csak saját magunkra kell koncentrálnunk, ki kell pihennünk magunkat, és fel kell készülni fejben a következő, skótok elleni meccsre” – mondta a Leverkusen középpályása, aki arról is beszélt, mi változott a csapatnál a selejtezősorozat óta, amelyet csak a második helyen zártak.

„A mögöttünk lévő selejtező talán a legnegatívabb volt, amióta én a válogatottban játszom, de felülemelkedtünk ezen. Ma jól játszottunk, és ha a második félidőben szenvedtünk is, együtt szenvedtünk, és ez is megerősíti a csapatot.”

A mérkőzés végén Varga Barnabás, a szépítő találatunkat szerző gólkirály csatárunk állt az újságírók rendelkezésére.

Az első félidőt nem kezdtük jól, nem működött jól a játék az első 45 percben. Nem voltunk elég élesek. Rossz ütemben léptünk ki játékosokra, egy ilyen ellenfél ellen ez pont elég. A szünetben rendeztük a sorokat. A hajráig ki-ki meccset tudtunk kihozni belőle, sajnos ez most ennyire volt elég, de van még két mérkőzés – vélekedett Varga, akit góljáról is kérdeztek. – Persze aláírtam volna, hogy góllal mutatkozom be az Eb-n, de mivel kikaptunk, ez annyira most nem érdekel. Sajnos előtte is volt egy fejesem, nem sokon múlt ott a gól. A szépítő gólom után fölénybe kerültünk, meg lehetett volna az egyenlítés. Csak a következő két meccs érdekel.

Vargát végül a következő, szerdai, németek elleni meccsről is kérdezték.

Németek ellen jobban kell figyelni mindenre, a bemelegítésre, jobban koncentrálni már az elején. A németek erősek, de aggódni nem kell, megmutattuk már korábban, hogy ellenük is képesek vagyunk jó játékra” – tette hozzá a Fradi válogatott támadója.

SVÁJC VOLT A JOBB CSAPAT, ÉS LOMHA VOLT A MAGYAR VÉDELEM – NEMZETKÖZI SAJTÓVISSZHANG

SVÁJC
„Tökéletesen kezdett a válogatottunk” – jelentette ki az egyik legismertebb svájci sportlap, az RTS, amely azt is megemlíti, hogy ezzel a győzelemmel a svájci gárda hatalmas lépést tett a nyolcaddöntőbe jutás felé.

4-4-2 hasonlóan vélekedett: „Jól megérdemelt svájci győzelmet láthattunk.” Kiemeli továbbá, hogy a mieink teljesen ártalmatlanok voltak az első félidőben, de a folytatásban össze kellett magát kapnia Svájcnak, hogy biztossá tegye első győzelmét a tornán.

Muirat Yakin mesteri húzásáról áradozott a Blick a diadalmas Eb-rajtot követően. A szövetségi kapitány a kispadra ültette a kezdőcsapatba várt Zeki Amdounit és Xherdan Shaqirit, a helyüket elfoglaló Kwadwo Duah és Michel Aebischer viszont egyaránt gólt szerzett az első félidőben.

SKÓCIA
A szigetországi lapok leginkább arra helyezték a hangsúlyt, hogy a következő mérkőzésén mennyire nehéz dolga lesz válogatottuknak Svájc ellen.

„A megalázott Skóciának hatalmas hegyet kell megmásznia, miután Svájc stílusos győzelmet aratott” – olvasható a Scottish Sunon. A skót portál azt is megemlítette, hogy a magyar válogatott kissé túl magabiztosan érkezett erre a találkozóra, így hiába teljesített jobban a második félidőben, már késői volt a feltámadás.

Daily Mail szintén kiemelte, hogy megérdemeltnek látja a svájci válogatott győzelmét, hozzátéve: bár a magyarok jó formában érkeztek a tornára, ez az első félidőben egyáltalán nem látszott.

NÉMETORSZÁG
Az A-csoportban jelenleg élén álló németeknél szintén kiemelték, hogy a svájci csapat sokkal összeszedettebb játékot mutatott, mint a magyar.

Bild úgy fogalmazott, hogy „egyértelműen Svájc volt a jobb csapat”, valamint arról is beszámolt, hogy az első félidőben a „lomha” védelmünk miatt kerültünk nehéz helyzetbe.

Kicker pedig küzdelmesnek írta le a találkozót, kiemelve, hogy Murat Yakin milyen jó döntéseket hozott, míg Marco Rossi Bundesligában szereplő játékosaira támaszkodó csapata hajmeresztő hibákat követett el, és ugyan a második félidőben szorossá tette a mérkőzést, Breel Embolo gólja mindent eldöntött.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, a fradi.hu és az UEFA hivatalos honlapja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111101000ejegyzéshez

  • PERCRŐL PERCRE:

    98′
    ÖSSZEFOGLALÓ, FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    98′

    Fotó: Koncz Márton

    98′

    Fotó: Koncz Márton

    98′

    Fotó: Koncz Márton

    98′

    Fotó: Koncz Márton

    98′

    Fotó: Koncz Márton

    98′

    Fotó: Koncz Márton

    98′

    Fotó: Koncz Márton

    98′

    Fotó: Koncz Márton

    98′
    83 százalékos pontossággal passzoltunk, a svájciak 84 százalékkal zártak.

    98′
    45 százalékban volt nálunk a labda, 6-szor lőttünk kapura, 2-szer annak felületére, a másik oldalon ez az arány 15/7.

    98′
    És jön a közös Himnusz-éneklés.

    98′
    A csapat most is kiment a táborhoz, megtapsolják a drukkereket.

    98′
    Xhaka lett a mérkőzés embere.

    98′
    Nagyon fontos mérkőzést veszítettünk el, nagyon fontos mérkőzést nyertek a svájciak.

    97
    VÉGE
    VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

    97
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    94
    De mi volt ez a ruhadarab Embolo lába előtt??

    94
    Embolo az ötös jobb sarka elől jobbal ellő keresztbe a kapu előtt.

    93
    Két perc van vissza.

    93
    GÓL
    AKKOR ENNYI VOLT, BREEL EMBOLO a jobb sarokba emel Gulácsi fölött középről, 11-ről, jobbal. Fiola lökte Embolót Sommer kirúgása után, nem a labdára figyelt, Orbán középre mentett fejjel, de éppen az érkező Embolo elé. 1–3!

    92
    Ádám nem éri el a felívelést, Sommer a nevető harmadik.

    92
    Szabadrúgás a felezőtől, jön Szoboszlai.

    91′
    Akanji indítja szépen Riedert, szereli őt a 16-oson szépen Fiola.

    91′
    NINCS BENT! Fiola eladja, Embolo megindul, jobbra passzol Riedernek, aki kicselezi balra a kapust is, de nem lő, csak szélről… kivágja a labdát a gólvonal elől Dárdai!

    90
    Öt perc a ráadás!

    89′
    Rieder adja be a szögletet jobbról, ballal, Xhaka a rövid oldali ötössarokról kapura fejeli a labdát, a rövid felső előtt véd Gulácsi.

    89′
    Sierro 22 méteres lövését Szoboszlai blokkolja.

    88′
    Nyom, nyom a magyar csapat, de helyzetünk nincs.

    88′
    Murat Yakin reklamál, sárga lap neki is.

    88′
    Sárga lap
    Fiola Attila kap sárga lapot a kapura törő Amdouni ellökéséért.

    87′
    CSERE
    Vincent Sierro be, Freuler le. Szűrőcsere.

    86
    CSERE
    Fabian Rieder váltja Ndoyét, szélső helyett karmester.

    81′
    Varga, Sallai… Bolla jobb oldali beadása pontatlan.

    80′
    Ndoye a bal alsó mellé lő kissé jobbról jobbal, Aebischer keresztpassza után. Aztán begörcsöl, ápolás.

    80′
    Szerkezeti váltás, két csatárral támadunk. Sallai helyezkedik innentől a jelek szerint a lecserélt Kerkez pozíciójában a bal szélen. Ádám Martin úgy állt be mint egy cséphadaró, kis kézkitétellel eltávolította magától az egyik védőt majd három svájci között vitte el a labdát! (P. K.)

    80′
    CSERE
    Ádám Martin be, Kerkez le, szélső helyett ék.

    79′
    Nagyon nyomunk, de minden beadás a svájciaké.

    79′
    Schär belerúg Ádámba, ápolás. A bekket kell ápolni.

    79′
    CSERE
    Dárdai Márton váltja Szalait.

    77′
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    77′
    Bolla a jobb szélen, Fiola elé gurít, a beadást kifejeli Varga és Szoboszlai közül Akanji.

    76′
    Ndoye remek idényt zárt a Bolognában, Embolo 200 percet sem játszott sérülése miatt a Monacóban.

    76′
    Szalai beadása nem jó, Kerkezt meg szereli a másik szélen Ndoye.

    75′

    A remény (Fotó: AFP)

    74′
    Szalai beáll Ndoye elé okosan Embolo passza után, jön is gyorsan Gulácsi.

    73′
    Most sokkal többet birtokoljuk a labdát.

    73′
    CSERE
    Breel Embolo be, Vargas le. Szélső helyett ék.

    72′
    Kerkez balról ballal nagy erővel ad középre, laposan, a kivetődő Sommer elkapja a labdát az érkező Varga elől!

    71′
    Egyemberként hullámzik, ugrál a magyar tábor, zeng a “Magyarország, Magyarország hej, hej!” – írja P. K.

    71′
    Az ötös bal sarkáról nem sokkal lő jobbal a léc fölé Ndoye, kellett nagyon Orbán blokkja. Háttal.

    69′
    Sárga lap
    Szalai Attila kap sárga lapot, bodicsekelte a kezezéssel induló Ndoyét.

    69′
    Sallai 14-ről a bevetődő Xhakába lő.

    69′
    CSERE
    Leonidas Stergiu be, Widmer elfáradt. Szélső helyett bekk.

    68′
    CSERE
    Zeki Amdouni be, Duah le. Ékcsere.

    68′
    Tombol a magyar tábor, kettős csere a másik oldalon.

    67′
    CSERE
    Kleinheisler László be, Nagy le.

    67′
    GÓL
    EZ MÁR BENT VAN!!! Szoboszlai bal oldali, jobblábas beadását a bal alsó sarokba fejeli középről, négy méterről, Aebischer mellől VARGA BARNABÁS. Előrevetődve. 1–2!

    65′
    Jön Kleinheisler a 3. Eb-jére.

    65′
    Szoboszlai odalép az őt szerelő Widmernek, aki begörcsöl, Szalai segít a svájcin.

    64′
    MELLÉ, MELLÉ, MELLÉ… Sallai bal oldali, tökéletes beadását Rodríguez és Aebischer közül Varga hatról a jobb felső sarok mellé fejeli…

    64′
    Fotók: Szabó Miklós

    64′

    64′

    63′
    FÖLÉ, Rodríguez elcsúszik, de Varha a bal felső fölé lő 10-ről, középről. De les volt…

    62′
    Szabadrúgás és szöglet után 7 gólt szereztünk a selejtezőkben, ez rekord! 3-szor korner, 3-szor szabadrúgás után voltunk eredményesek, 1-szer közvetlenül szabadrúgásból.

    61′
    A sértett beadását Akanji a jobb felső fölé fejeli… de lesen volt előtte Varga, aztán lökött is.

    60′
    Sárga lap
    Remo Freuler felrúgja Szoboszlait a bal oldalon, sárga lap.

    57′
    A két csapat előző 2 meccse 12 gólt hozott. Jöhet egy fordulat…

    56′
    Fiola keresztpassza rossz, szerencsére Ndoye a léc fölé lő jobbal 22-ről, picit jobbról.

    Fotó: Szabó Miklós

    55′
    Még a végén közönségkedvenc lesz… A svájciak szövetségi kapitányának, a török állampolgársággal is rendelkező, 49 éves Murat Yakinnak ez lesz a 35. találkozója a helvétek kispadján, a mérlege 15 győzelem, 11 döntetlen, 8 vereség, 1.65-os a pontátlaga, ami valamivel jobb, mint Rossié (1.44). Játékosként 1995 és 2002 között összesen négyszer játszott a magyar válogatott ellen és sosem kapott ki: 3 győzelem és 1 döntetlen.

    55′
    Szoboszlai szöglete után… svájci bedobás.

    54′
    … nem lő kapura, az ötösre emel, Szalai elől kifejeli a labdát Freuler.

    54′
    Sallai cselezget a bal oldalon, felrúgja őt Ndoye. Szoboszlai adja be a labdát a 16-os sarka elől nem sokkal, jobbal…

    53′
    Xhaka passzát Vargas kissé balról, 10-ről kapura teszi, balra ledőlve fogja a labdát Gulácsi.

    52′
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    52′
    Nagy labdát szerez a felezőnél, de rossz a passza Sallai felé. Svájci bedobás.

    52′
    A magyar kezdő átlagéletkora 28.5 év, a svájcié 29.8.

    52′
    Csapatunk legidősebb játékosa a 34 éves Gulácsi Péter, a legifjabb a 20 és fél éves Kerkez Milos. A magyar Eb-történelem legifjabb játékosa egyébként Varga Zoltán volt, aki 19 éves és öt hónapos volt, amikor 1964-ben pályára lépett a dánok elleni Eb-meccsünkön, a legrutinosabb pedig Király Gábor, aki 2016-ban 40 évesen védett Franciaországban.

    51′
    Sallai bal oldali beadását Szoboszlai jobbal 17-ről a jobb alsó mellé húzza, de les.

    50′
    Kerkez bal oldali beadása nem jó, jön aztán Xhaka.

    49′
    Kétgólos hátrányban legutóbb 2022 őszén, az olaszok elleni NL-meccsen voltunk, amit hazai pályán 2-0-ra el is veszítettünk (P. K.).

    49′
    Xhaka bal oldali beadását Duah ballal a jobb alsóba lőné picit balról, 10-ről, Gulácsi hatalmasat véd!

    48′
    Szalai bakija után Ndoye az ötös jobb sarkáról jobbal Orbánba lő.

    47
    Második félidő
    FOLYTATJUK!

    46′
    CSERE
    Bolla Bendegúz váltja Langot.

    46′
    38 százalékban volt nálunk a labda ma, mi 84, a svájciak 87 százalékos pontossággal passzoltak, 3-szor lőttünk kapura, egyszer annak felületére, a másik oldalon ez az arány 5/3.

    Fotó: Szabó Miklós

    46′
    Svájc a legutóbbi kilenc meccséből hatot megnyert Magyarország ellen.

    46′
    Az 1938-as vb-n is találkoztunk svájccal, akkor jobban ment nekünk.

    46′
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    46′
    A párharc legutóbbi két felvonása magyar szempontból kellemetlen emlék, hiszen a 2018-as világbajnokság selejtezőjében Budapesten 3–2-re, Bázelben 5–2-re nyertek a svájciak. A mostani kerettagok közül Gulácsi Péter, Lang Ádám és Nagy Ádám szerepelt azon a két mérkőzésen.

    46′
    A magyar csapat 1940-től több mint fél évszázadon át veretlen volt a svájciakkal szemben (17 győzelem, 1 döntetlen), 1994-től fordult a kocka és azóta már csak egyszer, 1998 novemberében, egy barátságos találkozón sikerült nyerni ellenük, 2 döntetlen és 6 vereség mellett. Azon a 2–0-s győztes találkozón Bicskei Bertalan irányította a magyar válogatottat, aki azt megelőzően évekig dolgozott Svájcban.

    46′
    A két válogatott eddig 46-szor találkozott, az örökmérleg 30 magyar győzelem, 5 döntetlen, 11 svájci siker. Ezek közel fele volt tétmérkőzés (21 találkozó), amelyeken 12 magyar diadal, 3 döntetlen és 6 svájci győzelem született.

    46
    Szünet
    VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

    45
    Freuleré a gólpassz.

    45
    Az első válogatottbeli gólja neki is.

    45
    GÓL
    Szalai rossz passza után Nagyot szerelik a 16-oson belül, Ndoye volt az, pár gyors és lapos passz után MICHAEL AEBISCHER picit balról, 20-ról a bal alsóba lő. 0–2!

    GÓLVIDEÓ ITT!

    45′
    Xhaka lapos passza remek Duahnak, de rosszul ad vissza az ötös jobb sarka elől.

    Két perc a ráadás.

    43

    Fotó: Szabó Miklós

    39′
    Vargas passza jó Duahnak, a beadás nem, kár, hogy így is belefejelt a labdába Fiola.

    38′
    Akanji higgadtan hazaad Kerkez elől, Sommer meg sokadszor passzol higgadtan Varga előtt.

    38′
    Hasonló távolságról jár a szabadrúgás, mint anno Törökországban, amikor Szoboszlai belőtte. Most ívelt, kár, hogy a fejes nem volt jó (P. K.).

    38′
    40 százalékban volt a mienk a labda, 3-szor lőttünk kapura, 1-szer annak felületére, a másik oldalon ez az arány 4/1.

    37′
    És les is.

    37′
    Szabadrúgás balró, jöhet Szoboszlai. Jön is, jobbal 30-ról az ötösre emel, hatról Orbán Sommer elé fejeli a labdát. ZICCER VOLT!

    36′
    A szövetségi kapitányok között az olasz Marco Rossi a németek elleni, második csoportmeccsünkön válhat abszolút csúcstartóvá az Eb-meccsek számát tekintve, hiszen most háromnál tart, a német Bernd Storcknak van négy, Baróti Lajosnak és Illovszky Rudolfnak kettő. A mérkőzésszám szerinti abszolút rangsorban 117 meccsel Baróti Lajos vezet, Sebes Gusztáv a második 69-cel, míg Rossi a harmadik 63-mal.

    35′
    Kemény meccs, ideges a kapitány. Is.

    35′
    Lang elrúgja bevetődve Duah elől a labdát az ötös bal sarkán, Szalait nagyon becsapta előtte a jobb szélen Ndoye.

    34′
    Vargas jobb oldali beadását Langra rúgja 11-ről Duah, jobbal, Widmer jobb oldali beadása meg Kerkezé.

    34′
    Érdekesség, hogy a jelenlegi keret két legeredményesebb válogatott játékosának, a nemzeti csapatban 12 gólos Sallai Rolandnak és Szoboszlai Dominiknak még nincs Eb-gólja. Előbbi 2021-ben mind a három meccsünkön játszott, de nem talált be, utóbbi pedig még nem játszott Európa-bajnokságon, hiszen három évvel ezelőtt sérülés miatt ki kellett hagynia a tornát.

    34′
    Eddig kilenc olyan magyar válogatott játékos volt, aki valaha gólt szerzett az Európa-bajnokságokon. Bene Ferenc, Dzsudzsák Balázs, Novák Dezső és Szalai Ádám egyaránt kettőt, Gera Zoltán, Fiola Attila, Kű Lajos, Schäfer András és Stieber Zoltán egyet. Amennyiben Németországban Fiola vagy Schäfer szerezne még kettőt, új rekordot állíthatnának fel.

    32′
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    28′
    Sallai és Schäfer folyamatosan kapja Rossi mestertől a tanácsokat.

    27′
    Érdekes, hogy a svájci szurkolók a tehenek nyakába akasztható kolompot is hozhattak magukkal a hangok alapján, de szólnak a nagyhangú dudák is (P. K.).

    27′
    Duah a Ludogorec légiósa, az előző idényben 37 meccsen 15 gólt lőtt.

    26′
    Nagy emel Orbán elé, aki ellöki Xhakát, de előtte Fiola felrúgta Duahot.

    26′
    A magyar válogatott a tavaly novemberi, Montenegró elleni, előtte pedig a szeptemberi, Szerbia elleni Eb-selejtezőn tudott fordítani 0–1-ről. Előbbi meccset 3–1-re, utóbbit pedig 2–1-re nyertük meg – támasztja alá matematikailag a reménykedésünket P. K.

    25′
    Nagy Varga elé emel, aki megindul a jobb szélen, de lepattan Xhakáról. Granit, kemény…

    25′
    Nem is ő, Orbán blokkolt szépen.

    24′
    Schär felcsap jobbszellőnek, kissé jobbról, 12-ről ballal Szalaiba lő.

    24′
    A ghánai származású Duahnak ez a 2. válogatottsága, és az 1. gólja.

    24′
    Schäfer felrúgja a bal oldalon meginduló Vargast, Orbán odacsúszik Xhakának, általános reklamálás.

    22′
    Nagy Ádám 82 válogatott mérkőzéssel beérte Garaba Imrét, ha pedig mind a három Eb-csoportmeccsen pályára lép, akkor 84 mérkőzéssel 10. lesz az örökrangsorban. Viszont ha bejutunk a nyolcaddöntőbe, akkor utolérheti a 85 meccsel jelenleg kilencedik Puskás Ferencet, egy negyeddöntős szerepléssel pedig Szalai Ádámot és Grosics Gyulát (86) is befoghatná.

    22′
    Aebischer ad haza higgadtan Fiola elől, a svájciak bírják a letámadást. De a felezőnél eladja gyorsan Freuler.

    20′
    Varga blokkolt nagyot, ami dicséretes, csak éppen ő ma az előretolt egy szem ékünk…

    20
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    19′
    Schär jobbal 19-ről, kissé jobbról egy védőbe lő.

    19′
    Vargas bal oldali kornerét kiüti Gulácsi az ötösről.

    18′
    GULÁCSI! Vargas lő jobbal 11-ről kapura, de jobb lábbal véd Gulácsi! Kerkez passzolt rosszul hátra, Szalai nem érte el a labdát…

    17′
    Sallai indítása nem rossz, de Sommer kilép Szoboszlai elé.

    16′
    Sallai közben visszajöhetett. Az ápolás után úgy tűnik rendben lesz.

    16′
    Nagyon kemény párharcok vannak középen. Aebischer és Lang akkor is lökdösték egymást, amikor a közelükben sem volt a labda.

    15′
    Érdekes, hogy a svájciak is alkalmazzák azt a formációt kirúgásnál, amit mi szoktunk, amikor két védő is az ötösön belül helyezkedik a két oldalon (P. K.)

    15′
    Rodríguez bal oldali szögletét kifejeli az ötös rövid sarkáról Varga.

    14′
    A fondue jobb, mint a gulyás! – hirdeti egy svájci felirat a Nati B-középben.

    13′
    Sallait kell ápolni a pályán.

    Sajnos a stadionban kihelyezett kis monitorokon is úgy tűnt a visszajátszásnál, hogy nem volt les, körülöttem a svájci kollégák egyből üvöltötték is: “Keine, keine!”. (P. K.)

    13′
    Szoros lesz, hosszas VAR-vizsgálat.

    12′
    GÓL
    ÉS GÓL A GÓL, VEZET SVÁJC! GÓLSZERZŐ KWADWO DUAH. 0–1!

    Gólvideó itt!

    12′
    VAR
    Nem remekelt a védelmünk…

    12′
    MEGÚSZTUK? Akanji indítása után Aebischer a 16-os elől érkező, remek, lapos passzát KWADWO DUAH okosan a jobb alsó sarokba vágja jobbal 10-ről, középről, Orbán mellől. De les?

    11′
    A magyar labdarúgó-válogatott történetében a 2024-es tornán fordulhat elő először, hogy egy játékos három Európa-bajnokságon is pályára lép. Albert Flórián és Bene Ferenc az 1964-es és az 1972-es tornán játszott, Lovrencsics Gergő, Nikolics Nemanja, Szalai Ádám 2016-ban és 2021-ben, ők most már nem lesznek ott. Viszont a legutóbbi két Eb-n pályára lépő csapatból Fiola Attila, Kleinheisler László és Nagy Ádám Németországban is szerepelhet. Az abszolút csúcstartó Szalai Ádám és Nagy Ádám hét-hét mérkőzéssel. Kleinheisler és Fiola ötször-ötször játszott.

    9′
    SALLAI! Jobbal a bal felső fölé vágja kissé jobbról, 19-ről Fiola jobbról jövő, lapos beadását.

    9′
    Fiola szereli acélkeményen a bal szélen meginduló Vargast, Ndoye keresztpassza után.

    7′
    (Fotó: Szabó Miklós)

    6′
    Sárga lap
    Silvan Widmer kap egy sárga lapot is.

    5′
    Schäfer lép közbe Ndoye jobb oldali beadása után, megindul Kerkez, felrúgja őt azonnal Widmer.

    5′
    Érdekesség, hogy első ránézésre a svájci oldalon van több szurkoló, de ha megnézzük a kifeszített zászlókat, akkor látszik, hogy az ő szektoraikban sok magyar zászló is van – így a helyszínről P. K.

    4′
    Végül les, de jó lesz figyelni, mert Xhaka passzát Nagy rossz helyre tolta, szerencsére nem lett belőle gólpassz.

    4′
    Rodríguez emelése Duahé, Lang elesik, a beadás rossz, Xhaka Arbischer elé passzol, aki hatról, picit balról lő is… de hatalmasat blokkol Orbán!

    3′
    Nagy szabadrúgása után a kapus kezébe perdül a labda a bevetődő Szalairól.

    2′
    Kemény mezőnyharc, Szoboszlainak odalép Freuler a felezőnél.

    1
    Meccs indítása
    ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

    A mieink tiszta fehérben, a svájciak tiszta pirosban.

    Fotó: Szabó Miklós

    Látványelemekkel tarkított felvezetés. Érdekes, hogy néhány száz hely azért még szabadon maradt, pár perccel a kezdés előtt – jelenti P. K.

    Telt ház lesz, de tíz perccel kezdés előtt azért még vannak üres helyek.

    Fotó: P. K.

    A mieink tiszta fehérben, a svájciak tiszta pirosban.

    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    Svájc először a már 16 csapatos 1996-os angliai Eb-re jutott, ki 2000-re és 2012-re nem tudta kvalifikálni magát, összességében ez lesz a hatodik kontinensviadala. 2016-ban a 16 közé jutott, a legjobb eredményt pedig legutóbb, 2021-ben érte el, amikor a nyolcaddöntőben Franciaországot búcsúztatta, majd a négy közé jutásért csak tizenegyesekkel maradt alul Spanyolországgal szemben.

    Magyarország sorozatban a harmadik, összességében az ötödik Európa-bajnokságán vehet részt: 1964-ben harmadik, 1972-ben negyedik lett – ezek négyes döntők voltak – , 2016-ban a nyolcaddöntőben Belgiummal szemben maradt alul, 2021-ben pedig a portugál, francia, és német válogatott alkotta csoportban a 4. helyen végzett és nem jutott tovább. Az összesített mérlege a kontinenstornákon 2 győzelem, 4 döntetlen, 5 vereség.

    Fotó: AFP

    A lassacskán megtelő magyar tábor pedig egy emberként harsogja a refrént: REPTÉR.

    A hangszóróból most Korda Gyuri bácsi hangja és a Reptér dübörög – jelenti a helyszínről Pór Károly.

    Vörösök

    60 éve nem volt ilyen fiatal Eb-játékosunk

    ÉS MINDEN TOVÁBBI HÍR, KÉP, CIKK, ELEMZÉS A MECCS ELŐTTI ESEMÉNYEKRŐL ITT!

    Az Európa-bajnokság selejtezőjében nyújtott teljesítmény alapján a kapu elé ívelt labdákból a legveszélyesebb a svájci válogatott, ám Kovács István, a SportsBase vezető elemzője azt is elmondta, hogyan lehet a legjobb eséllyel megbontani a védelmét.

    „A svájci nagyon masszív, az egyensúly és a stabilitás jellemzi az elmúlt években. A magyar is meggyőzőnek tűnik, nem kap sok gólt, de Litvániában és Bulgáriában több megingása is volt -- ha ezúttal is ezt az arcát mutatja, Svájc nyeri a meccset, de ha rendezett lesz, még akármi megtörténhet…”

    „Nem tudom, mire számítsak, de az biztos, hogy kemény meccs lesz – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak az egykori Arsenal-játékos, Johan Djourou. – A svájci emberek talán nem tudnak olyan sokat a magyarokról, pedig Marco Rossi szövetségi kapitány nagyszerű munkát végez, amit bizonyít, hogy a Nemzetek Ligája C-divíziójából az A-ba vezette és benntartotta a csapatot, az Európa-bajnoki selejtezőkön pedig a jó erőkből álló Szerbiát megelőzve lett csoportgyőztes. A magyarok gyaníthatóan agresszív játékfelfogásban lépnek pályára. A kontratámadásait tartom igazán veszélyesnek, s meg kell említenem Szoboszlai Dominikot, aki elképesztően teljesít az utóbbi időszakban. Megnéztem az együttes Írország, valamint Izrael elleni felkészülési mérkőzését is, előbbin a vereség ellenére jobbak voltak ellenfelüknél.”

    Az Arsenal korábbi 76-szoros svájci válogatott védője, Johan Djourou lapunknak elmondta, a magyar kontratámadásokat veszélyesnek tartja, ám ha a csapat védekezése olyan lesz, mint Litvániában vagy Bulgáriában volt, Svájc nyeri meg a szombati csoportmérkőzést.

    KÁDÁR ZOLTÁN: A SVÁJCI FUTBALLISTÁK NAGYON JÓK, AMEDDIG HÚSZ MÉTERRE JÁTSZANAK AZ ELLENFÉL KAPUJÁTÓL.

    „Svájcnak velük szemben van három bajnoka: egy olasz, Yann Sommer, egy angol, Manuel Akanji, és egy német aranyérmes, Granit Xhaka. Ha ugyanabban a stílusban játszanak, mint klubjaikban, akkor a három ember rendkívül jó alapot ad a svájci csapatnak” – írják a felvezető cikkben, amely az alpesi együttes egyetlen gondjának azt tartja, hogy pontosan hogyan áll majd össze a támadósora.

    Fotó: Szabó Miklós

    „A selejtezőben Magyarország veretlen lett egy olyan csoportban, amelyben Szerbia, Montenegró, Litvánia és Bulgária is szerepelt. Ez némi tiszteletet parancsol. De nem rémisztő a csapatuk. A svájciakhoz hasonlóan 3-4-2-1-es felállásban szerveződnek, nincsenek kiemelkedő egyéni képességgel rendelkező játékosaik, és a játékmesterük, a liverpooli Szoboszlai Dominik megsérült a legutóbbi felkészülési mérkőzésen” – olvasható az RTS internetes portálján.

    A STADIONHOZ ÉRT A MAGYAR SZURKOLÓI MENET. Videók itt!

    A RUTINNAK ÉS A MÚLTNAK SÚLYA VAN A VÁLOGATOTT KEZDŐCSAPATÁBAN.

    12. SVÁJC 200 pont (a világranglistán a 19. helyen áll, az európai országok között a 10.)

    11. MAGYARORSZÁG 221 pont (a világranglistán a 26. helyen áll, az európai országok között a 14.)

    A TELJES ERŐSORREND ITT!

    Ifjú szivekben élnek

    Igen lelkesek a magyar drukkerek, érezhetően elkapta az ország a futball-lázat, és elkapta a futball-láz az országot. „Bejutunk a legjobb négy közé!” – kiáltotta vígan Gál kolléga iskolai ügyelet közben a lépcső tetejéről, és mindenki tudta, mire gondol. „Megnyerjük az Eb-t is!” – tromfolt egy kolléganő, erre Mexikó sötét árnya vonult végig az iskolaudvaron, és súgott valamit. Az igazság, mint általában, a károgók és a hurráoptimisták közötti területen rejlik. Egy biztos: futballunk nem is olyan régen homokos, szomorú, vizes síkra ért, szétnézett merengve és okos fejével biccentett, nem remélt. Ehhez képest az újabb Eb-szereplés és ezen a listán a 11. helyezés, az általános optimizmus, bizalom, és ami fő, SZERETET, maga a csoda. Eljutottunk a nyolcvanas évek dereka után újra oda, hogy a válogatott játékosainak a képével el lehet adni bármit is: újságot, ketyerét, kártyát, élelmiszert, nassolnivalót, TV-t, hitelt, szerencsejátékot, sört és mindent, mi szemnek-szájnak ingere. Ezt a harcot a válogatott már megnyerte, az országot visszahódította – nem lesz ennél nagyobb feladat a csoportból való továbbjutás sem!

    Azt a kétszázát!

    Quentin Maceiras szerint a magyar válogatottból hárman férnének be a svájciak kezdőjébe, mi ezt nem így gondoljuk. Szerintünk sokkal többen. Igaz, tavasszal megverték az íreket, de tavaly két mérkőzésen sem tudták legyőzni a románokat, egyszer ki is kaptak tőlük, kétszer ikszeltek Koszovóval, egyszer Izraellel, három gólt kaptak a fehéroroszoktól. Legértékesebb játékosaik közül az egyik kapus (Gregor Kobel), a másik középső védő (Manuel Akanji), kettő szűrő (Denis Zakaria és Granit Xhaka), a szélső Noah Okafor nagyon keveset játszott a Milanban, a tavaszi szezonban egyetlen egy bajnokit futballozott végig. A svájci vezér, az örökijfú Xherdan Shaqiri még csak 32 éves, Chicagóban nem szárnyal, de ő a válogatottban mindig is kettővel nagyobb fokozatban futballozik, mint kenyéradóinál. A selejtezők során az átlagéletkor 29 év volt, annyi gólt kaptak, mint Izrael, eggyel többet, mint Koszovó, a románok öt pontot vertek rájuk, kapitányuk, Murat Yakin sokszor kapkod, az öltöző sem egységes. Verhetőek most a svájciak? Naná!

    ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

MK 09.15.15:30 M4 Sport
OLDALAK
09.20.20:00 TV:M4Sport
09.29.18:00 TV:M4Sport
10.06.18:00 M4 Sport
Tapolca, 2025.jan.11.
Categories
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
FOTELSZURKOLÓ