2024.X.11. Nemzetek Ligája, Magyarország – Hollandia: 1-1

Nem sok kellett volna a győzelemhez: a hajrában, emberhátrányban egyenlítettek a hollandok

Sallai Roland gyönyörű góljával sokáig vezettünk a Puskás Arénában az NL-mérkőzésen.
A labdarúgó Nemzetek Ligájában az A-liga 3. csoportjának 3. fordulójában a Puskás Arénában 1–1-re végeztünk Hollandiával. Hiába vezetett a magyar válogatott Sallai Roland góljával, Hollandia a hajrában egyenlített, de az összecsapáson így is fontos pontot szerzett a nemzeti csapat, úgy, hogy a játékosok ismét csúsztak-másztak a sikerért.

NEMZETEK LIGÁJA, A-LIGA, 3. CSOPORT, 3. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG — HOLLANDIA 1-1 (1-0)
Puskás Aréna, 55.300 néző.
vezette: Lukas Fähndrich (asszisztensek: Küng, Maire; tartalékjv.: von Mandach; VAR: Fedayi San, VAR asszisztens: Tschudi – svájciak)

MAGYARORSZÁG: Dibusz — Fiola, Orbán, Dárdai M. (Botka, 46.) — Bolla (Gera D., 90.), Nikitscher, Schäfer, Nagy Zs. — Szoboszlai, Sallai (Csoboth, 64.) — Varga B. (Nagy Á., 79.)
kispad: Tóth Ba., Szappanos, Szűcs K., Schön, Ádám M., Dárdai P., Gazdag, Kata
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

HOLLANDIA: Verbruggen — Dumfries, Van Dijk, De Vrij (Malen, 76.), Van de Ven — Gravenberch, Reijnders, Q. Timber (G. Til, 76.) — Gakpo (Hato, 90.), Zirkzee (Brobbey, 76.), Simons (De Ligt, 81.)
kispad: Olij, Flekken, Geertruida, J. Frimpong, Kluivert, Wieffer, Maatsen
Szövetségi kapitány: Ronald Koeman

Gól: Sallai (32.) illetve Dumfries (83.)
Sárga lap: Varga B. (13.), Fiola (77.) illetve Van Dijk (77., 79.)
Kiállítva: Van Dijk (79.)

A magyar szurkolók még a pénteki ebédjüket fogyasztották, amikor holland társaik már ellepték Budapest belvárosát és jóízűen kortyolgatták a hideg sörüket. Jellegzetes narancssárga felszerelésükben feszítettek, sőt többen narancssárga öltönyben sütkéreztek a napon. A magyar fővárost felfedező turisták egymástól kérdezgették, kik és miért viselnek csoportosan ilyen különleges színű ruhát…

Na de este, a Puskás Aréna környékén már pirosba borult minden. A környező utcákat magyar drukkerek lepték el, tömött sorokban sétáltak a stadion irányába, a rendőrök és biztonságiak nem győzték terelgetni a rossz irányba haladókat.

S ha már az irány: mindenki abban bízott, a pályán a válogatottnak sikerül feltartóztatnia a holland ászokat!

Marco Rossi szövetségi kapitány ígéretéhez híven a biztonságra alapozott, a védelem közepén a biztos kezdőnek számító Willi Orbán és Dárdai Márton mellé a rutinos Fiola Attila került be. Jó hír volt, hogy noha Sallai Roland kisebb izomsérüléssel bajlódott az elmúlt napokban, és Telkiben is külön program alapján készült, péntek este tudta vállalni a játékot, így elöl a megszokott trióval rohamozhatott a nemzeti csapat: Szoboszlai Dominik mellett az immár a Galatasarayt erősítő futballista játszott, kettejük előtt pedig Varga Barnabás várta a beíveléseket. Ronald Koeman sem tartalékolt a magyar válogatott ellen, mindhárom Liverpool-sztár, Virgil van Dijk, Ryan Gravenberch és Cody Gakpo is első perctől a pályán volt, így Szoboszlai Dominik több ismerőssel is szembetalálta magát.

Mégis sikerült túljárni az eszükön!

A találkozó elején mesteri szögletvariációval rukkolt ki a magyar együttes, a labdát a Liverpool magyarja passzolta be középre, ám miután a hollandok az öt és feles vonalán felsorakozva várták a beívelést, a tizenhatosról bemozduló Sallai Roland szabadon lőhetett, és a kapufát találta el. Egyértelműen tudatos variációról volt szó, és bánni lehetett, hogy nem járt sikerrel a csapat. A mérkőzés a nagy magyar lehetőséget követően pontosan abban a mederben folyt, amire számítani lehetett, az oranje többet birtokolta a labdát, uralma alatt tartotta a középpályát, a magyar válogatott pedig többnyire védekezett, és várta a megfelelő pillanatra, éppen ahogy Marco Rossi mondta a találkozó előtt.

Nos, a pillanat a 32. percben jött el!

Sallai Roland pedig ezúttal már nem csak kapufáig jutott, erőből vágta a labdát Bart Verbruggen kapujába. Ahogy azt a magyar szakmai stáb megálmodta, labdaszerzés volt a félpályánál – Szoboszlai Dominik révén –, villámgyors megiramodás az ellenfél kapujának irányába, Nagy Zsolt pazar beadása végén pedig Sallai Roland használta ki kegyetlenül a helyzetet. Felállva ünnepeltek a magyar szurkolók, akik nem csak a vezetés, hanem a formás, szemre is tetszetős akció miatt is boldogok lehettek.

A szünetig a magyar kapu előtt a legnagyobb helyzetet egy különös szituáció eredményezte, Dibusz Dénes és Szoboszlai Dominik vacakolt a kirúgásnál, mígnem a csapatkapitány szabálytalanul kétszer ért a labdához, a játékvezető, Lukas Fähndrich pedig befújta a közvetett szabadrúgást, tíz méterre a kaputól. Marco Rossi ekkor nem a higgadtság mintaszobra volt az oldalvonal mellett, a stadionban pedig egészen elképesztő, fülsiketítő füttyszó kíséretében végezhették el a vendégek a szabadrúgást, de a Ferencváros kapusa jól mozdult ki, rávetődött és hárította a labdát.

Marco Rossinak a szünetben újabb nehézséggel kellett szembesülnie, a hátvédsorból sérülés miatt hiányzó Kerkez Milos, Nego Loic és Balogh Botond után menet közben Dárdai Márton is jelezte, érzékeny a combja és félő, hogy nem tud teljes erőbedobással küzdeni.

Helyére az a Botka Endre érkezett, akinek idén kevés játékperc volt a lábában, és abban biztosak lehettünk, a fordulást követően a védőknek nagy nyomás alatt kell futballozniuk. A játék egyértelműen áttolódott a magyar térfélre, a hollandok keresték a rést a tömörülő falon, előfordult hogy több tucatszor passzoltak egymáshoz, míg sikerült megszereznünk azt, ám hősiesen küzdött a magyar csapat, miközben  a hátrány tudatában még inkább felgyorsították támadásaikat a vendégek. De… Ritkán jutottak lövőhelyzetig, és ha mégis áthámozták magukat a magyar mezőnyjátékosokon, ott volt Dibusz Dénes, vagy a célt tévesztették el.

Nemegyszer mind a tizenegy magyar a saját tizenhatosán belül védekezett, az ellenfél gyors támadói hiába adogattak ide-oda, valami, pontosabban valaki mindig közbeszúrt, odalépett, becsúszott. Látva a túlságosan statikus futballt, Ronald Koeman a hajrára hármat cserélt, bízva benne, hogy a frissen pályára küldöttek között akad valaki, aki megtalálja az utat a magyar kapuig. Eközben a rutinos csapatkapitány, Virgil van Dijk kellemetlen helyzetbe hozta Hollandiát, rövid időn belül két sárga lapot is kapott, így a hajrának Magyarország nem csak gól-, de emberelőnnyel is futhatott neki. Azonban a sokadik kapu elé érkező labda utat talált, Denzel Dumfries, az Inter védője nagy erővel fejelt a kapuba, Dibusz Dénes hiába nyújtózott, nem érhette el a labdát.

Bánhatta mindenki a találatot, hiszen kézzelfogható közelségben volt a bravúr, persze az erőviszonyok ismeretében a döntetlen is annak számít, annak fényében főleg, hogy válogatottunk eddig utoljára 1984-ben nem kapott ki Hollandiától (Mexikó előtt, vb-selejtezőn, Rotterdamban 2–1-re nyert), úgyhogy ennek az átoknak legalább vége.

A magyar csapat legközelebb hétfőn, 20.45-től Bosznia-Hercegovina ellen lép pályára Zenicában, a tét az A-ligában való bennmaradás.

A csoport másik mérkőzésén: Bosznia-Hercegovina — Németország 1-2

A CSOPORT ÁLLÁSA 
1. Németország 3 2 1 9–3 +6 7
2. Hollandia 3 1 2 8–5 +3 5
3. MAGYARORSZÁG 3 2 1 1–6 –5 2
4. Bosznia-Hercegovina 3 1 2 3–7 –4 1

További képek: mlsz.hu, nso.hu, Sportfotók

Nyilatkozatok:

Marco Rossi gratulált csapatának és azt is elárulta, kit látna szívesen egyszer utódjaként a válogatott élén.

„Kicsit keserű a szám íze, mert egy olyan helyzetből kaptuk a gólt, egy rögzített játékhelyzetből, amit direkt el akartunk kerülni. Mindenesetre gratulálnom kell a srácoknak. Én nem szeretek ennyire mélyen védekezni, de az ilyen ellenfelek ellen nem tehetünk mást. A németek ellen egy óra után elfogytunk. Most viszont nem. Ez a hozzáállás kell a párharcokban, ütközésekben a sokkal esélyesebb ellenfelekkel szemben is – kezdte értékelését Marco Rossi, aki saját magáról is beszélt. – Én az a típus vagyok, aki a saját útját járja, próbálom átadni az elképzeléseimet, anélkül, hogy diktátorrá válnék. Van, hogy ez nem sikerül, máskor igen, és a szerencse is mellénk áll. Igyekszem olyan játékosokat meghívni, akiknek megvannak azok a karakterjegyeik, amikre nekem szükségem van.”

Ezután a folytatásról és a Nemzetek Ligája fontosságáról is beszélt a szakember.

Megpróbálunk nyerni Bosznia ellen is, de legalább egy döntetlent el kell érnünk, hogy legyen esélyünk bennmaradni az A-ligában. Ez egy nagyon fontos sorozat számunkra, aki szerint a Nemzetek Ligájának nincs értelme, az egy idióta, és csak beszél a futballról, de nem ért hozzá.”

Ezután néhány játékos behívását egyesével indokolta.

Vannak, akik szerint azért hívok meg egy játékost, mert szerelmes vagyok belé, de nem. Azért küldök meghívót egy játékosnak, mert megérdemli, úgymint Fiola Attila. Nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar visszajöhet erre a szintre. Ezért járok az NB I-es meccsekre, hogy lássam a játékosokat. Szoboszlai Dominik miatt nem utazok el Liverpoolba megnézni a Manchester City ellen, hogy meghívjam-e vagy sem, mert annak nem lenne semmi értelme. Botka Endre csak egy találkozót játszott az utóbbi időben, de amikor Dárdai Márton kivált, Endre tökéletesen megállta a helyét a védelemben. Nikitscher Tamást is azért hívtam meg, mert láttam a mérkőzéseken, megtetszett a játéka és be is váltotta a hozzá fűzött reményeket.”

Dárdai Márton kapcsán elmondta a kapitány, hogy izomprobléma miatt kellett lecserélni, az orvosok döntenek majd róla, hogy futballozhat-e a következő meccsen.

Ezután Szalai Ádámról kérdeztük a szakembert.

Szalai Ádám, abban a pozícióban, amit felajánlottunk neki, nagyon proaktív, most közbülső állapotban van a játékos-pályafutása és az edzőség között. Az ő hangjukon tud beszélni, és kívánom neki, hogy egyszer majd ő legyen a válogatott szövetségi kapitánya, ha egyszer edzőnek áll, mert minden adottsága megvan ehhez, elsősorban a karizmája, egyénisége miatt.”

Ronald Koemant először Van Dijk kiállításáról kérdezték.

„Nem tudok ítélkezni, mert nem tudom, mi hangzott el, az első sárga lap után megfontoltabbnak kellett volna lennie”– válaszolt Ronald Koeman, aki ezután a meccs alakulásáról beszélt.

„Nehézkesen indult számunkra. Türelmesnek kellett lennünk, nagyon nehezen tudtuk megtalálni a támadóinkat. Az első félidőben a bal oldalon többet kellett volna kihoznunk, a másodikban Cody Gakpo révén javítani tudtunk azon az oldalon, de nem voltak jók az utolsó átadások. Ilyenkor, amikor középen sokan tömörülnek , a széleken kell a védelem mögé kerülni, ott kell jobb teljesítmény. Azonban az, hogy emberhátrányban is ki tudtunk egyenlíteni, mindenképp pozitívum” – fogalmazott a hollandok szövetségi kapitánya.

„Az utolsó húsz percben változtattunk a felálláson és többet egy az egyeztünk, de aztán a kiállítás megváltoztatta a játék képét. Jobban kell kezelni az ilyen helyzeteket, amikor ennyire mélyen védekezik az ellenfél, mint a magyar válogatott” – beszélt a holland szakvezető a meccs hajrájáról, majd arra a kérdésre is válaszolt, előre elfogadta volna-e ezt az eredményt, igazságos-e a döntetlen.

„Előre nem írunk alá semmit, de a magyarok jól küzdöttek. Voltak nehézségeink, ám alapvetően igazságos eredmény született. Azonban úgy gondolom, hogy a Malennel szemben elkövetett szabálytalanság után a magyar válogatott is kaphatott volna egy piros lapot, viszont a mi kiállításunk után kihoztuk a maximumot ebből a meccsből, persze jobb lett volna nyerni.”

„Rendkívül bosszantó eredmény” – védekező magyarokról írnak a holland lapok a budapesti döntetlen után

„Van Dijk kiállítása után Hollandia nagyon fontos pontokat veszített Magyarországon” – írta szalagcímében a Voetbolzone nevű holland szakportál, amely a szombat reggeli vezető cikke további részében úgy fogalmazott: Ronald Koeman csapata csak nehezen alakított ki helyzeteket a védekező magyar válogatott ellen, és Van Dijk kiállítása után igazán nehéz helyzetbe került, ám „Denzel Dumfries fejese a meccs záró szakaszában meghozta a megoldást”.

Kiemelték továbbá Koeman néhány taktikai húzását, például, hogy Mickey van de Ven játszott balhátvédként, Joshua Zirkzee pedig Brian Brobbey-val szemben a kezdőcsapatban kapott játéklehetőséget. A magyar együttes kapcsán kitértek Szoboszlai Dominikre, s megemlítették, hogy a mieink csapatkapitánya a Liverpoolban Virgil van Dijk, Ryan Gravenberch és Cody Gakpo csapattársa.

„A meccs nyitó szakaszában nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar csapatnak védekezési szándéka van” – írták a bővebb elemzésben, hozzátéve, hogy a magyar válogatott a meccs első 13 percében hét szabálytalanságot is elkövetett, és a hazaiak előtt a 15. percben adódott az első lehetőség Sallai Roland lövését követően. A magyar vezető találat kapcsán kiemelték: a középpályán Tijjani Reijnders labdavesztése eredményezte azt, hogy Nagy Zsolt beívelése után Sallai a holland kapuba bombázta a labdát. „A második félidőt Hollandia lényegesebben erősebben kezdte, mint az elsőt, és nyomást gyakorolt a magyar kapura” – tértek át a folytatásra.

Van Dijk kiállítását különösebben nem kommentálták, tényszerűen annyit közöltek róla, hogy az első sárga lapot reklamálás miatt gyűjtötte be, a másodikat pedig egy elkésett belépőt követően. „Hollandiának ezután sikerült egalizálnia, miután Gakpo szabadrúgását Dumfries keményen fejelte a kapuba” – írták az egyenlítő találatról, majd a tudósítás végén elismerték: a meccs hajrájában már Hollandia kényszerült védekezésre a Puskás Arénában.

Az egyéni értékeléseket tekintve a szaklap egyébként Stefan de Vrijt látta a hollandok legjobbjának, neki 7-es osztályzat járt. A legalacsonyabb értékelésben Zirkzee részesült, az ő teljesítményét 4-essel jutalmazták. De idézték a korábbi válogatott támadót, Pierre van Hooijdonkot is, aki érezhetően nem örült az egy pontnak a meccs után: „Ez rendkívül bosszantó eredmény egy olyan válogatottal szemben, amely ennyire védekezően futballozik, és egy kicsit a játékvezető is segíti” – fogalmazott, majd áttért a hollandok németek elleni, soron következő NL-meccsére is: „Most Németországba kell menni, és ismét nyomás helyeződik a csapatra. Ám ez már sokkal jobban fekszik a válogatottnak, mint az, amikor egy ilyen ellenféllel kell játszani” – utalt a mieink védekezőbb felfogására. Egy másik holland legenda, Rafael van der Vaart is elmondta a véleményét, és már a németek elleni meccsre előretekintve azt jósolta, hogy „legalább két változtatás lesz a holland kezdőben a pénteki meccshez képest”.

De Telegraaf vezető anyagában Van Dijk meccs utáni indulatos szavait idézte sejtelmesen: „Ha csapatkapitányként nem mondhatsz semmit…” – utaltak ezzel a holland játékos kiállítására. De egy másik cikkükben Koemantól is kiragadtak egy mondatot: a szövetségi kapitány azt nehezményezte, hogy a magyar csapat tizenegy emberrel fejezte be a találkozót.

A német és a bosnyák lapok is foglalkoztak a magyar–holland összecsapással, igaz, nem nagy terjedelemben. A Kicker elsősorban a hollandok szemszögéből közelítette meg a találkozót, és a csalódott Van Dijk kiállítása utáni szavait idézte: „Nem értem…” – írták azt követően, hogy Németország pénteken 2–1-re győzött Bosznia-Hercegovina otthonában a csoport másik meccsén. Továbbá megjegyezték azt is, hogy Koeman szerint a játékvezető a magyarokat segítette, és ezért elégedett is lehet a döntetlennel.

Mint ismert, a német válogatott hétfőn Hollandiával csap össze az NL-ben, ennek kapcsán pedig arról írtak, hogy ezen a meccsen várhatóan Matthijs de Ligt és De Vrij alkothatja majd az oranje középső védelmét. De további lehetőségként megemlítették még Lutsharel Geertruidát, Jorrel Hatót és Ian Maatsent is.

A bosnyák Oslobodjenje portál arról tett említést, hogy a magyarok elleni hétfői meccsen a válogatott két játékosa sem állhat Sergej Barbarez szövetségi kapitány rendelkezésére, mivel a németek ellen Adrian Leon Barisic és Ermedin Demirovic is az eltiltás sorsára jutott. „Minden vereség fáj, ám most jön Magyarország. Kemény meccs lesz mindenki számára” – idézte a szövetségi kapitányt a németektől elszenvedett vereség után a portál.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, valamint az UEFA hivatalos honlapja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111101000ejegyzéshez

  • PERCRŐL PERCRE

    96′
    VÉGE
    VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

    96′
    … jócskán a léc fölé lő!

    96′
    … jobbal…

    95′
    A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
    Bosznia-Hercegovina–Németország 1–2 (Dzeko 70., ill. Undav 30., 36.)

    95′
    ÖSSZEFOGLALÓ, KÉP, TABELLA, FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    95′
    Zúg a Szép volt, fiúk! Kezdődik a szurkolókkal közös himnuszéneklés (P. K.).

    95′

    Ez nem kellett volna… Fotó: Árvai Károly

    95′
    Szoboszlai…

    95′
    Szabadrúgás kissé balról tehát, jó 25 méterről.

    95′
    Az utolsó.

    95′
    Szoboszlai kiharcol egy szabadrúgást Tillel szemben a 16-os előtt. ESÉLY.

    94′
    Nikitscher beadása is… FAL.

    93′
    Schäfer lágy beadása dettó.

    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    93′
    Gera beadása és az ismétlés is De Ligté.

    93′
    Kilenc vereség után iksz a hollandokkal? Ha így marad.

    93′
    Gera Dániel a Rossi-éra 40. újonca (P. K.).

    92′
    Négy perc a ráadás!

    91′
    Csoboth helyzetben, elesik… de les.

    90
    CSERE
    Gera Dániel be, Bolla le. Újoncavatás.

    90
    CSERE
    Jorell Hato váltja Gakpót.

    84′
    Malen szereli a jobb szélen Schäfert.

    83
    GÓL
    DENZEL DUMFRIES EGYENLÍT, Gakpo jobb oldali szabadrúgását kissé balról, 8 méterről félmagasan a jobb sarokba fejeli. Dibusz vetődik, de csak belekapni tudott a labdába. 1–1!

    81
    CSERE
    Matthijs de Ligt be, Simons le.

    80′
    Sárga lap
    Második sárga lappal.

    80′
    Piros lap
    VIRGIL VAN DIJK KIÁLL! Ellöki a gólhelyzetben kilépő Csobothot a 16-os bal sarka előtt.

    79′
    CSERE
    Nagy Ádám be, Varga le, ék helyett szűrő.

    78′
    Brobbey a bal alsó mellé fejeli hatról, középről Gakpo bal oldali beadását.

    77
    Sárga lap
    Virgil van Dijk piros lapot reklamál a magyar játékosnak, nem is hiába! Kap egy sárga lapot…

    77′
    Sárga lap
    Fiola Attila kap sárga lapot a nála sokkal gyorsabb Malen felrúgásáért. Első a biztonság.

    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    76′
    CSERE
    Brian Bobbey be, Zirkzee le, ékcsere. Volt lipcsei be, volt bayernes le.

    76′
    CSERE
    Donyell Malen be, De Vrij le, bekk helyett szélső.

    75
    CSERE
    Guus Til be, Timber le, szűrő helyett karmester.

    72′
    Gakpo bal oldali beadását elüti a bal sarok és Dumfries elől Dibusz.

    72′

    Fotó: Szabó Miklós

    71′
    Timber lépett oda az ékünknek, nyújott lábbal, bokára.

    71′
    Fiola kirúgná a labdát, mert Varga a földön, Simons leveszi a labdát a levegőből, de Dumfries jobb oldali beadása a kapusé.

    70′
    Sallainak a mai az 55., Szoboszlainak a 48. válogatott meccse.

    Egy emberként Marco Rossit élteti az egész stadion (P. K.)

    70′
    Szoboszlai ezzel együtt már 8 meccs óta nem lőtt gólt a válogatottban, egy gólpasszt adott összesen ezen idő alatt.

    68′
    Gravenberch lapos keresztpasszát Van de Ven ballal a jobb felső fölé vágja picit balról, 18 méterről.

    68′
    A lecserélt Sallai Roland szerezte a jelenlegi keretből a legtöbb gólt a válogatzottban, a maival együtt 14-et, Szoboszlai Dominik 12-vel áll a 2. helyen (P. K.).

    67′
    Fiola és Nagy szereli közös erővel az ötös jobb sarkán Simonst.

    65
    CSERE
    Sallai eddig bírta, Csoboth Kevin váltja.

    60′
    MELLÉ… Reijnders az ötös bal sarkáról ballal laposan a hosszú alsó sarok mellé gyötri a labdát…

    59′
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    59′
    MELLÉ! Gakpo bal oldali beadását De Vrij a bal sarok mellé fejeli az ötös bal sarkáról.

    58′
    Schäfer szereli a 16-os jobb sarkánál Gakpót egy rossz magyar kontra után, Orbán higgadtan, okosan jobbra passzol aztán.

    58′
    Köszönjük! Zirkzee remek passzát nem rúgja el az ötös jobb sarkán Reijnders, majd kisodródik. Megúsztuk.

    57′
    Megelőzte Nagyot, aztán meghúzódott a becsúszás közben. Ápolás.

    56′
    HŰHA! Gakpo jobb oldali beadását a bal sarok elől jobbal rosszul találja el a bevetődő Dumfries. Felszabadít, köszönjük…

    55
    Orbán elfejel egy újabb beadást.

    52′
    Nagy nyomás alatt a kapunk, de Dibusz eléri vetődve a Simons bal oldali szabadrúgása után a Szoboszlait megelőző De Vrij hétméteres, kissé balról jövő fejesét!

    51′
    A tábor a 2. félidőt szokás szerint a Székely himnusszal kezdte, Rossi viszont egy szokatlan cserével, ugyanis a 9. válogatott meccsén szereplő Dárdai Mártont eddig csak egyszer cserélte le az eddigi nyolc meccsén (ebből hatszor kezdett), az Eb-n a skótok ellen a 74. percben (P. K.).

    50′
    Fiola bevetődik Dumfries jobb oldali beadásába.

    48′
    Simons jobb oldali beadását kiöklözi Dibusz.

    48′
    Dumfries jobb oldali beadása éppen csak magas a középren felugró Gakpónak. Bolla takarít.

    47
    Második félidő
    FOLYTATJUK!

    46
    CSERE
    Botka Endre be, Dárdai le. Sérülés!

    46
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    46
    A hollandok ellen legutóbb 2011-ben, Amszterdamban vezettünk, akkor az 50. percben, Gera Zoltán góljával 2–1-re, de 5–3-as vereség lett a vége (P. K.).

    Fotó: Árvai Károly

    46
    Fordulat? A mostani a Nemzetek Ligája negyedik kiírása és ezt kezdtük eddig a leggyengébben: két meccsen egy ponttal. Eddig két forduló után mindig három ponttal álltunk.

    46
    Minden válogatottat figyelembe véve jelenleg a holland ellen a legrosszabb a mérlegünk a legutóbbi kilenc mérkőzésünk alapján. Azon nemzeti csapatokkal szemben ugyanis, melyek ellen legalább kilencszer már pályára lépett a magyar válogatott, nincs még egy, amelyiktől az előző kilenc meccs mindegyikén kikaptunk volna. A holland mellett további három olyan nemzeti tizenegy van, amely ellen az előző kilenc mérkőzésünkön nem tudtunk nyerni. A belgáktól és a portugáloktól a kilencből hétszer kaptunk ki két döntetlen mellett (a portugálok ellen még egyszer sem nyertünk az eddigi 14 meccsen, a belgákat pedig legutóbb 1958-ban győztük le), míg Romániával szemben hat vereség, három döntetlen az előző kilenc találkozó mérlege a mi szempontunkból (a románok ellen 11 meccs óta nem nyertünk, legutóbb 1981-ben vertük meg őket). Hasonlóan rossz még a mérlegünk az orosz válogatottal szemben is, de a Szovjetunió felbomlása óta az oroszokkal még csak hétszer játszottunk, öt vereség, két döntetlen a mérleg, viszont a szovjetek ellen az utolsó öt találkozót győzelem nélkül, három vereséggel és két döntetlennel zártuk (ellenük 1978-ban volt az utolsó magyar győzelem).

    46′
    Két perc a ráadás.

    45+3
    Szünet
    VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

    45
    A tábor a gólunk óta megállás nélkül énekel. Most éppen a Magyaroszág, álé! szól (P. K.).

    44
    Bolla a földön, ápolás.

    Fotó: Árvai Károly

    41
    Videón az eset ITT!

    41′
    DIBUSZ ELÉRI A BAL ALSÓ ELŐTT GAKPO JOBBLÁBAS LÖVÉSÉT! Még rá is ült.

    40
    Kipöckölte magának a labdát Szoboszlai az ötösről, majd elpasszolta azt az ötös elől.

    39
    Ó, Szoboszlai. Szabálytalan kirúgás, közvetett szabadrúgás a hollandoknak kissé balról, 8 méterről.

    34′

    Fotó: Árvai Károly

    34′
    Hazai pályán most már két éve veretlen a magyar válogatott. Legutóbb 2022. szeptember 26-án kaptunk ki itthon az olaszoktól 2–0-ra. Azóta hazai pályán kilencszer nyertünk (nyolcszor a Puskás Arénában, egyszer Debrecenben) két iksz mellett, és a 11 meccs közül heten nem kaptunk gólt.

    34′
    Vezetnek a németek is.

    33′

    Fotó: Árvai Károly

    33′
    Reijnders megy el a bal oldalon, de nem lő hatról, a sarkazása Dárdaié.

    32
    Gólvideó ITT!

    32
    Szoboszlai labdaszerzésével indult a magyar akció, Nikitscher passzával folytatódott.

    32
    GÓL
    VEZETÜNK!!!! Nagy ad be ballal a 16-os bal sarka elől az ötös jobb sarkára, remek ütemben, SALLAI ROLAND a rövid sarokba lő jobbal, kapásból, négy méterről, félmagasan. 1–0!

    31′
    Dumfries ellöki Szoboszlait, sárga lap nincs.

    30′

    Fotó: Árvai Károly

    30′

    Fotó: Árvai Károly

    29′
    Sallait szereli a 16-oson De Vrij becsúszva, Varga passza után.

    Az idén eddig öt tétmeccsből csak kettőn szereztünk gólt (az Eb-n a svájciak és a skótok ellen), ilyen sorozata még nem volt Marco Rossival a nemzeti csapatnak, hogy öt tétmérkőzésen ennyire kevés gólt ér volna el. Ha a hollandok ellen sem szerzünk gólt, akkor ez lesz a Rossi-éra leghosszabb, három mérkőzést számláló góltalan szériája.

    29′
    Dibusz kiüti Gakpo bal oldali beadását, de középre, Timber jobbal jócskán a jobb felső mellé lő 27-ről.

    28′
    Remek átvétel után ballal kapura lő Reijnders kissé balról, 14-ről, vetődve véd a jobb alsó előtt Dibusz!

    27′
    Van de Ven és Zirkzee akciózik a bal oldalon, de hosszú lett utóbbi visszapassza, jön Dibusz.

    26′
    Hogyan nyerhetünk? A hollandok ellen a védekezésen lehet a hangsúly.

    25
    Már 84 százalékos a holland labdabirtoklási fölény…

    19′
    Dibusz megold lábbal egy nehéz helyzetet, az indításával lesre fut Sallai.

    18′
    Ez Sallai Roland 55. fellépése a válogatottban, beérte ezzel a nagybátyját, a legendás Sallai Sándort. Aki 1984-ben ott volt az oranjét legyőző csapatunkban…

    18′
    Nagy szereli remek becsúszással a jobb szélt meghúzó Dumfriest. Szöglet. Simons adja be jobbal, jobbról, De Vrij elől elfejeli a labdát Dárdai, Simons távoli emelése távolról sem veszélyes.

    17′
    A legutóbbi találkozónk velük a 2013-as amszterdami volt, amely a magyar válogatott történetének legnagyobb vereségeként számon tartott 8–1-es végeredménnyel zárult.

    17′
    A hollandoktól az 1985-ös hazai, 1–0-ra elveszített vb-selejtezővel kezdődően – annak a meccsnek a rotterdami „odavágóján” elért 2–1-es siker volt a legutóbbi magyar győzelem Hollandia ellen – sorozatban már kilenc mérkőzésen szenvedtünk vereséget, ezen a kilenc meccsen hét gólt szereztünk és 38 gólt kaptunk.

    16
    Videón az eset itt.

    16′
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    16′
    Támad a válogatott,, megélénkül a tábor. Zúg a Ria, Ria! és egy felelgetős rigmus is felhangzott:
    “Mi szeretett csapatunk,
    Hallod újra itt vagyunk,
    Tiszta szívből szurkolunk,
    A győzelembe hajszolunk.
    Magyar csapat, magyar szív
    A lelátó újra hív!
    éoléoléoléoléolé” (P. K.)

    16
    KAPUFA! Szoboszlai jobb oldali, jobblábas szögletét Sallai picit jobbról, 15-ről jobbal a bal oldali kapufa tövére vágja!

    15′
    Varga kiharcol egy szögletet De Vrij mellett, Szoboszlai beadása De Vrijé, jobbal kapura teszi Bolla a kipattanót 17-ről, blokkol Simons.

    14′
    Dibusz szépen lép ki Reijnders bal oldali beadására, mellkassal blokkol, Bolla meg takarít.

    13′
    Sárga lap
    Varga Barnabás odarúg Timbernek, sárga lap.

    12′

    Fotó: Dömötör Csaba

    12′
    Már az első percek jól kirajzolják, hogy ezúttal vonalban, közvetlenül egymás mellett helyezkedik el az öt védőnk (Pór K.).

    És előttük van, hozzájuk közel a két szűrő, hetes védelmi láncot alkotva, amikor a hollandoknál van a labda.

    11′
    … kirúgja a labdát Gravenbercz, Nagy blokkolja Zirkzee jobb oldali beadását. A passza hosszú azonban Szoboszlainak.

    11′
    És egy Simons-szabadrúgás balról, jobbal…

    10
    Hatalmas holland mezőnyfölény, helyzetek nélkül.

    6′
    Nikitscher felrúgja a mellette elhúzó Gravenberchet a felezőnél.

    5′
    Dárdai emel Szoboszlai elé a bal oldalra, közbelép Dumfries. Bedobás, Schäfer kissé balról, 23-ról jobbal jócskán a léc fölé lő.

    5
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    4′
    Jerdy Schouten, Joey Veerman, Jan Paul van Hecke és Wout Weghorst is.

    4′
    Az ajaxos védő, Jurriën Timber sérült.

    3′
    Sallai megindulna a jobb oldalon, szereli azonnal a feyenoordos Timber.

    2′
    Mindenki felállva tapsolt Neeskens emléke előtt adózva a gyászszünet alatt (Pór K.).

    1
    Meccs indítása
    ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!
    A mieink piros mezben és fehér nadrágban, a vendégek tiszta sötétkékben.

    Marco Rossi 69. válogatott meccse ez a nemzeti csapatunk élén, beérte ezzel a 2. helyen álló, 1954-ben a magyar válogatottat vb-döntőbe vezető Sebes Gusztávot. A listát Baróti Lajos vezeti 117 meccsel. Rossi mérlege 33 győzelem, 15 döntetlen, 20 vereség, a mérkőzések számát tekintve az örökrangsor 3. helyén áll, ahogy a győzelmek számát illetően is, ám utóbbiban nagy a lemaradása, hiszen Sebessel 50-szer, Barótival 62-szer nyert a nemzeti együttesünk.

    Gyászszünettel kezdünk a nagy Johan Neeskens emlékére.

    A vendégszektort leszámítva nagyjából megtelt a stadion – jelenti Pór Károly a helyszínről.

    Fotó: Dömötör Csaba

    És több mint 54 ezer magyar drukker.

    800 holland drukker a stadionban.

    Fotó: Pór Károly

    Virgil van Dijk és társai nem a Szusza Ferenc Stadionjának gyepén labdáztak, hanem a hátsó füves edzőpályán edzettek egyet, elmondásuk szerint a pálya talaja tökéletes volt a rövid labdázáshoz.

    Fotó: Árvai Károly
    A holland válogatottnál utóbbi a bevett szokás. Ronald Koeman és segítői – köztük a korábbi magyar szövetségi kapitány, Erwin Koeman – a meccs napján is szereti megmozgatni a játékosokat, mondván a mérkőzésnapok tűnnek a hotelben a leghosszabbnak. Ha maga az edzés nem is tart tovább harminc-percnél, és érdemi munka helyett mindössze labdázgatásról, nyújtó gyakorlatokról, laza passzolgatásról van szó, mégis jót tesz a labdarúgóknak, ha van mire készülni, és délelőtt is elfoglalhatják magukat. A nyári Európa-bajnokságon az elődöntőig menetelő – ott az angoloktól 2–1-s vereséget szenvedő – hollandok Budapesten a belvárosi Kempinski Hotelben szálltak meg, a mérkőzés napjának délelőttjén pedig Újpesten tréningeztek.

    A hollandok a Megyeri úton edzettek a mérkőzés napján Örök dilemma: mit csináljanak a csapatok a mérkőzés napján?! Elég, ha a szállodában elfogyasztott reggelit követően húsz-harminc perces közös séta töri meg az egyhangúságot, vagy érdemes edzéssel kizökkenteni a futballistákat?

    Fotó: Szabó Miklós

    Fotó: Szabó Miklós

    Olasz sajtóhírek szerint a Bayer Leverkusen és a Brighton ajánlatot tett Balogh Botondért.

    Ezzel együtt információnk szerint van rá esély, hogy a hétfői, Bosznia-Hercegovina elleni találkozón bevethető állapotban lesz.

    Nem léphet pályára a hollandok ellen Balogh Botond. A Parma 22 éves védője még csapata legutóbbi bajnokiján kapott egy rúgást.

    FOTÓK: Borbola B.

    Dibusz Dénes: Ugyanúgy készülök, mintha itt lenne velünk Gula is.

    Szembe és tükörbe – Deák Zsigmond jegyzete.

    Nagy Zsolt: Szalai Ádám motiválóan hat az egész csapatra.

    Ronald Koeman, a holland válogatott szövetségi kapitánya.

    „Nagy energiával vetjük bele magunkat a magyarok elleni meccsbe, még ha nem is képviselnek olyan erőt, mint a németek, nem ők a legegyszerűbb ellenfél. A Nemzetek Ligája előző kiírásában jól szerepeltek, a keret magját most is azok a játékosok alkotják. Nem tudom, hogy most miért nem megy nekik olyan jól, miért eredménytelenebbek, de semmiképp sem gondolhatjuk azt, hogy majd egyszerűen nyerünk. Az a kérdés, hogyan állnak hozzánk a magyarok. Ha úgy, ahogy a németek ellen, akkor az kecsegtető lesz számunkra. Vagy nagy ellenállásban ütközünk, és akkor türelmesnek kell lennünk a támadásainkkal, illetve jól kell védekezni, amikor ők keresik a lehetőséget. A holland válogatottat tehetséges, gyors játékosok alkotják, ez komoly fegyver.”

    Szoboszlai, Dárdai Márton és Nagy Ádám is bekerült olvasóink hollandok elleni kezdőcsapatába.

    Fotó: B. B.

    ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

10.20.17::45 M4 Sport
OLDALAK
EL: 10.24.18: 45 FTC-Nice TV:M4Sport
10.27.17:45 TV:M4Sport
10.31.12:30 M4 Sport
11.03.14:45 TV:M4Sport
EL: 11.07.21: 00 Dinamo Kijev-FTC-Nice TV:M4Sport
Tapolca, 2025.jan.11.
Categories
11.10.18:00 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
FOTELSZURKOLÓ