2024.VI.19. EB, Németország – Magyarország: 2-0

LESGÓLIG ÉS HELYZETEKIG ELJUTOTT, DE A NÉMETEKTŐL IS KIKAPOTT A NAGYOT HARCOLÓ MAGYAR VÁLOGATOTT

Musiala és Gündogan lőtte a gólokat, azonban Neuer kapus is a legjobbak közé tartozott a házigazdáknál, akik ezzel bejutottak a nyolcaddöntőbe.
Szerda este lejátszotta második mérkőzését a magyar labdarúgó-válogatott az Európa-bajnokságon: bár a mieink sokkal jobban teljesítettek, mint a nyitányon Svájc ellen, és Sallai Roland lesgólig is eljutott, a házigazda Németország érvényesítette a papírformát, és 2–0-ra megnyerte a stuttgarti csatát, amivel már biztosan bejutott a nyolcaddöntőbe.

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG A-CSOPORT, 2. FORDULÓ

NÉMETORSZÁG — MAGYARORSZÁG 2-0 (1-0)
Stuttgart, 54.000 néző.
vezette: Danny Makkelie (asszisztensek: Steegstra, de Vries; tartalékjv.: Gözübüyük; VAR: Rob Dieperink – hollandok)

NÉMETORSZÁG: Neuer — Kimmich, Rüdiger, Tah, Mittelstädt — Andrich (Emre Can, 72.), Kroos — Musiala (Führich, 72.), Gündogan (Undav, 84.), Wirtz (Sané, 58.) — Havertz (Füllkrug, 58.)
kispad: Baumann, Ter Stegen, Raum, Gross, Müller, Beier, Schlotterbeck, Anton, Henrichs, Koch
Szövetségi kapitány: Julian Nagelsmann

MAGYARORSZÁG: Gulácsi — Fiola, Orbán, Dárdai M. — Bolla (Ádám, 75.), Nagy Á. (Kleinheisler, 64.), Schäfer, Kerkez (Nagy Zs., 75.) — Sallai (Csoboth, 87.), Szoboszlai — Varga B. (Gazdag, 87.)
kispad: Dibusz, Szappanos, Lang, Balogh B., Szalai At., Nego, Styles, Botka, Horváth K., Kata
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Gól: Musiala (22.), Gündogan (67.)
Sárga lap: Varga B. (22.), Szoboszlai (90+3.), Rossi (90+3.) illetve Rüdiger (27.), Mittelstädt (89.) – (Az első félidő hajrájában a magyar kispad előtt is felmutatta a játékvezető a sárga lapot, Tömő Attila csapatmenedzser kapta.)

LOS ANGELES, TOKAJ, Göd, Vásárosnamény, Pécel. Ezekből a városokból – csak néhányat kiemelve – biztosan érkeztek szurkolni a magyar válogatottnak Stuttgartba, a fémkorlátokra kihelyezett piros-fehér-zöld zászlók fehér sávjába írt városnevek tanúsága alapján. A magyar drukkerek már egy órával a kezdő sípszó előtt megtöltötték a részükre fenntartott jó tízezer helyet a mintegy ötvenezres stadionban, de a semleges szektorokban is nagy számban tűntek fel honfitársaink. Ami hiányzott Svájc ellen Kölnben, most nem maradt el: felhangzott a hangszórókból a válogatott egyik nem hivatalos himnusza, a Nélküled című remekmű, amely mindig az egyik érzelmi csúcspontja a mérkőzések felvezetésének. S jól szólt a stadionban Korda György slágere, a Reptér is.

Mindenekelőtt abban lehetett bízni, a német szurkolók nem éneklik majd a lefújás után azt, hogy „reptér”, mert bár az biztos volt, hogy ezen a meccsen még nem eshet ki a válogatottunk, de az is, hogy az esetleges nagy különbségű vereség után pusztán csekély matematikai esélye maradna a nyolcaddöntős folytatásra.

Az égvilágon semmilyen meglepetéssel nem szolgált a két szövetségi kapitány. Julian Nagelsmann pontosan ugyanazt a német kezdőcsapatot küldte pályára, mint a nyitó meccsen Skócia ellen, semmi oka nem volt a változtatásra, még a kisebb sérüléssel bajlódó Toni Kroos is vállalni tudta a játékot. Marco Rossi pedig változtatott ugyan kettőt, de már előzetesen tudni lehetett, olvasva a sorok között a kapitány és a játékosok nyilatkozatait, hogy Lang Ádám helyett Fiola Attila játszik majd a három belső védő egyikeként a jobb oldalon, míg a bal oldalon Szalai Attila helyett Dárdai Márton. Fiola Attila helyét pedig így a középpálya jobb oldalán Bolla Bendegúz vette át.

A kezdés utáni pillanat egész remek volt: Szoboszlai Dominik labdát szerzett Ilkay Gündogannal szemben, Bolla Bendegúz indítását nem érte el ugyan fejjel Varga Barnabás, de röviden tette haza a labdát Jonathan Tah, Sallai Roland pedig megelőzte a tizenhatosnál Joshua Kimmichet – ám a Freiburg légiósa az ötös bal sarkáról ballal a kilépő Manuel Neuerbe lőtt. A hatodik percben megint magyar lehetőség adódott, Bolla Bendegúz elé gurult lövésre a labda, jó is lett volna a bomba, ám Robert Andrich combbal blokkolni tudta, szögletre.

Nem kezdett tehát megilletődötten a válogatott, és különösen meglepő volt, hogy a meccs elején a rózsaszín-lilák nem támadtak le, pedig mindenki ezt várta tőlük. Azért a 12. percben már a németeknek is volt helyzetük: Kai Havertz kihasználta Willi Orbán bizonytalankodását, és négy méterről, ballal lőni tudott, Gulácsi Péter hatalmasat védett jobb kézzel, bravúrja nélkül a labda alighanem a jobb felsőben kötött volna ki.

Nagyon jó hozzáállással játszott a magyar csapat, fegyelmezett volt taktikailag, és ha nem lett volna néhány bosszantó labdaeladás – de közel sem annyi, mint Svájc ellen! –, akkor meggyőzőbb lett volna a mérkőzés első negyede.

Aztán jött egy felfoghatatlanul amatőr gól!

Középre játszás után Willi Orbán tisztázott Ilkay Gündogan elől, aki vállal kicsit meglökte a magyar védőt. A lipcsei játékos elesett, szabálytalanságot reklamált, de lett volna még módja szögletre kotorni a labdát, mint ahogy Gulácsi Péternek is felszednie a földről (a sípszóra várt?…), de a sok bába között elveszett a gyerek, Jamal Musiala pedig köszönte szépen, és gólt lőtt… Visszanézték még az esetet, de el kell ismerni, a német játékos mozdulatát nevetséges lett volna lefújni, ezt bizony a magyar védők ügyetlenkedték össze. (1–0)

Két perccel később Szoboszlai Dominik remekül lőtt 22 méterről, a balösszekötő helyéről szabadrúgást, Manuel Neuer óriási bravúrral tornázta ki a labdát a jobb felső sarok elől, majd a kipattanót próbálta középre lőni éles szögből Bolla Bendegúz, ám a németek klasszisa megint védett, nem hiába ünnepelték hősként a védők.

Négy perccel később pedig a remekül végigvitt kontraakció végén Kerkez Milos tette Szoboszlai Dominik elé a labdát, de ballábas lövését az ötösön blokkolni tudta Jonathan Tah. A 42. percben Jamal Musiala ijesztett megint rá a védelemre, azonban 14 méteres lövése után a labda a bal felső sarok helyett az oldalhálót találta el, az első félidő utolsó percében pedig Sallai Roland a kapuba fejelt – csakhogy előtte már les volt.

Harcosan, akaratosan kezdte a második félidőt is a magyar válogatott, megküzdöttek minden labdáért a játékosok. Több helyzet is kialakulhatott volna, de vagy az utolsó passzba csúszott hiba, vagy lövés helyett passzoltak, netán ígéretes passz helyett lőttek. A 60. percben viszont már igazi nagy gólszerzési esély adódott: Sallai Roland nagyszerűen húzta meg a bal szélt, ballal középre is adott, ott Varga Barnabás tökéletes ütemben ugrott fel, Jonathan Tah már verve volt, de a ferencvárosi csatár pontatlanul célzott fejjel, a jobb felső sarok fölé egy méterrel. A földre roskadt bánatában, érezte, hogy sok ilyen kiváló lehetőség aligha adódik már a németek ellen.

S le is sújtott a baj, büntettek a németek a 67. percben: megmozgatták, kipasszolgatták a magyar védelmet, a végén az üresen érkező Ilkay Gündogan ballal kilenc méterről laposan a bal alsó sarokba lőtte a labdát – mondhatni, mesteri akció volt… (2–0)

A következő percekben kétszer is nagyot kellett védenie Gulácsi Péternek. Nem volt szabad összeesni, és újabb gólokat kapni, mert a gólkülönbségnek is lehet még jelentősége, ugyanakkor kockáztatnia is kellett Marco Rossinak, és az utolsó negyedórában két csatárral játszott már a nemzeti csapat, a pályára lépő Ádám Martin a középpályás Bolla Bendegúzt váltotta.

Az utolsó percekre jöttek támadásban friss emberek (Csoboth Kevin, Gazdag Dániel), de ívelgetésekhez nem voltak sem magas támadók, sem magas védők, Szoboszlai Dominik pedig lényegében jobbhátvédnek állt, nagyon sokat vállalt magára, próbálkozott a hosszú labdákkal – ám óhatatlanul elszórt néhányat.

Sokkal jobban, bátrabban és férfiasabban futballozott a magyar válogatott, mint Svájc ellen, a hozzáállást nem érheti kritika, és szerencséje sem volt, minden vitatható helyzetből rosszabbul jött ki, így újfent meg kellett hajolni az erősebb csapat nagyobb tudása előtt.

A továbbjutáshoz most már csoda kellene.

 AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Németország 2 2 7–1 +6 6
2. Svájc 2 1 1 4–2 +2 4
3. Skócia 2 1 1 2–6 –4 1
4. MAGYARORSZÁG 2 2 1–5 –4 0

További képek: mlsz.hu, nso.hu

Nyilatkozatok:

A Németország–Magyarország (2–0) Eb-meccs után a mieink szövetségi kapitánya, Marco Rossi arról beszélt, hogy a holland játékvezető, Danny Makkelie nyújtotta a leggyengébb teljesítményt a találkozón.

„Dolgoztunk a taktikán, a mentalitáson és én büszke vagyok a srácok teljesítményére. Németországtól ki lehet kapni, világklasszisaik vannak. A taktikánk elfogadható volt, próbáltuk őket a szélekre szorítani, ám klasszis játékosaik vannak és sokszor elkéstek a középső védőink. Megvoltak a helyzeteink, de nem volt szerencsénk. Amit viszont a bíró ma művelt, az kettős mérce. Jóváhagyott egy olyan gólt, amikor ellökték Orbánt, a másik oldalon viszont egy ugyanolyan szabálytalanságot lefújt. A játékvezető volt a legrosszabb a pályán, azzal együtt, hogy a németek mindenképp nyertek volna” – értékelt a meccs után Marco Rossi.

„Elmondtam a fiúknak a mérkőzés után, hogy a hibák benne vannak a játékban. A németek sokkal értékesebb csapatot alkotnak, ők a torna favoritjai, nem volt szükségük játékvezetői segítségre. A futballban sajnos a de, meg a ha nem játszik. Fél lábbal már az Eb-n kívül vagyunk. Az utolsó meccsen mindent megteszünk, hogy ne távozzunk pont nélkül, mert annál többet érdemlünk” – tette hozzá a szakember.

Ezután a skótok elleni találkozó került szóba.

A skót fizikailag egy erős csapat. Azt kell mutatnunk, amit a szurkolóink kérnek tőlünk. Nem hülyék, tudják, milyen szinten vagyunk, el tudják fogadni a hibákat, csak kérem, köpjék ki a tüdejüket a pályán, de ehhez jól szervezettnek kell lennünk taktikailag. Fel fogunk készülni és mindent beleadunk.”

Rossit az Eb-n egyelőre kevésbé hatékony szögleteinkről, oldalsó szabadrúgásainkról is kérdeztük.

„Felkészültünk a szögletekre, szabadrúgásokra. Tudtuk, hogy a németeknek is ez az egyik fegyvere. Tökéletesen kell helyezkednünk. Voltak veszélyes helyzeteink ezekből, de nem tudtunk gólt szerezni.”

Julian Nagelsmann arról beszélt, hogy az történt a pályán, amit elterveztek.

Kemény meccs volt, elégedett vagyok, megvan a továbbjutás, de még van egy csoportmeccsünk, első helyen szeretnénk továbblépni. Fantasztikus a hangulat, a szurkolók a hotelünk előtt vonultak el a meccs előtt és a 30. percben elénekelték a himnuszunkat. Ezektől a pillanatoktól még a tapasztalt játékosaink is meghatódnak. A szurkolók álmodozhatnak, nekünk pedig valóra kell váltanunk az álmaikat” – értékelt Julian Nagelsmann.

A szakember kérdésre válaszolva Jamal Musialát és Ilkay Gündogant méltatta.

Jamalnak úgy kell játszania, mintha kispályán játszana, mintha a barátokkal játszana, nem szabad a nyomásra gondolni és akkor jól teljesíthet, ahogy ma és Skócia ellen is. Gündogan is kemény meccset hozott le, sokszor ütközött, jó teljesítményt nyújtott. A gólja nem semmi munka volt.”

A csapat magabiztosságáról is beszélt.

Egy érési folyamaton megy keresztül a csapat. A magyarok erőteljesen játszottak, kockáztattak, de a statisztika mellettünk volt: lövések, gólok. Magyarország kellemetlen ellenfél, de stabilak tudtunk maradni.”

Ezután arról faggatták Nagelsmannt, mit mondott a szünetben a futballistáinak, mitől változott a játék a második félidőben.

Nem volt sok tér a pályán. Amikor ilyen ellenfelünk van, amelyik ennyire mélyen védekezik, akkor hagyhatjuk az elején futni őket, és aztán ha nem lőnek gólt, akkor egyre nehezebbé válik számukra a játék. Azt próbáltuk elkerülni, hogy minden játékosunk az ellenfél térfelén legyen. Nagyon nyugodtnak kellett maradjunk az ellenfél kapuja előtt, ezt sikerült megvalósítanunk a második félidőben.”

A szerencse szerepéről is kérdezték a német kapitányt: „A kemény munka a döntő, nem a szerencse. Volt egy nagy védése Neuernek, amikor utána mindenkit megölelt. Nemcsak gólokat kell tudni lőni, hanem egymást segíteni, bátorítani.”

A folytatás is szóba került: „Figyelem, milyen ellenfelet kaphatunk. Ha megnézzük, ki lehet számolni a lehetséges ellenfeleket, de nekünk először is meg kell nyernünk három meccset, a többi nem rajtunk múlik.”

„ÍGY JÁTSZIK EGY CSAPAT!”; „VARÁZSLÁBÚ MUSIALA” – NÉMET LAPSZEMLE

A német újságok és hírportálok magabiztos német győzelemről írnak.

„A buli megy tovább” – írja címlapján a Süddeutsche Zeitung. Hasonlóan indít a Frankfurter Rundschau, amely a német válogatott új idegenbeli mezére utalva „Buli rózsaszínben”  – címmel vezeti be címlapján a mieink elleni győzelemről szóló anyagát.

„Igen, Igen, Musiala varázslatos” – jelenti a Berliner Kurier. „Mire mennénk a varázslábú játékosunk nélkül?” – teszik fel a kérdést az első gól szerzője kapcsán.

„A német csapat rugalmassága lehetővé teszi, hogy valóvá válhassanak az aranyéremről szóló álmok” – értékelnek a Kicker sportlapban.

„Már a 70. perctől hallható volt a szurkolóktól a Berlinbe, Berlinbe, Berlinbe megyünk rigmus” – utalva a július 14-i fináléra.

Az eddigieknél sokkal nehezebb akadályok megugrásához javulni kell. A kezdeti lépések megtörténtek.”

„Így játszik egy csapat!” – jelenti ki a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerzője. A patinás német napilap azt írja, a német csapat élesebb volt a magyarnál és nem véletlen a sikere.

Bild Ilkay Gündogant dicsérte, aki góllal és gólpasszal vette ki a részét a sikerből.

„Az látható volt, hogy hogy védekezésben sebezhetőek vagyunk Kimmich, Tah, Rüdiger és Mittelstädt mellett” – jegyzi meg a bulvárlap szerzője. A lap hozzáteszi, Manuel Neuer érdeme, hogy a németek gól nélkül hozták le a mérkőzést, hiszen a magyar válogatottnak több lehetősége volt.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu és az UEFA hivatalos honlapja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111101000ejegyzéshez

  • PERCRŐL PERCRE:

    94′
    VÉGE
    VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

    93′
    ÖSSZEFOGLALÓ, TABELLA, FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    93′
    A szurkolókkal közös Himnusz-éneklés ezúttal sem maradt el.

    Fotó: P. K.

    93′
    Rengeteget javult a magyar válogatott, de ha nem értékesítjük a helyzeteinket, és meg-megingunk hátul, akkor vereség lesz a vége.

    93
    Marco Rossi reklamált, sárga lap neki is.

    92′
    Sárga lap
    Csoboth megrúgja Mittelstädt lábát, Szoboszlai Dominik kirúgja a labdát mérgében a lelátóra. Sárga lap.

    91′
    Továbbra is a jobb oldali védő helyéről passzolgatja előre a labdákat Szoboszlai (P. K.).

    90′
    Szoboszlai jobb oldali beadása Can kezén pattan… de tovább.

    90′
    Na, pont ilyen nekünk ez az Eb!

    90′
    NINCS BENT! Szoboszlai emel jobbal az ötösre, Ádám ütközik Neuerrel, aki elesik, a labda Orbáné, aki jobbal nyolcról, középről kapura lő, félmagasan, de ment a gólvonalon a jobbról érkező Kimmich!

    89′
    Sárga lap
    Maximilian Mittelstädtnek sárga lap. Odalépett Kleinheislernek.

    88′
    Három perc a ráadás!

    87′
    Sané betör a 16-osra, kissé jobbról ballal Orbánba lő, a labda a jobb sarok mellé csorog.

    87′
    Érdekes, hogy a balszélső Csoboth a jobb oldalra állt be, míg Szoboszlaiból jobb oldali szárnyvédő lett… Legalábbis a csere után ő helyezkedett arra a posztra (P. K.)

    86
    CSERE
    Gazdag Dániel be, Varga le, ék helyett támadó középpályás.

    86′
    CSERE
    Csoboth Kevin be, Sallai le, szélsőcsere.

    85′
    Csoboth fog beállni nálunk.

    84′
    Megint nem marad hátul nálunk senki a szögleteinknél, mint az írek ellen…
    Most ismét azt a variációt vettük el Ádám beállásával, mint a svájciak ellen, hogy Sallaiból szárnyvédő lett, csak most nem a bal, hanem a jobb oldalon (P. K.).

    84′
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    84′
    Führich passzol a balon felfutó Mittelstädthez, a beadás Nagyé.

    83′
    Musiala meg itt született a városban.

    83′
    Undav is stuttgarti.

    83′
    Nem Neuer, Kimmich lett az új német csk.

    83
    CSERE
    Deniz Undav le, Gündogan be, tapsvihar.

    82′
    Sallai jobb oldali beadása meg Tahé. Fiola elesik Sanében, hazai szabadrúgás.

    82′
    FÖLÉ! Szoboszlai balról középre teker egy korner, Can Ádám elől nem sokkal fejeli a labdát a léc fölé!

    81′
    Németország a legutóbbi hat hazai mérkőzéséből mindössze egyet nyert meg Magyarország ellen, két iksszel.

    81′
    Németország és Magyarország három korábbi tétmérkőzése 20 gólt hozott, meccsenként 6.7-et. Mindhárom mérkőzésen Magyarország szerezte az első gólt.

    81′
    A német válogatott jóllakottan játszik, biztosak a győzelemben. Sok rossz passz magyar oldalon, ha már Szoboszlai megáll beadás előtt, majd inkább visszagurít, akkor baj van.

    80′
    Führich 16-os előtti lövése rossz, Nagelsmann leszidja. Mindenkinek megvan a maga gondja és keresztje…

    79′
    Joachim Löw az orrát piszkálja, de tovább nem jut, egykedvűen nézi a mérkőzést.

    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    77′
    Kroos passzát kissé jobbról, a 16-os elől a léc fölé rúgja Sané.

    77′
    Közben egy sportszerű gesztus: Nagelsmann pacsizott le a lecserélt Bolla Bendegúzzal (P. K.).

    76′
    A magyar tábor nagyon elcsendesedett a második német gól óta (P. K.).

    75
    CSERE
    Ádám Martin is a pályán. Bolla nagyot harcolt, elfáradt. Védő helyett ék.

    75′
    CSERE
    Nagy Zsolt be, Kerkez le.

    75′
    Gündogan jobbra passzol Sanének, aki jobbal 16-ról a jobb alsóba lőne, de hatalmasat véd vetődve Gulácsi!

    75′
    Rossi az 1996–97-es idényben 15 alkalommal lépett pályára a német Eintracht Frankfurtban.

    74′
    Kroos 15 méteres lövését védi balra elmozdulva Gulácsi.

    74′
    Can meg minden szempontból nagy visszatérő.

    74′
    Führich remek idényt zárt a VfB Stuttgartban, ő lett a piros-fehérek Arjen Robbene.

    73′
    CSERE
    Emre Can váltja Andrichot, szűrőcsere.

    72
    CSERE
    Chris Führich be, Musiala le.

    69′

    Fotó: Szabó Miklós

    69′

    Fotó: Szabó Miklós

    68′
    Kimmich jobbról a jobb alsó mellé lő kissé jobbról, 12-ről, nem is sokkal.

    67′
    Orbán letérdelt a lövés előtt, de sem neki, sem Gulácsinak nem volt esélye, a hazai karmesteren egészen egyszerűen nem volt ember. Mintha Kleinheisler maradt volna le a gólszerzőről.

    67
    GÓL
    Sané rossz beadását megmenti a másik oldalon Mittelstädt. Musiala balra forgat a balbekknek, aki ballal laposan középre ad, ILKAY GÜNDOGAN meg jobbal a bal alsóba lő. Kissé balról, 11-ről. 2–0!

    GÓLVIDEÓ ITT!

    65′
    Szoboszlai jobb oldali szögletét elfejeli Andrich Fiola elől.

    64′
    CSERE
    Kleinheisler László váltja Nagyot. Motorcsere.

    63′
    Jön a mi titkos fegyverünk is.

    63′
    Bolla kiharcol a jobb szélen egy szögletet Sallai beadása után.

    62′

    Pont ilyen ez a meccs (Fotó: Szabó Miklós)

    62′
    Musiala a bal sarok mellé lő a 16-osról. Előtte balról befelé cselezett, a labda Nagyra pattant, de nem volt kéz.

    61′
    Varga: 3 ziccer az Eb-n, egy góllal.

    60′
    Kimmich jobb oldali beadása Gulácsi.

    60′
    FÖLÉ, FÖLÉ, FÖLÉ! Sallai egy remek csel után balról ballal remekül ad be, Varga hatról a jobb felső fölé fejeli a labdát. ZICCER VOLT!

    59′
    Musiala megpattanó lövése Gulácsié.

    59′
    Szoboszlai 16-os előtti lövése pontatlan.

    59′
    CSERE
    Leroy Sané be, Wirtznek nem ment ma.

    58
    CSERE
    Havertz le, Niclas Füllkrug be.

    55′
    6 és rekord. A németek még nem lőttek ennél több gólt az Eb-csoportkörökben.

    54′
    Havertz az ötösön Kroos passzával, de közbelép okosan Bolla. Szabadrúgás kifelé.

    Fotó: Szabó Miklos

    54′
    Schäfer kettő, Gündogan egy kötényt osztott ki az előző 2 percben.

    54′
    Gündogan jobbról középre lövi a labdát, kivetődik Gulácsi, Kroos jobbal 16-ról, középről kapura teszi a lecsorgót, balra vetődve eléri a labdát a vetődő Gulácsi. Nagy is beleért előtte, bravúr!

    53′
    Csapattársak (voltak)
    Benjamin Henrichs, David Raum és Gulácsi, Orbán (Lipcse, 2020–)
    David Raum és Szoboszlai (Lipcse, 2022–23)
    Benjamin Henrichs és Szoboszlai (Lipcse, 2021–23)

    52′
    Nagelsmann 2019 és 2021 között edzette Gulácsit és Orbánt Lipcsében.

    51′
    Jamal Musiala 21 évesen, 3 hónaposan és 23 naposan lőtte 2. Eb-gólját, csak Bene Ferenc, Wayne Rooney, Cristiano Ronaldo és Mikkel Damsgaard tette ezt meg fiatalabban.

    50′
    Musiala nagyon hatékony, a góllövőlista élén.

    50′

    50′
    Bolla szereli harciasan Havertzet, kirúgás.

    48′
    Kerkezt szerelik a bal oldalon, Szoboszlai beadását elfejeli oldalra Tah. Bolla nem éri el a labdát a jobb szélen, német bedobás.

    47
    Második félidő
    FOLYTATJUK!

    46

    Fotó: Szabó Miklós

    46
    Ómen. Smikor az Eb-ken a magyar válogatott szerezte meg a vezetést, még egyszer sem vesztett (2 diadal, 3 döntetlen), ha viszont hátrányba került, sohasem sikerült megfordítania a meccset (1 iksz, 6 vereség).

    45′
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    45′

    Fotó: Szabó Miklós
    Érdekes, hogy a mieink percekkel korábban kijöttek a második félidőre, mint a németek. Úgy látszik, Nagelsmaann-nak több mondanivalója volt, mint Rossinak (P. K.).

    45′
    93 százalékos pontosságú passzmutató ott, 87 százalékos itt.

    Fotó: Szabó Miklós

    45′
    66 százalékban volt a labda a hazaiaknál, 8-szor lőttek kapura, 3-szor annak felületére, a másik oldalon ez az arány 7/3.

    45′
    Benne bízunk

    45′

    Fotó: Szabó Miklós

    45
    Szünet
    VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

    44′
    Szoboszlai bal oldali, jobblábas szabadrúgását kapura fejeli az ötös bal sarkáról Orbán, Neuer hatalmasat véd a bal sarok előtt, de Sallai kissé jobbról, négyről a kapuba fejel, a jobb sarokba… de les.

    A VAR szerint is.

    Két perc a ráadás.

    43′
    HÁT MÉG MOST!

    43′
    Nagelsmann dührohamot kapott. A kijelölt helyét elhagyva reklamált a negyedik játékvezetőnél (P. K.)

    42′
    Sárga lap a magyar kispadra. Tömő Attila csapatmenedzsernek.

    42′
    Kroos karrierjének utolsó pár pontatlan passzából láthattuk az egyiket. Ritka példány.

    41′
    Oldalháló, fantomszöglet, Kroos… rossz.

    41′
    MAJDNEM GÓL! Wirtz passzából Musiala jobbal centiméterekkel lő a bal felső mellé kissé jobbról, 14-ről.

    41′
    Rüdiger sarokkal indít a magyar térfélen.

    40′
    A meccs embere, sajnos…

    40′

    Fotó: Koncz Márton

    40′

    Fotó: Szabó Miklós

    39′
    Nyomnak a németek, Wirtz jobbal a jobb felső fölé lő 24-ről, kissé balról.

    39′
    A magyar tábortól visszhangzik a stadion, a hazaiak csendben ülnek, míg a mi oldalunkon zúg a Magyarország, Magyarország, hej, hej! (P. K.)

    38′
    Az M4 Sport élő közvetítését ide kattintva nézheti.

    38′
    Musiala két remek csellel már az ötösön, Orbán szereli, majd elesik… ez bezzeg szabadrúgás.

    37′
    Kroos beadása Orbáné. Kimmich beadása meg Bolláé.

    37′
    Bolla eléri Mittelstädt beadását fejjel, Havertz elől. Az ötösön, de korner ez is.

    36′
    Kroos balról adja be a kornert, jobbal, kirúgja a labdát Varga, majd menti Kimmich távoli lövését is.

    35
    Musiala bal oldali beadását kifejeli Kerkez Havertz elől a kapu előteréből.

    34′
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    34′

    Fotó: Szabó Miklós

    33′
    A német válogatottban a Sofascore szerint a skótok ellen a legjobb teljesítményt Kai Havertz (8.0) nyújtotta, megelőzve Musialát és Toni Kroost (7.97.9). Meglepő, hogy a legalacsonyabb pontértékelést a kapus Manuel Neuer kapta (6.3). Érdekesség, hogy az eredmenyek.com honlap pontosan ugyanezt az osztályzatot adta a lista végére került hálóőrnek, viszont ott a meccs legjobbja Musiala lett 9.4-gyel.

    32′
    A torna első gólját Florian Wirtz lőtte, aki 21 évesen és 42 naposan a legfiatalabb német Európa-bajnoki gólszerző lett. A második találat Jamal Musiala névhez fűződött, így az Eb-k során most fordult elő először, hogy egy találkozón belül egy válogatottban két gólt is legfeljebb 21 éves játékosok szereztek.

    32′
    Forma. A háromszoros kontinensbajnok, házigazda németek (1972, 1980 és 1996) a tornán bemutatkozásként 5–1-re lépték le a 44. perctől emberhátrányban játszó skótokat, ez az Eb-ken a nyitó mérkőzések történetének legnagyobb különbségű győzelme.

    32′
    Musiala indítja Mittelstädtet, a ballábas beadást elfejeli az ötösön Kerkez Havertz elől. Tah emelését kirúgja Dárdai Wirtz elől.

    30′

    Fotó: Koncz Márton

    29
    Kerkez meghúzza a bal szélt, ballal középre ad, 10-ről, picit balról kapura lő Szoboszlai, de blokkol Tah az ötös bal sarkánál.

    29′
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    29′

    Fotó: Szabó Miklós

    28′
    Sárga lap
    Antonio Rüdiger kap sárga lapot reklamálásért.

    25
    GÓLVIDEÓ ITT!

    25′
    NEUER! Kikapja a jobb felső elől Szoboszlai kissé balról, 22-ről jobbal megküldött szabadrúgását. Majd a lecsorgót nem tudja jól középre lőni éles szögből ballal Bolla, ez is Neueré!

    25′
    Rüdiger bodicsekeli Kerkezt, ápolás.

    25′
    VAR
    Hosszas VAR-vizsgálat… de gól a gól.

    24
    GÓL
    Havertz emelése után Musiala lapos passzát Orbán elviszi Gündogan elől, de löki őt a német az ötösön, majd középre passzolja az elé csorgó labdát, a Szoboszlait megelőző JAMAL MUSIALA jobbal ötről, picit balról kapura lő, Fiola lábáról a jobb felsőbe pattan a labda. 1–0!

    23
    Sárga lap
    Varga Barnabás reklamál, sárga lap.

    19′
    ILYEN NINCS! VEZETNEK A NÉMETEK!

    19′

    Fotó: Szabó Miklós

    18′
    Sandro Wagner lelkesen magyaráz valamit a kispadon Nagelsmann-nak.

    18′
    Két veszélyes emelés Havertz felé, egyszer Musialától, egyszer Kroostól, de egyik sem pontos.

    17′
    Továbbra is meglepő a németek taktikája. Kivárásra játszanak, amikor nálunk van a labda, nem helyeznek nyomást a labdás embereinkre. Más kérdés, hogy azért még így is vannak eladott labdáink (P. K.).

    16′
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    16′
    Wirtzet szereli középen Fiola Musiala emelése után.

    16′

    Fotó: Szabó Miklós

    15′
    Bolla már hátul, becsúszva szereli Havertzet.

    15′
    Bolla jobbról laposan középre ad, Sallai kiváló átvétel után jobbal 14-ről, középről kapura lő, de blokkol az ötösön becsúszó Rüdiger!

    13′
    Sallai megy hátra, és szereli Wirtzet, aki jobb híján ellöki a magyar szélsőt.

    13′
    Tíz perc után egyet leszögezhetünk: bátrak vagyunk! Az imént például közel harminc méteres keresztpasszra vállalkozott Dárdai a jobb szélre és még pontos is volt – így Pór Károly a helyszínről.

    12′
    BOLLA! Kroos balról jobbal középre lő erőből, Andrich kissé jobbról, tízről kapura lő, az ötösön ment fejjel Bolla.

    11
    HŰHA! Havertz megelőzi a bizonytalan Orbánt, szereli őt az ötösön, kissé jobbról ötről ballal kapura lő… JOBB KÉZZEL HATALMASAT VÉD GULÁCSI!

    6′
    Mind a két tábor hangosan énekel, fantasztikus a hangulat. Érdekes hogy nem támadnak le a németek, amikor hatra kerül a labda Gulácsiig. Hagyják, hogy előre passzoljuk, visszaállnak – jelenti a helyszínről Pór Károly.

    5′
    Szoboszlai kornere is Rüdigeré.

    5′
    Sallai beadását Bolla elé fejeli Rüdiger Szoboszlai elől, Bolla az ötös jobb sarka elől, tízről jobbal Andrichba lő.

    4′
    Neuer a 17. Eb-mérkőzésén lép pályára, bérve a rekorder Gianluigi Buffont a kapusok között.

    4′
    Kimmich indítja remekül Havertzet, aki jobbról középre tör, 16-ról ballal kapura lő, laposan, Gulácsi balra elmozdulva fogja a labát.

    3′
    Kroos jobb oldali beadását elfejeli Fiola középen Havertz elől.

    2′
    HELYZETTEL! Szoboszlai labdát szerez Gündogannal szemben, Bolla indítását nem éri el fejjel Varga, röviden teszi haza Tah a labdát, Sallai szereli a 16-oson Kimmichet, ám az ötös bal sarka elől ballal a kilépő Neuerbe lő.

    1
    Meccs indítása
    ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

    A mieink tiszta fehérben, a németek rózsaszín-magenta-fekete mezben és fekete nadrágban.

    Fotó: Koncz Márton

    Fotó: Pór Károly

    A mérkőzés játékvezetője a holland Danny Makkelie lesz, aki eddig háromszor fújt Magyarországnak, és az első alkalommal, 2017 szeptemberében a Groupama Arénában a portugálok ellen (0–1) könyöklésért már a 30. percben kiállította Priskin Tamást. Másodjára a 2021-es kinti albán–magyar vb-selejtezőt (0–1) vezette, legutóbb pedig tavaly novemberben a montenegróiak elleni záró Eb-selejtezőt (3–1).

    A magyar keretből jelenleg hatan légióskodnak Németországban, Gulácsi Péter és Willi Orbán (RB Leipzig), Sallai Roland (Freiburg), Schäfer András (Union Berlin), Szalai Attila (Hoffenheim) és Dárdai Márton (Hertha Berlin), Szoboszlai Dominik pedig 2021 januárjától két és fél éven át játszott a Bundesligában – ugyancsak lipcsei színekben.

    A jelenlegi magyar keretből ketten, Fiola Attila és Nagy Ádám szerepelt a legtöbbször a nationalelf ellen – mindketten négyszer, hiszen már a 2016-os Eb előtti kaiserslauterni 0–2-es felkészülési találkozón is pályára léptek.

    Fotó: Szabó Miklós

    Fotó: Szabó Miklós

    Fotó: Szabó Miklós

    Tétmérkőzést eddig mindössze hatot vívtunk, a mérleg a magyar válogatott felé billen (3–2–1). Az 1912-es stockholmi olimpián Schlosser Imre három góljával 3:1-re nyertünk. Az 1954-es svájci világbajnokságon a csoportküzdelmek során 8:3 volt ide, majd a döntőben 3:2 a nyugatnémeteknek. 2021 nyarán a müncheni Európa-bajnoki csoportmeccsen 2–2-re végeztünk, és ezzel a német csapat jutott tovább a nyolcaddöntőbe. 2022-ben a Nemzetek Ligájában a magyar fővárosban 1–1-re végzett a két csapat, majd Lipcsében 1–0-s magyar siker született. Amióta Marco Rossi a szövetségi kapitány, a magyar válogatott még veretlen a németek ellen (2 győzelem, 1 döntetlen), ráadásul az előző három találkozón Manuel Neuerék egyetlen percig sem vezettek a mieink ellen!

    Idegenben hivatalos mérkőzésen eddig háromszor sikerült legyőzni Németországot: 1911-ben Münchenben 4:1-re, 2004 júniusában a portugáliai Eb előtt Kaiserslauternben Torghelle Sándor duplájával – ugyancsak felkészülési mérkőzésen – 2–0-ra, majd legutóbb 2022 szeptemberében a lipcsei Nemzetek Ligája-visszavágón Szalai Ádám látványos sarkazásos góljával 1–0-ra (VIDEÓ ITT). A Német Szövetségi Köztársaság (NSZK) otthonában vendégként egyszer jött össze a magyar diadal: 1985-ben a Mezey-válogatottnak Hamburgban Péter Zoltán lövésével (1–0).

    Fotó: Koncz Márton

    A második világháború előtti, majd az egyesített Németországgal szemben minimális különbséggel a magyar válogatott javára billen a mérleg: 9 győzelem, 9 döntetlen, 8 vereség, 51–53-as gólkülönbség. A jubileumi, 50. magyar gólt a Puskás Akadémia játékosa, Nagy Zsolt rúgta a 2022 júniusában rendezett budapesti 1–1-es Nemzetek Ligája-találkozón. A jogelődnek tekintett Német Szövetségi Köztársaság elleni találkozók mutatóját (3–3–5) az előbbi számsorhoz hozzáadva, 12 győzelem, 12 iksz és 13 vereség, 68–74-es gólkülönbség az összesített egyenleg.

    Fotó: Szabó Miklós

    Fotó: Szabó Miklós

    „Az elmúlt időszakban kevés pozitívumot fedezhettünk fel a német válogatott játékában, ám az utolsó négy, Franciaország, Hollandia, Ukrajna, illetve Görögország elleni előkészületi meccsen, valamint a Skócia elleni Európa-bajnoki mérkőzésen olyan teljesítményt nyújtott, ami bizakodásra okot, sokat javult a játéka. Ez alapján úgy vélem, három egyre legyőzzük a magyar válogatottat. S hogy miért? A támadójátékunk összeért, a csatáraink egytől egyig ragyogó képességű futballisták, sok lehetőséget alakítanak ki, ugyanakkor rendre kapunk gólt és szerintem ez most sem lesz másképpen. Egykori csatárként úgy vélem, Kai Havertz sem teljesít rosszul, de Niclas Füllkrug is remekül száll be a padról – gyanítom, ma is ez lesz a forgatókönyv. A magyarok sima verséget szenvedtek Svájctól, s mivel szerintem szerdán is pont nélkül maradnak, az utolsó meccsre marad a döntés, továbbjutnak-e a harmadik helyezettek közül a kieséses szakaszba. Az előrejelzések az első csoportmeccset követően azonban azt mutatják, kevés az esélye a tizenhat közé jutásra…” – így az egykori remek ék, Cacau.

    „A felkészülésünk úgy érzem jól sikerült, remek a hangulat, kiváló edzéseken vagyunk túl, remek a hangulat, a játékosok időt tölthettek a családjaikkal, fontos a feltöltődés. Felkészítettük a csapatot, tudjuk melyek a sebezhető pontjai a magyar válogatottnak, készen állunk a mérkőzésre. tudjuk, mit várhatunk az ellenféltől ha labdát birtokol vagy ha a labda ellen játszik. Régóta ugyanaz a szövetségi kapitányuk, mindenki tudja a szerepét a csapatban. A magyar csapat gyors az átmenetekben, a csatáraiknak kiemelkedő a fejjátéka, ók a beadásai a magyar csapatnak, sokat próbálkoznak oldalról” – mondta a mieink elleni mérkőzés kapcsán a német válogatott szövetségi kapitánya, Julian Nagelsmann.

    „A múlt nem elég, nem számít. Lehet rá emlékezni, hogy jó munkát végeztünk ellenük korábban, de holnap nem ez lesz a döntő, ez nem ugyanaz a német csapat, mint korábban. Elég csak Toni Kroos visszatérését említeni, és van egy új, top szövetségi kapitányuk. Miután elveszítettük az első mérkőzést, nagyon csalódottak voltunk. Svájc ellen az első félidő meghatározta a végeredményt, komoly hibákból kaptunk két gólt, aminek megfizettük az árát. Németország az egyik lehető legnehezebb ellenfél. Ki kell mondanunk, a német csapat jobb nálunk, de ez csak motiválhatja a csapatot. Reméljük, egy pontot meg tudunk kaparintani, így még lehet esély a továbbjutásra. Mindenkinek száz százalékot kell nyújtania” – fogalmazott a Marco Rossi.

    MENEKÜLÉS A DÖNTETLENBE – DEÁK ZSIGMOND JEGYZETE

    Pór Károly

    A Nemzeti Sport Online-on a magyar válogatott Eb-mérkőzései előtt Kovács István, a futballanalitikával foglalkozó SportsBase vezetője elemzője mutatja be nekünk a soron következő ellenfél, ezúttal a német válogatott játékát.

    Fotó: Koncz Márton

    Fotó: Szabó Miklós

    ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

09.29.18:00 TV:M4Sport
OLDALAK
EL: 10.03.18:45 FTC-Tottenhem TV:M4Sport
10.06.18:00 M4 Sport
Tapolca, 2025.jan.11.
Categories
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
FOTELSZURKOLÓ